ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Mili Kalkınma Partisi ve Nuri Demirağ

fatih şahintürk

21 Eylül 2013 Cumartesi 22:50
  • A
  • A

Bizim siyasi kültürümüzde, 24 Temmuz hareketinden, yani II.Meşrutiyetin ilanından sonra kurulan İlk Partiler, İttihat ve Terakki Cemiyeti ile, İttihatçıların içinden çıkıp muhalefete geçen Hürriyet ve İtilaf fırkasıdır.

Cımhuriyet ilanından sonra ise ilk olarak bir Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Cumhuriyet Fırkası denemelerimiz, Halk Fırkası'nın diktatörvari yönetiminden ve yönetmek istemesinden dolayı kapatılmıştır.

II.Dünya Savaşından sonra çok partili siyasal sisiteme geçtik. Ancak Ocak 1946'da kurulan Demokrat Parti'den önce 1945 yılında kurulan bir Milli Kalkınma Partisi vardır. Kısaca çok partili siyasal hayatımızın ilk muhalif partisi Milli Kalkınma Partisidir. Kurucusu da Sivaslı zeki bir mühendis olan Nuri Demirağ'dır.

Nuri Demirağ, Sigara Kağıdı imalatından, Uçak Fabrikasına kadar birçok alanda yenilik getirmek isteyen bir girişimcidir. Dönenim Tek Parti idaresiyle de arası iyidir. Cumhuriyetin ilk on yılında yapmış olduğu Demiryolu ağı sayesinde Gazi Paşa tarafından Demirağ soyadıyla taltif edilmiştir.

Ancak nedendir bilinmez, Gazi Paşa'nın ölümünden sonra Nuri Demirağ, uçak motoru yapımına girişmiştir. Bu aslında hükümetin Demiryolu yapımını da durdurduğunun bir anlamı ve sonucudur. Bunun üzerine, Nuri Beyi yaptığı ve kendi adını taşıyan NuDe marka uçakları TSK'ya satmak istemiş, hükümet tarafından bu iş engellenmiştir. Bunun üzerine kaçan rantı yeniden tesis etmek için siyasal ikitadara talip olan Nuri Demirağ, 1945 yılında Milli Kalkınma Partisini kurmuştur.

Partinin iki numaralı ismi ise, 1.meclisin en muhalif ismi Hüseyin Avni (Ulaş) Bey idi. Hüseyin Avni Ulaş Bey'in damadı da bir başka tanıdık düşünür Nurettin Topçu idi. Nurettin Topçu, sadık bir ehli tarikat idi ve Abdülaziz Bekkine Efendi'ye bağlanmıştı.

Nurettin topçu'nun bağlı bulundu Sosyalizm fikriyatı, bu tarikat bağlantısından sonra İslam Sosyalizmine dönüşecek ve Topçu islami kesimlerden ciddi eleştiriler almıştı.

Partinin diğer kurucusu da Mason ve Yahudi düşmanlığıyla bilinen, Karakter ve Ruh Hali olarak Dr.Rıza Nur'un ve evlatlığı seküler-Dinsiz Türkçülük hareketinin duayen ismi Nihal Atsız'ın yakın arkadaşı Cevat Rıfat Atilhan idi.

Atilhan, pek bilinmez ama çok sol bir ailenin ferdi. Kardeşi sosyalist Samih Rıfat ve sosyalist yeğeni Oktay Rıfat ve iki ünlü kuzeni Mehmet Ali Aybar ve Nazım Hikmet'in aksine Türk-İslam sentezini benimsemişti.

Ancak Çark konusunda maharetli davranarak, önce partiden ayrılacak daha sonra da İslam Demokrat Partiyi kuracaktı. Cevat Rıfat Atilhan'ın kişisel çabaları, bölünmekten başka bir işe yaramadı ve kendiside partiside kaybolup gitti.

Nuri Demirağ'ın partisi de aynı kaderi paylaştı. Yıllar Sonra Nuri Demirağ'ın torunu Nursuna Memecan Demirağ da Ak Parti ivas Milletvekili olacaktı.

Nuri Bey'in kardeşi Abdurrahman Naci Bey'in torunu Melike Demirağ da Ali Koç'un eşi Nevbahar Demirağ'ın kız kardeşi ve iş adamı Turgut Demirağ-Rüçhan Çamay çiftinin kızıydı.

Nuri Demirağ'ın oğlu Kayaalp Demirağ ise, üst düzey bir mason olarak kariyerini ve rengini belirlemiş oldu.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.