ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Şubat 1921 tarihli Sivas İslam Birliği Kongresi

Köksal Başar

03 Temmuz 2013 Çarşamba 08:27
  • A
  • A

Kurtuluş Savaşı devam ederken, 1 Şubat 1921 tarihinde Sivas’ta “İttihad-ı İslam(İslam Birliği)” isminde çok ilginç bir İslam Şurası toplanmıştı. Konferansın başkanlığını Şeyh Ahmed Senusi(1873-1933) yapmaktaydı.Şeyh Ahmed Senusi, Afrika’nın İtalyan ve Fransız işgal hareketlerine karşı direnişinde çetin mücadelerle şöhret yapmış olan “Senusilik” hareketinin liderlerinden birisiydi.“Senusilik” İslam dünyasının yeni bir uyanışla işgal ve istilalardan kurtularak kendine gelmesini sağlamayı gaye edinen bir tarikattı.
Milli Mücadele’nin başlangıcında İstanbul’da bulunan Şeyh Ahmed Senusi, Mustafa Kemal Paşa tarafından Ankara’ya davet edilir.Şeyh Ahmed Senusi, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerine düzenlediği gezilerle, mahalli direniş hareketlerinin Ankara’ya bağlanmasında önemli bir rol oynamıştır ve halkı Mustafa Kemal Paşa’yı desteklemeye davet etmiştir.

Şeyh Ahmed Senusi’nin başkanlığında toplanan Kongre’nin amacı Müslüman milletler arasındaki dayanışmayı artırmak ve birlikte hareket etmelerini sağlamaktı.Şuranın toplanmasına Mehmed Akif, Said Nursi, Eşref Edip gibi kişilerin de katkıları olmuştu. Kongre’nin en ilginç tarafı ise, toplantıya yalnız “Sünni” Müslümanların siyasi önderleri ve ileri gelenlerinin değil, aynı zamanda Kerbela’nın “Şii” emiri ve Yemen’in hükümdarı İmam Yahya gibi Zeydiye mezhebine mensup kişilerin de katılmasıydı.Bundan evvel bu tür bir mezhepsel buluşma düşünülemezdi bile.
“İslam Kongresi” Sivas Ulu Cami’nde toplanmış, burada Şeyh Ahmed Senusi bir hutbe irad(söylemek) etmiştir.Bu hutbe Sivas Lisesi başöğretmeni Naci ve Arapça öğretmeni Ebu’l Fida el-Ezheri Efendiler tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve Sebil-ür Reşad dergisinin 31 Mart 1921 tarihli sayısında yayınlanmıştır.Şeyh Ahmed Senusi hutbesinde şöyle diyordu:

Sivas’ta toplanan bu kongre sonrasında Dünya Müslümanlarının dikkatleri Anadolu mücadelesine çekilmiş, özellikle Milli Mücadele’nin özellikle Hindistan’daki Müslümanlar arasında popülerlik kazanmasına önemli katkıları olmuştur.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.