ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

BAK İĞNECİ AMCA GELİYOR.

mehmet sümer

14 Temmuz 2014 Pazartesi 03:04
  • A
  • A

Merhaba değerli dostlar:
Başlıktan ne anladınız önce onu sormak istiyorum sizlere?.
Evet bak evladım, yada kızım, oğlum... İğneci amca geliyor ha..... Hepimiz çocuklarımıza mutlaka bu kelimeyi yada buna benzer bir kelimeyi kullanmıştır öyle değilmi?
Evet çocuklarımız yaramazlık yaptığında, yada bizleri çok kızdırdıklarında onları korkutmak için söylediğimiz bu kelime aslında hiçte uygun değil neden derseniz çocukları korkutarak bir yere varılmaz.
Sevgili Anne, Babalar, Son zamanlarda ebeveynler çocuklarını ikna etmede yetersiz kaldıkları durumlarda onları korkutmayı tercih ediyorlar. Bunuda sadece çocuğunun biraz daha uslu olmasını yaptığı hareketlerden dolayı biraz korkutmak için söylediği bu kelime daha sonraları çocuğun beynine öyle işlerki çocuklar korkak olur,ezik kalırlar.
Şöyle çevreme baktığımda anne babalardan duyduklarım, çevremden gözlediğim kadarıyla, anne babalardan gördüklerim çocuklarını korkutularak ikna edilmeye çalışılmalarıdır. Örneğin yemek konusu anne babaların en büyük problemlerinden biridir. Çocuğa yemeğini yedirirken “aç ağzını! Açmazsan iğneci gelir” gibi sözlerle korkutularak yemek yediriliyor. Çocuklarını sözlerini geçiremediklerinde başvurdukları son çare çocuğu korkutmaktır. Çocuklar çok çeşitli şeylerle korkutuluyorlar. Bunları şu şekilde sıralarsak Bak polis gelecek haa, Doktor amca geliyor bak haydi aç ağzını, Bak öcü geliyor, İğneci amca geliyor bak, Bak babana söylerim seni o iğneci amcaya verir. Daha bunun gibi bir çok kelimeyle çocukları korkutarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama bu gerçekten çok yanlış. Bu konuyu yazmadan önce bir doktor arkadaşıma sordum bana söylediği gerçektende çok önemli.
Çocuklarımızı görüldüğü gibi hayvanlarla, yok iğneci amca geliyor, yada şöyle böyle bir şekilde korkutarak dediklerimizi yaptırmak anne ve babaya daha kolay geliyor. Bu korkutma işi okul öncesi dönemde yapılırsa çocuğun cesareti kırılıyor, içine kapanıyor, pısırık kalıyor, Daha pasif ve korkak biri olup çıkıyor. Kendi başına tuvalete bile gitmek istemiyor.
Çocukları korkutmak yerine doğru bir disiplin anlayışı içinde tutarlı davranmak gerekiyor. Ne çocuğun her yaptığına “evet” denmeli, nede çocuğun her dediğine “hayır” denmelidir. Çocukların gelişim özelliklerine bağlı olarak yaklaşık 12-18 aylıktan itibaren çocuklara sınır koymak, tutarlı davranmak ve “hayır”ı öğretmek gerekiyor.
Bu konuda başarısız oluyorsanız alanında gerçekten uzman bir pedagogdan destek alarak çocuğunuzla iletişimizi düzeltebilir ve onu daha kolay ikna edebilirsiniz. Profesyonel destek almasanız bile en azından çocuğunuzu korkutarak ikna etmeye çalışmayın. Çünkü çocuğunuzu korkutarak büyütmek psikolojisini olumsuz etkileyecektir.
Evet dostlar bu günlükte bu kadar tekrar görüşünceye dek sğlıcakla ama dosca kalınız.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.