AİLE EĞİTİMİ:2
Hayat birilerinin anlattığı gibi her zaman bize gül sunmuyor…yada gülleri dikeni ile sunuyor. hayatın zorlukları- kolaylıkları , inişleri- çıkışları var
Hayat düz bir çizgide yaşanmaz,öyle olsa idi bu hayat bir sınav olmazdı.
( MESUDAT :MUTLULUK BİLGİSİ)
Fıtratı ve şartları göz önünde bulundurmadan şunu yaparsanız mutlu olursunuz,şunu yapmazsanız iletişim sorunu yaşarsınız gibi sözlerle karşılaşabilirsiniz.
Günümüzde iletişim ve aile hayatı üzerine bir çok kitap dergi ve makale yazılmakta,ancak bazı şeyler var ki göz ardı edilmektedir.
Nedir bu?
Fıtrat,ortam ve şartlar:
Aile iletişim seminerlerinde anlatılanlar ve kitaplarda yazan teorik bilgiler kimi zaman ailelerin eğitiminde yeterli olmamaktadır.çünkü kişinin fıtratı,sosyal şartları ve eğitim durumu kişiyi etkilemekte ve teorik bilgi yeterli olmamaktadır.
Seminerlerde ve kitaplarda ailenize zaman ayırın denmekte, ancak nasıl zaman ayrılması gerektiği konusunda tam bir bilgi verilmemekte,kişinin çalışma şekli ,sosyal çevre içindeki konumu göz ardı edilmektedir.
Yani askeri ücretle sekiz saat çalışan, ve üstüne birde altı saat mesai yapan adamın ailesine zaman ayırmasını,memur bir adamın sekiz saat çalışıp ,cumartesi pazar tatil yapıp, yılda otuz gün izine ayrılıp, yok bayram tatili, yok ayran tatili gibi tatiller üretip hayatının büyük çoğunluğunu evde geçiren adamla, adamcağız bir tutulmaz.
Özellikle Kahramanmaraş’ta işçiler tekstil sektöründe çok ağır şartlarda çalışmakta ve çok rahat çalışan memurdan üç kat daha az maaş almaktadır.bu durumda evine yorgun gelen koca evde de vaaz veren hoca ( hanım) bulunmaktadır.dolayısıyla vermiş olduğunuz bilgilerin uygulanabilir olması için uygun bir zaman dilimi olması ve öncelikle vermiş olduğunuz bilgilerin karşıdaki insanlar için uygulanabilir olması gerekir.
Teorik bilgi ile yaşamın kimi zaman nasıl çeliştiğini başımdan geçen hadiseyi anlattığım zaman daha iyi anlayacağınız kanaatindeyim
Şehrimize aile semineri vermek üzere gelen bir yazar abimiz çocuklara esnek davranılması gerektiğini, çocuklara öğrenimin görsel temalarla yapılmasını anlatıyordu. akabinde program bittikten sonra kendisi ile sohbet ederken “çocuğuna fırça attığını,kimi zamanda dövdüğünü, ve konferans zincirleri yüzünden üç aydır ailesini göremediğini anlatınca şaşırdım,.
Sonra kendi kendime şunu dedim:
“söz kelam ağızdan çıkar; kimileri hayata ot tıkar”
Bir çok seminer ve konferanslara katılıyoruz. Katıldığımız bir hafıza seminerinde konferansı veren hoca “insanların unutmaz hale gelebileceğini anlatıyor” akabinde konferans bitiminde kitaplarını ve şahsi eşyalarını masada unutuyor.
Amerikalı yazarın biri “Kısa yoldan zengin olmanın on altın kuralı” isimli kitap yazıyor,ama kendiside sefaletten ölüyor.
Bu bir çelişkimidir ?
Asla çelişki değil,ancak teoride doğru olan şey,bazen fiiliyatta ya uygulama şansı bulamaz,yada uygulanırlığı konusunda kişinin fıtratı ile çelişir.
Kaybolan bir şeyin yerini bilmekle, onu elde etmek arasında dağlar kadar fark var.
Yıllarca sefalet içerisinde yaşamış adamlar işin ruhi ve ameli boyutunu bilmeden çakma dua kitapları yazıyor “zengin olma duası” “sevdiğinizi elde etme duası”
Aslında sayıyı artırmak mümkün ama, çokta sizleri yazıya boğarak anlatmak istediğimiz mevzu ile sizi sıkmak istemiyorum.
Dediğim gibi her teorik bilgiyi her ailede uygulayamazsınız.
Aileye verdiler saadet reçetesi
Çokta iyi olmadı neticesi
Önerileri ilaç diye sundular
Sıhhat yerine zehir vurdular.
Evet ne diyoruz “İslam fıtrat dinidir,eşitlik dini değil” hiç kimsenin egolarını tatmin etmek için karşıdaki insanın yapısal ve fıtrat özelliğine müdahale hakkı yoktur
İnsanları aynı bilgi ile eğitmek yerine,fıtratına göre eğitmek doğru olanıdır.
MESUDAT(Mutluluk Bilgisi)
SELAM VE DUA İLE
mesutbilalbugday@hotmail.com
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.