Çocuğun her işini siz yapın:
YANLIŞ: Çocuğunuzun her işini siz yapın. Çocuğunuzun düşmesine izin vermeyin. Eğer düşerse hem kendine, hemde çevresindeki eşyalara zarar verebilir. Bir işin yapılmasını çocuklardan beklerseniz, hem vakit kaybedersiniz, hemde çocuğun mızmızlanmasına sebep olabilirsiniz.
DOĞRU: Çocuğunuzun her işini siz yapmayın. Ancak çocuğunuza yardımcı olun. Her daim çocuğunuzun etrafında koruyucu kalkan gibi durmak yerine, ortamdaki tehlikeli eşyaları ortadan kaldırın. Düşmesini engellemek yerine, çocuğunuz düşmeden önce, çocuğunuza zarar verecek eşyaları ortadan kaldırın.
Çocuğunuzun zaman zaman kontrollü şekilde düşmesini sağlayın ki, yerden kalkmasını ve engelleri ortadan kaldırmasını öğrensin.
Çocukları konuşturmayın:
YANLIŞ: En iyi çocuk, suskun çocuktur. Akşamları eve kapıdan girer girmez çocuklar size her tür soruyu sorabilirler. Evinize ilk girdiğinizde onları susturun. Hatta çocuklarınıza kızın ki, soru sormaktan çekinsinler.
Aksi halde çocuklar çabuk unutup, tekrar size soru sorabilirler. Zaten eve yorgun geliyorsunuz. İşyerinde de bir çok kişiye dil döktünüz, birde evde çocuklara dil dökmeyin.
DOĞRU: Çocuklarınızın sosyal bir kişilik kazanmasını istiyorsanız, çocuklarınızla bol bol sohbet edin. Ve sormuş oldukları her sorularına da cevap verin. Bu sayede hem çocuğun merakını gidermiş olursunuz, hemde çocukların, sizin deneyiminizden istifade etmesini sağlarsınız.
Çocuğa her verilmeyen cevap, çocuğun zihin dünyasına bir darbedir. Çocukların sordukları sorularına yaş seviyesine göre cevap verin. Sakın geçiştirmede bulunmayın. geçiştirilen her soru ve sorun, çocuğun zihin dünyasının karışmasına sebep olacaktır.
Çocukların büyükler ile sohbetini engelleyin:
YANLIŞ: Çocuklar ilk tanıştıkları kişilere ısındıkları zaman, onlara tüm hünerlerini gösterirler. Ve tüm bildikleri ve öğrendiklerini anlatırlar. Ve karşıdan tebrik ve teşekkür beklerler.
Misafir geldiğinde, misafirinizle çocuğunuzun konuşmasını engelleyin. Çocukları odalarından çıkarmayın. Bu sayede çocuklar hem sizin açığınızı vermez. Hemde çok konuşarak misafirleri rahatsız etmez.
DOĞRU: Çocukların özellikle yetişme aşamasında, büyükleri ile sohbet etmesini sağlayın. Eskilerde evin içerisinde dede ve nineler vardı. Ve torunları ile konuşarak, hikayeler anlatarak torunlarının bilgi ve becerisini artırırlardı.
Çocuklar dikkatlidir. Çocuklarınıza, özellikle 2 yaşından 6 yaşına kadar nutuk çeken hikayelerden ziyade, nasihat veren hikayeler anlatın.
Çocuklara kitap, dergi okutmayın:
YANLIŞ: Çocukların kitap dergi okumasına engel olun. Aksi halde Okudukları konulardan size soru sorabilirler. size karşı bilmişlik taslayabilirler. Çocuklarınız, sadece ders kitaplarını ve öğretmenlerinin verdiği dergilerden okusunlar. Kütüphaneye salmayın. Çocuğunuz kitap okuma alışkanlığı kazanırsa sizden çok fazla kitap isteyebilirler. Maddi bir külfet doğmaması için, çocuğunuzun içinde, kitap aşkı oluşmasını engelleyin.
DOĞRU: Çocuklar ne kadar erken yaşta kitap ve dergilerle tanışırlarsa, ilerleyen yaşlarda bilgi ve becerisi o oranda artar.
Çocukların yaş aralığına göre, doğru kitap seçmesine yardımcı olunması gerekir.
Çocukların erken yaşta kitap okumaya başlaması ile birlikte, sadece bilgi seviyesi artmayacak, aynı zamanda kelime dağarcığı artacak ve konuşması güzelleşecektir.
Çocukların arkadaş edinmesini engelleyin:
YANLIŞ: Çocuğunuzun sokak çocuğu olmasını, yanlış işler yapmasını engellemek için, arkadaş edinmesine engel olun. Yada arkadaşları ile arasını bozun. Arkadaşlarının eve gelmesini engelleyin. Çocuğunuzun arkadaşının evine gitmesine engel olun. Arkadaş toplantılarına gitmesine müsade etmeyin. O toplantılar çocuğunuzun ahlakını bozabilir.
DOĞRU: Çocuğunuzun arkadaş edinmesini engellemeyin. Ancak çocuğunuzun doğru arkadaşlar seçmesine yardımcı olun. Bir çok anne baba, çocuğunun kötü alışkanlık edinmesinden, küfürlü ve kaba sözler öğrenmesinden korktuğu için, çocuklarını toplum içerisine çıkarmıyorlar. Yada kendilerinin olmadığı yerlere çocukları götürmüyorlar.
Çocukları, toplum içerisindeki kötü alışkanlıklardan korumanın yolu, çocukları kafeslemek değil, çocuğun yanlış ile doğruyu ayırt etmesini sağlamaktır.
Özellikle şu uyarıyı yapmak isterim: Anne babaların çocukları ile ilişkileri arkadaş gibi olmamalı. Çünkü çocuğunuz üzerinde tahakküm gücünüz ortadan kalkar. Çocuğunuza arkadaş olmak yerine, çocuğunuzun yaşına uygun kaliteli arkadaşlar edinmesini sağlayın.
Çocukların ciddi olmasını sağlayın gülmesini engelleyin:
YANLIŞ: Çocukların şakalaşmasını ve öğrenirken gevezelik yapmasını engelleyin. Ciddi olmalarını sağlayın. Aksi halde çocuklar sizi suistimal edebilirler.
Otoriter bir anne-baba imajı çizerek, çocuğunuzun da otoriter ve ciddi olmasını sağlayabilirsiniz. Anne babanın en ufak bir tebessümü, çocuğun gevşemesini sağlayabilir.
DOĞRU: Aşırı otoriter ailelerde çocuklar psikolojik problemler yaşarken, baskı yüzünden çocuğun öğrenimi de gecikir. Sevgi kişinin dikkatini artırırken, aşırı baskı ve korku, çocuğun öğrenimini engeller. Ve çocuğun öğrendiklerinide unutmasına yol açar.
Elbette çocuk üzerinde kontrol ve disiplin olmalıdır. Bizim kastettiğimiz başıboşluk değil.
Kastımız, baskı ile disiplinin birbirine karıştırılmamasıdır.
Sizin yada çocuğunuzun tebessümden uzak durması, çocuğunuzu başarılı kılmaz.
"Çocuğumun yüzüne gülersem çocuğum şımarır" düşüncesi oldukça yanlış ve insanlıktan uzak bir düşüncedir. Çocuğunuz yeri geldiğinde şımarmamalı ve yaramazlık yapmalıdır.
Sizin sadece bu olumsuz gibi görünen davranışları, kontrol altına almanız gerekir. Çocuklardan büyük davranışı beklemek, çocukluğa ve çocuklara ihanet olur.
Unutmayın! bir zamanlar sizde, çocuğunuz gibi yaramazlık yapıyordunuz.
Çocukların beceri kazanmasını engelleyin:
YANLIŞ: Çocuklarınızın hobi edinmesini, sosyal çalışmaların içerisinde bulunmasını engelleyin.
Çocuğun her becerisi anne babayı zora sokacaktır. Çocuklar devamlı anne-babadan yardım ve destek isteyeceklerdir. Siz en iyisi beceri kazanmasını engelleyin.
Birde çocuklar, bu sayede eve geç gelirler. Geç kaldıklarında yalanlarına dayanak bulurlar. Çocuklarınız sadece okula gitsin. Sosyal aktivitelerin olduğu yerlerden uzak dursun.
DOĞRU: Çocukların sosyal aktivitelere ve hobi kurslarına katılmasına önayak olun. Hayat sadece okuldan ibaret değildir. Eğitim sadece okulda yapılmaz. Osmanlı padişahlarına baktığınız zaman, yapacakları mutad işlerinin yanında, bir beceri sahibi olmuşlardır. Bugünün tabiri ile bir hobi edinmişlerdir. Çocuğunuzun yeteneğine göre bir hobi edinmesini sağlayın.
Çocuğunuzun bir beceri kazanması, dersler dışında bir teneffüstür. Aynı zamanda rahatlamasını ve mutlu olmasını sağlayan güzel bir uğraştır.
Çocuğun hobi edinmesi, sosyalleşmesi içinde önemli bir adımdır.
Çocukların sokağa çıkmasını engelleyin:
YANLIŞ: Çocuklarınızın sokağa çıkmasını engelleyin. Çünkü bu sayede hem çocuğunuz sokak çocuğu olmayacak. Hemde sokağın kirine, pisine bulaşmayacak. Ve sık sık çamaşır yıkamak zorunda kalmayacaksınız. hemde sokakta kötü alışkanlıklar edinmesini engellemiş olacaksınız. Çocuğunuzu sokağın olumsuzluklarından korumak adına, kafesleme yapın. Eve hepsedin.
DOĞRU: Ebevenler özellikle çocuklarını sokağın kötülüklerinden korumak için, sokağa çıkmasını engellerler. Oysa çocuğun sokağa da ihtiyacı vardır. Çocukların sokak kültüründen de öğreneceği çok şeyler vardır.
Anne babalar, çocuğu sokaktan uzak tutmak yerine, çocuğunun sokakta kontrollü bir şekilde sosyalleşmesini sağlamalıdır. Çocuğun sokakta kötü söz duymaması adına yapılan ev hapsi, çocuğun sosyalleşmesini engelleyecek, çocukları şehir ve mahalle kültüründen uzaklaştıracaktır. Bu durum, çocuğun ilerleyen yaşlarında dış dünyayı tanıyamamasına, bilgisiz ve beceriksiz bir birey olmasına yol açacaktır.
Çocuklar eşyalara zarar vermesin:
YANLIŞ: Çocuklar misafir odalarına ve eşyaların yoğun olduğu yerlere, yada meşgul olduğunuz ortamlara girmesinler. Çünkü çocuklar, hem konuşturarak sizi yorarlar. Hemde yaramazlık yapıp eşyaları kırarlar. Engüzeli kendi odalarından oturmalarıdır. Evinizdeki eşyaları kıracaklarına, siz onların kalplerini kırın. Onların kalpleri nasıl olsa tamir edilir.
DOĞRU: Çocuklar oyun oynarken, koşmayı ve eşyaları kırmayı çok severler. Çocuklar koşarak, güç gösterisinde bulunurlar ve enerjilerini boşaltırlar.
Çocukların oyuncaklarını kırmasının nedeni, zarar vermek değil, keşfetmektir.
Oyuncakları ve etraftaki eşyaları sadece sizin çocuğunuz kırmaz. Tüm çocuklar böyledir. Ancak bazı aileler kontrollü davrandıkları için, bu durum çok farkedilmeyebilir.
Çocukların eşyaları kırmasından ziyade, kırmamasından korkun. Yaramazlık yapmayan, koşmayan, kırmayan çocuklar pasif ve içine kapanık çocuklardır. Eşyalarınızı koruyacağınıza, çocukları koruyun, kırılan eşyalar çocuklara zarar vermesin.
Unutmayın kırılan eşyalar geri alınır ama, çocuğunuzun göreceği bir zarar, ömür boyu sakat kalmasına, yada psikolojik bir buhran yaşamasına sebep…
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.