Günümüzde en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri şüphesiz ki Osmanlı Devletinde vuku bulan Kardeş Katli Meselesidir.Kimi insanlar bu durumu sert bir şekilde eleştirirken, kimileri de bu durumun gerekli olduğunu belirtmiştir.Bu yazımda Kardeş Katli meselesinin hem dini hemde siyasi bakımdan bütün yönlerini geniş bir perspektif içinde siz değerli okuyuculara elimden geldiğince açıklamaya çalışacam.
Osmanlı Devletinde yaklaşık 50 şehzade bu durum dolayısıyla öldürülmüştür.Bu şehzadelerden Yirmiden fazlası padişaha isyan ettikleri gerekçesiyle,diğer şehzadeler ise isyan edebilecekleri sebebiyle öldürülmüştür.Hanedan içersin de ilk öldürülen kişi Osman Gazinin Amcası Dündar Beydir.Şehzadeler içersin de ise ölen ilk kişi 1.Muradın oğlu Savcı Beydir.
Peki Osmanlı Devleti gibi kendini İslamiyetin savunucusu gibi gören,savaşlarını Gaza ve Cihat üzerine oluşturan,devleti İslami Kurallara göre yöneten bir devlette bunlar nasıl yaşanabilir.İlk bakışta bu durumu anlamak zordur.Nitekim Günümüzde çoğu İnsan Tarafından da bu durum vahşet olarak değerlendirilmiştir. Fakat meseleyi dönemin şartları göz önüne alarak incelediğimiz vakit durumun tamamen farklı bir hal aldığı görmekteyiz.
Osmanlı devletinde bir padişah vefat ettiği zaman arkasında kalan erkek evlatlarının hepsinin padişah olma ihtimali eşittir.Kardeşler arasındaki mücadeleyi kim kazanırsa ülkeyi yönetme hakkına sahip kişi olur.Bu durumda tahta geçen bir padişahın kardeşlerinden herhangi biri kendisinin padişahlığını tanımayabilir.Saltanatın kendisine verilmesi için bir takım isyanlar çıkarabilirdi. Bu durum ise savaşlara neden olurdu.Savaşların oluşması neticesinde ise hem devlet hemde millet ağır zararlar görürdü.Osmanlı devletinde bu tür durumlara sıklıkla rastlarız.Bu durumlara örnek vermek gerekirse;
FETRET DEVRİ......
Yıldırım Bayezid Ankara Meydan Savaşı’nda Timur’a yenilmesi Osmanlı Devleti için felaketle sonuçlanmış, Anadolu beylikleri yeniden kurulmuş, Osmanlı’da tam 11 yıl sürecek Fetret Devri başlamıştı. 11 yıllık bu dönemde Yıldırım Bayezidin beş oğlundan dördü arasında taht kavgası başladığından Anadolu toprakları büyük bir kargaşaya sürüklenmiş, kardeşlerden Çelebi Mehmet tek hükümdar olup tahta geçinceye kadar binlerce Türk, kardeşler arasındaki savaşlarda can vermişti. Osmanlı, kardeşler arasındaki bir taht kavgasının bedelinin ne kadar acı sonuçlar doğurabileceğine bizzat tanık olmuştu.
YAVUZ SULTAN SELİM İLE AHMET MÜCADELESİ....
Yavuz Sultan Selim Padişah olduğunda abisi Ahmet kendisinin padişahlığını tanımamış ve kendisine karşı ayaklanmıştır. Büyük Bir ordu toplayarak Yenişehir önlerine kadar gelmiş ve burada Yavuz Sultan Selim ile şiddetli bir savaş gerçekleştirmiştir. Savaşı Yavuz kazanmış ve abisinini öldürülmüştür. Fakat bu savaş on binlerce insanın ölmesine sebep olmuştur.
2.BAYEZİD CEM SULTAN MÜCADELESİ
Fatih Sultan Mehmet ölünce tahta 2.Bayezid çıkmıştır.Aynı şekilde kardeşi Cem Bayezid’in hükümranlığını kabul etmeyerek kendisine karşı ayaklanmıştır.Bayezid Cem Sultan mücadelesi uzun yıllar sürmüş, bu durum devletin siyasi ve ekonomik gücünü azaltarak fetihlerin durmasına sebebiyet vermiştir. Aynı şekilde binlerce insanın ölmesine neden olmuştur.Cem Sultanın Rodos Şovalyelerine sığınması sonucu Şovalyeler bunu siyasi bir koz olarak Osmanlı devletine karşı yıllarca kullanmıştır.Bu durum Bayezid döneminin sönük geçmesine sebebiyet vermiştir.
Osmanlı devletinden önceki Türk devletleri de şehzade kavgalarından dolayı ağır kayıplar vermiştir.Çoğu Türk devletleri bu mesele yüzünden kısa sürede yıkılmıştır.
Selçuklular 350 yıllık devlet tarihinin 200 senesi kardeşler arası kavgalarla geçirmiş bu durum Selçuklu devletinin kısa sürede yıkılmasına sebebiyet vermiştir.
Verdiğimiz örneklerde de görüldüğü gibi Kardeş Katlinin devletin bekası için olmasının zaruri bir durum olduğu ortaya çıkmıştır.Osmanlı padişahları on binlerce insanın ölümü yerine kardeşlerini bu uğurda feda etmişlerdir.Bu durum Osmanlı padişahlarının devletin ve milletin selameti için öz kardeşlerini bile öldürmeyi göze aldıklarını gösteren bir durumdur.Bu mesele Osmanlı devletini dönem itibariyle dünyanın en büyük devleti olmasını sağlayan en önemli etken olmuştur.Devletin ve Milletin Selameti için yapılan bu ölümlere Siyasetten Katl demekteyiz.
Osmanlı devletinde devletin bekası içilen yapılan ölümlerin gerekli olduğuna savunsak da keyfi yapılan ölümleri de eleştirmek zorundayız.3.Mehmet’in tahta geçtikten sonra 19 şehzadeyi öldürmesini hiçbir şekilde savunulamaz bir durumdur.
Kardeş Katli Meselesinin siyasi açıdan incelediğimizde devletin bekası için yapılması gerektiğini belirttik peki İslamiyette Kardeş Katlinin Yeri var mıdır....?
Osmanlı devleti İslami kurallara göre yönetilen bir devlettir.Bu kurallar''Mecelle''de belirtilir. Mecelleye bakacak olursak bu durum ile ilgili bilgiler mevcuttur.
# İki kötülük bir araya gelince en az kötülük tercih edilir
# Umumun zararı ve ferdin zararı bir araya gelince ferdin zararı seçilir.
Mecellede gecen bu ifadelerde bakacak olursak şehzade ölümlerinin ülke millet için gerekli olduğu halde dini açıdan bir sorun teşkil etmediği görülmektedir.
Yazımızda da anlattığımız gibi Kardeş katlinin sanıldığı gibi bir vahşetten ziyade devletin ve milletin bekası uğruna gerçekleşen durum olduğu görülmektedir.
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
Yazıyı beğenmeniz beni sevindirdi.Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.