Tarih geçmişteki olaylara ait bilgilerin keşfi, toplanması, bir araya getirilmesi ve sunulması bilimidir. Tarihi bilgi, geçmişteki olaylara ilişkin tüm bilgilerin, olayların vuku bulduğu dönemin şartları göz önüne alınarak, mümkün olduğunca nesnel bir şekilde sunulması ile oluşur. Tarih bilimi olaylara objektif yaklaşmaya çalışır.
Bizler tarih bilimini kullanarak geleceğimize yön vermeye çalışırız. Çünkü geçmişe bakarak ibret alarak geleceği planlıyoruz. Tarih bu açıdan bizler için büyük öneme sahip. Bu yüzden tarih, her dönemde önemli bir ilim dalı oluşturmuştur.
Müslümanların her daim bir tarih şuuruna ihtiyaç vardır. Çünkü tarih bilmek geleceğe yön vermektir. Fakat doğru tarih bilmek gerekir. Yalan tarih bilmek insanı bir yerde saptırır. Düşmanlarımız tarih şuuru kazanmamızı engellemek için ellerinden geleni yapacaklardır. Bu sebeple bizler yeni nesilleri İslami tarih şuurunu vermek mecburiyetindeyiz.
Tarih şuuru, sürekli müracaat edilmesi gerekli olan bir kaynaktır. Düşmanlarımız, geçmişin engin, zengin ve rengin ikliminden uzaklaştırmak suretiyle âdeta bizi birer renk körü yaptılar. Böylece bizim dünyamızı siyah beyaza boyayıp, bizi çok büyük bir zevk kaynağından tarihten mahrum ettiler.
Tarihini yeterince bilmeyen veya yanlış bilen, kendi kültürüne, kendi diline, kendi dinine yabancı, kendi ecdadına düşman, gayesiz, hedefsiz, ibadetsiz, şükürsüz, zikirsiz, fikirsiz, her çeşit oyun ve eğlencenin anaforunda savrulan, uyutulan ve uyuşturulan bir nesil yetiştiremeyiz. Eğer böyle bir nesil yetişecek olursa o nesle Akif’in tabiriyle; “Dostunun yüzkarası, düşmanın maskarası.” Denmez mi? Bu sebeple bizlerin yeni nesillere sağlam tarih şuuru vermesi gerekmektedir.
Tarih şuuru kazandırmak için:
- Öncelikle tarih asla yanlış şekilde aktarılmamalıdır. Çünkü doğru aktarılan tarihe yeni nesillerin ihtiyacı vardır. Yanlış tarihin doğrusunu elbette bir gün öğreneceklerdir.
- Tarih biliminin tanımı yapılırken objektif olmaktan bahsedilir. Bana göre tarih biliminde asla objektif olunamaz. Çünkü tarih bilimi tamamıyla subjektif olmayı gerektirir. Bu yüzden tarih şuuru verilirken yeni nesillere İslam tarafıyla verilmek mecburiyetindeyiz.
- Gençlere öncelikle İslam tarihini, dünya tarihini, antropoloji tarihini gibi bir sınıflandırma yaparak tarih öğretmek her zaman daha iyi olacaktır.
- Tarih bilimini öğrenmenin en güzel yollarından bir tanesi tarihi mekanları gezdirmektir. Tarihi mekanları görmek gençlere daha iyi tarihi bir şuur kazandıracaktır.
- Son olarak tarihi şuuru kazandırmak için elimizdeki bütün imkanları seferber etmeliyiz. Çünkü yeni nesillerin tarih şuuru kazanması meselesi matematik öğrenmeden daha mühim bir iştir. Bu sebeple bizlerin yeni nesillere doğru tarih şuurunu kazandırmamız lazım. Rabbim hepimizi İslami tarih şuuruna sahip kullarından eylesin.
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.