ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

İkinci Öğretim ve Har(a)çlar!

Mustafa Tatar

09 Nisan 2013 Salı 16:41
  • A
  • A

İkinci Öğretim ve Har(a)çlar!
Bir gün birden bire bir haber çıktı HARÇLAR KALDIRILDI! diye. Milyonlarca öğrencinin sevinçle karşıladığı bir haberdi bu ama sonu hüsrandı. Çünkü İkinci Öğretim öğrencilerinin harçlarını kaldırmayı bırakın indirim bile yapılmadı. Kısa bir süre gündemde kalmış gibi görünen bu olay şimdilerde unutulur oldu.
2011-2012 istatistiklerine göre birkaç örnek vermek istiyorum,
Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği (İÖ) 431 MF4 Puanı,
Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği (İÖ) 406 MF4 Puanı.
Adam gelmiş 400 küsür puan almış hakkıyla yerleşmiş buralara harç ücreti ne kadar, 1529 TL!

Ufak bir örnek daha,
Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği (Normal Öğretim) 264 MF4 Puanı! Harç 0 TL!
Sadece Bayburt değil, kimse yanlış anlamasın ama Türkiye’de belli başlı okullar var, okunabilecek. Okuduğunda hakkını alabileceğin. Bu bir Türkiye gerçeği.
Sadece bu bölüm içinde değil bu durum. Sadece örnek olsun diye bunu gösterdim yoksa onlarca örneği ve kıyaslaması mevcut. Adam gelsin 400 küsür puan alsın derece yapsın 1529 TL parası yok diye sıradan bir okulamı gitsin ne yapsın.

İkinci Öğretim öğrencilerine KARŞILIKSIZ BURS verilmemeside cabası! Daha doğrusu ikinci öğretim olupta karşılıksız burs alan öğrenci sayısı bir elin parmağını geçmez denecek kadar azdır. O insanlarda harbiden ihtiyaç sahibidir (yani öyle umuyoruz). Büyük bir çoğunluğuna sadece karşılıklı burs çıkmakta.
İkinci Öğretim öğrencileri daha az çalıştıkları için orda değiller. En azından hepsi öyle değil, zaten böyle bir kıyaslama yapacaksanız yukarıdaki tablo ortada ona göre değerlendirin. Açın bakın hangi üniversite hangi bölümü kaç puanla alıyor diye. Bakında durumumuzu bir görün derim.
Bu büyük bir vicdansızlıktır!

Normal Öğretim öğrencilerinin harçlarının kaldırılması, İkinci Öğretiminkinin olduğu gibi durması demek, onun artık HARÇ değil HAR(A)Ç olduğu düşüncesini doğurur. En azından normal öğretim öğrencilerinin bu uygulamadan önce ödedikleri harç kadar ödense herşey yoluna girer diye düşünüyorum.
Eğer devlet ikinci öğretimden gelen gelirle geçinmiyorsa bu gayet iyi bir şekilde yapılabilir.

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.