ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

OSMANLI HALKI CAHİL MİYDİ? OKUR YAZAR DEĞİL MİYDİ? OSMANLI TÜRKÇESİ GEREKSİZ MİDİR?

Ömer Faruk ATILGAN

29 Aralık 2014 Pazartesi 11:02
  • A
  • A

Bu sorunun cevabını aramadan önce bilinmesi ve idrakına varılması gereken bir husus vardır; o da dönemin yaşantısı ile günümüz yaşantısı arasında ki farklardır. Bugün hiç okula gitmemiş insanların bile mecburiyetten okuma yazma öğrendiğini görüyoruz zira artık faturalar, dilekçeler, gazeteler, televizyon ve internet gibi yeni neslin hayati uğraşları bunu mecburi kılmıştır. Fakat dönemin şartlarında okuma-yazma temel bir ihtiyaç olmadığından, okur-yazar olmamakta bir cehalet kriteri değildi, olamazda! O vakit okuma yazma bilmesi GEREKEN herkes zaten biliyordu. Devlet kademelerinde mutlaka bir de yabancı dil bilen şahıslar bulunuyordu, halkın bugüne göre resmi işleri olmadığından böyle bir hayati ihtiyacı bulunmuyordu! Bu sebepten Osmanlı halkı için cahil sıfatı kesinlikle haksızlık olacaktır. Bu kıyasın dönemin vazife sahibi kişileri üzerinde yapılması daha uygun olacaktır. Ayrıca daha çocuk yaşta Kur'an eğitimi aldığı bilinen ve Kur'an harfleri ile aynı alfabeyi kullanan devletin vatandaşları pekte okuma-yazmadan uzak insanlar olamazlar. Aynı alfabe ile Kur'an okumasını kolaylıkla öğrenen bir nesle "ALFABENİN ZORLUĞUNDAN ÖTÜRÜ" okuma yazma bilmiyorlardı demek komik olacaktır.

Tam anlamıyla okur-yazar bir halkın olmayışı kesinlikle kullanılan alfabe ile orantılı değildir. Tekrar etmek gerekirse dönemin okuma-yazma ihtiyacı olan her ferdi zaten buna haiz idi hatta fazlasına! Buna ihtiyacı olmayan halkın okur yazar olmayışı alfabenin zorluğundan kaynaklı değildir. Öyle olduğunu iddia edenler günümüzde güya "MODERN" alfabeye rağmen bu çağda dahi hala okuma yazma bilmeyen ciddi bir nüfusumuzun bulunduğunu neden hiçe sayarlar? Harf devriminden sonra doğduğu halde okuma yazma bilmeden askere gelmiş, şehre taşınmış hatta yaşlanmış milyonlarca vatandaşımız yok mu? Eskileri anlatan filmlerde bile hep okuma yazma bilmeyen saf Anadolu çocuğu tiplemelerine rastlamıyor muyuz?

Bugün yalnızca Osmanlı Türkçesi değil, Göktürk Alfabesi'de nesillerimize detayıyla öğretilmelidir. Günümüz Türk dünyasının dilleri dahi zorunlu olmalıdır. İnsanımızın tarihi ve kardeş halkları ile arasına lisan farkının girmesine izin verilmemelidir. Bunun önemini anlayamayan öğrenmesin! Fakat taze beyinlerin bu bilgi zenginliğinden istifade etmesine mani olmaya da kalkmasınlar!

YORUM YAZ
Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.