ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Dershaneleri Kapatmak Ne Kadar Doğru ?

Samet Can Kocagür

04 Aralık 2013 Çarşamba 14:26
  • A
  • A
Gündemimizde Dershanelerin Kapatılması Söz Konusu Peki Ne Kadar Doğru Bu Karar ?
Devletin Gerekçelerine Dershane Yöneticilerinin Cevapları Gayet Etkileyici ;

1- Paralı olduğu için kapatıyoruz!

Dershaneler paralı olduğu için kapatılıyorsa aynı mantıkla özel hastanelerin, kolejlerin vs. de kapatılması gerekmez mi? Dershanelerin eğitim bedeli Anadolu’da 1.500-2.000 TL, büyükşehirlerde ise 3.000-4.000 TL. Orta halli bir kolejin fiyatı ise Anadolu’da 5 bin TL iken, büyükşehirlerde ortalama 15 bin lira. Nereden baksanız 5 katı. O halde bu kurumlarda mı kapatılmalı! Kaldı ki, kanun taslağında sadece dershanelerin değil parasız olan etüt merkezlerinin de kapatılması öngörülüyor. Demek ki ‘paralı oldukları için kapatıldıkları’ gerekçesi doğru değil.

2- Dershaneler okula dönüşsün!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın kendisi mevcut dershanelerin sadece yüzde 20’sinin dönüşüme uygun olduğunu açıkladı. MEB’in yaptığı araştırmada ise 3 bin 10 dershaneden yalnızca 263’ünün ‘dönüşüme’ uyumlu olduğu ortaya çıktı. Hal böyle iken bu kurumları nasıl dönüştüreceksiniz? Diyelim ki yüzde 15’i dönüştürdünüz; geriye kalan yüzde 85 ne olacak?

3- Okula dönüşenlere teşvik verilecek!

Halihazırda özel okulların durumu ortada. Kontenjanlarının yüzde 40’ı boş. Devletimiz neden bunları desteklemiyor? Kaldı ki, dershanelerden bozma okullara destek verildiğinde diğer özel okullar ‘Biz neden ayrı tutuluyoruz?’ demeyecek mi? Ve madem samimiyiz, dershaneye giden öğrencileri neden desteklemiyorsunuz? Bunun devlete maliyeti daha az olmaz mı?

4- Öğretmenler mülakatla alınacak!

Neden dershanelerdeki öğretmenler KPSS’yle değil de mülakatla alınıyor? Bu, yıllardır bekleyen öğretmen adaylarına haksızlık değil mi? Kaldı ki, mülakatta objektif olunacağı da tartışma konusu. Öğretmenler hangi kritere göre kamuya alınacak? Neye göre seçilecek?

5- Terörle mücadele birimleri mi var?

Dershanelerin bizatihi kendisi terörle mücadeledir. Özellikle Güneydoğu ve Doğu’da okuyamayan, işi olmayan genç ne yapacak? Dağın yolunu tutacak ve tutuyor. O kurumlarda bir gencin bile eğitim alıp üniversiteyi kazanması kazançtır. Bugün bölgenin kanaat önderleri bile dershanelerin dağa giden yolu kestiğini söylüyor.

6- Fırsat eşitliği sağlamıyorlar!

Dershanelerin kuruluş amacı öğrencilere ‘fırsat eşitliği’ sağlamaktır. Kolejde okuyan bir öğrenciyle devlet okulundaki bir çocuk için günümüzde şartlar eşit midir? Parası olan çocuğunu kolejde okutuyor zaten. Olmayanlar ne yapacak? İşte dershaneler yıllık fiyatları 6 bin TL ile 15 bin TL arasında değişen kolejlere çocuklarını gönderemeyenler için bir fırsattır. Dershaneler kapatılırsa veli, çocuğunu nereye gönderecek? Özel dersin saati 100 TL’den başlıyor. Burada olan yine yoksul vatandaşa olacak.

7- Ben çocuğumu dershaneye göndereceksem, devlet okulları neden var?

Aileler çocuklarını neden dershaneye gönderiyor? Türkiye’de eğitim sisteminin içinde bulunduğu içler acısı durum herkesin malumu. Sistem 11 yılda 6 kez değiştirildi. Devletin okullarında okuyan çocuklar, devletin sorduğu soruları cevaplayamıyor. Bütün bunların sonucu olarak, eksikleri tamamlamak için dershane denilen yapı ortaya çıkıyor.

8- Okullarda kaliteyi artıracağız!

Bunun yapılması için dershanelerin kapatılmasına gerek yok ki… İkincisi sınavla liseye, üniversiteye öğrenci almaya devam ettiğiniz sürece dershanelere olan ihtiyaç sürecektir. Diyelim ki bütün devlet okulları Robert Koleji gibi eğitim veriyor. Ancak siz liseye, üniversiteye sınavla alıyorsunuz. Ne yapacak veliler? Çocuğunu yine özel dershaneye, kursa, hocaya gönderecek. Zira ortada bir yarış var. Ve bir soru çok şey demek.

9- Ticarethaneye dönüştüler!

Ticaret yapmak yasak mı? Ayrıca alınan ücretler ortada. 1.500 TL ile 2.000 TL arasında bir rakamdan bahsediliyor. Ve bunun karşılığında çocuklar 8 ay eğitim/öğretim görüyorlar. Üniversitenin kapıları açılıyor. Kaldı ki hiçbir dershane zorla kayıt yapıp zorla para almıyor.

10- Bu çocukları biz yetiştireceğiz

Geçen yıl 1 milyon 857 bin öğrenci sınava girdi. Bunlarınn yüzde 31’i mezunlar. Eğitimi bitmeyen çocukları devletin okullarında sınava hazırladınız diyelim. Peki, mezunları nasıl hazırlayacaksınız? Liseden mezun olan öğrenci sınava kendi başına mı hazırlanacak?

Bu soruların cevabına elbet hükümetin bir açıklaması olacaktır bu açıklamayı merakla bekliyoruz...



UĞUR SAĞINDIK'ın 16 Kasım 2013 da yazılan yazısından alıntılar yapılmıştır...
YORUM YAZ
TOPLAM 4 YORUM

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.

  • - VATAN PERVER:07 Aralık 2013, Cumartesi 16:44

  • - VATAN PERVER:07 Aralık 2013, Cumartesi 16:36

  • Samet Can Kocagür - Samet Can Kocagür:05 Aralık 2013, Perşembe 17:15

    Yorumuz İçin Teşekkürler..

  • - hakan kutadgu:05 Aralık 2013, Perşembe 15:23

    tebrikler, iyi yakalamışsınız.