Kimlik…
Insan agaca benzer, kök salar topraga, filizlenir acar, dal verir dört bucaga
Agacalarda oldugu gibi insanin da, filizlendigi ortam, kök saldigi topragi cok önemlidir
Insan dogar dogmaz ait oldugu yeri, kisiyi bilmek ister. Dogar dogmaz, ana karninda iken duyup isittigi, asina oldugu sesleri arar, onlarla sakinlesir.
Aglar durur, ta ki ait oldugu kucaga alinana kadar. Zira bilmek ister, ben kimin kucagina aidim.
Ait oldugu kucakda huzur bulur…
Bu bilme arzusu insani ömür boyu takip eder. Aidiyat duygusu. Kimlik bilinci. Millet Suuru…
Cocuklara icerisine dogduklari külterel degerleri ve o kültüre ait sembolleri benimserler. Örnegin duvarda asili bir bayrak, yerde serili bir seccade, rahlede Kuran, duvarda asili bir saz…
Cocuk yasta yasanilan hersey cok önemlidir. Gelecege yön verir. Yasanilan duygular, deger verilen semboller, yenen yemekler, adap, davranis bicimleri vs. gelecegin gencinin, yetiskin insanin ruh halini yapilandirir. Icerisinde bulundu ortamin deger yargilari, hersey hafizaya ve bilince kayd olur, ruhsal yapilnmaya isler.
Cocuklar özellikle de ergenlik dönemine girdiginde bir arayisa girerler. Kimlik arayisi: Ben kimim, neyim, hedefim nedir, kimi örnek aliyorum, hangi ortama aidim, cevremde degerim nekadar, gibi sorulara cevap ararlar. Bu sorulari takib eden en büyük soru ise hangi düsünceyi, Ideali benimsiyorumdur. Hayata hangi deger yargilarimla degerlendiriyor, hangi fikriyatin penceresinden bakiyorum. Iste bu en büyük ve hayatin geri kalanini sekillendirecek olan IDEAL arayisinin temelleri belirtigimiz üzere cocuk yastaki yasayis tarzina, ortama, kültüre bagladir. Cocuklugun gectigi ortamda gecerli olan degerler dogrultusunda bir IDEAL benimsenecek, ve bu IDEALLERi benimseyen ROL MODELLER secilecektir.
Bu acidan cocuklar kücük yastan itibaren ait olduklari milletin, milliyetin, tarihin, dilin, dinin, kimligin, bayraginin, öz kültürünün degerleriyle büyümelidirki ileride hayatina yön cizecek Rolmodelleri ve idealleri on göre secsin. Özellikle yabanci bir devlette yetisen cocuklar cift kültürlü büyüdükleri icin, kendi milli manevi kimligini iyi bilmesi, tanimasi, benimsemesi ve yasamasi asimile olma ihtimalini ortadan kaldirma acisindan cok büyük önem arz eder. Dili olmayanin kimligi olmaz. Zira dil tasiyicidir. Tüm tarihsel ve kültürel, milli manevi degerleri ileriki nesillere aktarandir.
Çocuklarımız geleceyimizin teminatı, allahın bizlere en tatlı emaneti, anaların babaların göz bebeği
ninelerin dedelerin eylenceleridir. Bunun ötesinde milleti olusturan bireylerdir. Unutlmamalidirki, bayragini tanimayan bir genc kendisine bir bayrak, vatan sevigisnden yoksun büyürse yeni bir vatan edinir. Dilini konusmadan büyür ise tüm kültür mirasinin bilincinde olmadan, milli manevi degerlerinden yoksun yetisir. Yapraklari dökülür, dallari kirilir, kökü cürür…
Onlari ait olduklari topraklara ekinki oraya kök salsinlar, zira baska topraklarda acamaz solarlar!
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.