ÖNE ÇIKANLAR :

YAZARLAR

Saklı tarihimiz ''Mohaç Meydan Muharebesi''

Sefa Enes Kılıç

08 Nisan 2013 Pazartesi 21:43
  • A
  • A

Merhaba yazete.com okurları;

Sizlere bu köşe yazımda yıllardır üzerinde durulmayan '' Mohaç Meydan Savaşı '' hakkında kendi yorumlarımla bilgi vereceğim.

Önemi:Mohaç Meydan Savaşı sonrasında Macaristan tamamen fetih olunmuş ve Osmanlı gücünden Avrupa artık korkmaya başlamıştır .

Mohaç savaşını ele almadan önce Belgrad'ın Fethine göz atmamız gerekir çünkü Macaristan kapıları Belgrad ile açılmıştır .

Belgrad'ın Fethinin Nedenleri;
Osmanlıya yıllardır vergi vermeyen Macaristana uyarı niteliğinde gönderilen elçinin katledilmesiyle ve Macaristan Krallığının Knin şehrini ele geçirmesiyle o zamanlar tahtta yeni olan 1.Süleyman bu duruma sinirlenmiş ve Macaristan'ın saldırıcı tutumlarına karşı Belgrad'a sefer düzenleme kararı almıştır . Macaristan ile Osmanlı sorunu daha öncedende devam etmekteydi . II.Mehmet ( Fatih ) Belgrad'ı kuşatmıştı fakat alamamıştı bu ciddi sıkıntılar yaratmamıştı . Daha sonra Kanuni'nin babası olan I.Selim zamanında Selim Mısır Seferinde iken Macar Krallığı ordusu İzvornik üzerine yürüyerek Sancak beyini öldürmüştür . I.Selim bu olayla ilgilenemeden vefat ettiğinden dolayı
Macaristan ile ipler gerilmişti .Behram Çavuş ( I.Süleyman'ın gönderdiği elçi ) katledildikten sonra artık Belgrad'ın fethi resmen Osmanlıya vacip olmuştu . Ve nihayetinde Belgrad Baş Komutan Kanuni ve ordusu tarafından hem karadan hem denizden kuşatılmış ve kale bir ay dayandıktan sonra iç kalenin teslim olmasıyla şehir feth edildi .

Belgrad'ın alınmasından sonra gerilen Osmanlı Macar ilişkisi ve Mohaç;
Belgrad alındıktan sonra Macaristan Kralı II.Layoş tekrar Belgrad'ın işlerine karışıyordu ve akrabalık nedeniyle Avusturya kralına ve Alman kralı Şarlken'e güveniyordu ve Avrupa'da tam bir haçlı ittifakı oluşturmak istiyorlardı . Kanuni bunu Osmanlının aleyhine görerek daha önce feth edilmiş Belgrad'ı bir üs olarak kullanarak tekrardan Macaristan üzerine sefere çıktı.

Belgrad seferinde sadrazam olan Piri Mehmed Paşa azledilmiş yerine Kanuni'nin göz bebeği , yakın dostu iyi düşünür Pargalı İbrahim gelmişti.

Piri Mehmed Paşa tecrübeli olmasına rağmen yaşından dolayı artık iyi düşünemiyordu ve Avrupa'da olanların farkında değildi.Artık sefer vaktiydi Osmanlı ordusu 23 Nisan 1526'da yaklaşık 60.000 kişilik ve 300 topla sefere çıktı . Osmanlı ordusu hiç bir zorlukla karşılaşmadan Petervaradin , Ujlak , Eszek kalelerini aldı . Eszek kalesi fethi sırasında Kanuni orduya asıl seferin Macar Krallığının başkenti Budin'e olduğunu bildirdi.

Drava Nehrini geçtikten sonra ordu Mohaç ovasına yaklaştı. Macar ordusu Osmanlı ordusuna göz korkusu vermek için Mohaç Ovasına ordugah kurmuştu . Macar kralı Erdel voyvodasına güveniyordu çünkü 30.000 kişilik orduyla II.Layoş'a destek vereceğini bildirmişti . Fakat Kanuni burda siyasetini kullanarak Erdel voyvodasını ve ordusunu savaşa dahil ettirmedi . Kanuni burda akıl üstünlüğünü ortaya koyarak etrafa gönderdiği Akıncı birlikleriyle Macar Kralının yardım almasını engellemişti . Mohaç ovasında artık iki ordu yalnızdı....

Kanuni, İbrahim Paşa , Malkoçoğlu Bali Bey ve bir çok eski savaş tecrübeli komutanın katıldığı bir harp divanı yapıldı.Bu divandan eski Türk taktiğinin ( Turan Taktiği) başarısız olacağı düşünüldü . Bu divandan Balibeyin yada bazı kaynaklarda söylendiği gibi İbrahim Paşa'nın kullandığı taktik kabul edildi . Mohaç ovası bir yanı bataklık diğer yanı tepe şeklindeydi . Balibey yada Vezirazamın teklifiyle Osmanlı ordusu 3 şekile ayrıldı . En önde Rumeli askerleriyle Sadrazam İbrahim Paşa vardı , ikinci safta Anadolu askerleriyle Behram Paşa vardı üçüncü safta ise Kanuni'nin komutasındaki I.Süleyman vardı . Savaş divanından çıkan karara göre saldırıyı Macar ordusunun başlatılması beklenecekti . Macar komutanları bu meydan savaşını istemeselerde II.Layoş'un aldığı tavır yüzünden savaşa maruz kalmışlardı ve bu savaşın Macar ordusunun ilk atağa geçmesiyle kazanılacağı düşünülüyordu.

Ve savaş günü gelmişti 29 Ağustos 1526 günü iki ordu Mohaç ovasındaydı Kanuni macar ordusunun teslim olmasını ve Macaristan'ı bırakmasını istiyordu fakat II.Layoş bunu istemeyerek savaşacağını bildiriyordu.Nihayet bunu gerçekleştirecekti , ikindi vaktine kadar saldırı beklenmişti daha sonra Macar ordusu hücuma geçti adeta şimşek gibi hızlı hareket ediyorlardı o sırada Osmanlı padişahlarının geleneğince ordunun içinden kısa bir duyuru yaparak askerin moralini yükseltti . Ve Kanuni konuşmasını yaptıktan sonra Osmanlı ordusundaki deli diye hitap edilen asker gurubu saldırıya geçti ve ardından İbrahim Paşa komutasındaki Rumeli ordusuda saldırıya geçti amaç Osmanlı ordusunu yenilmiş gösterek tepenin ardında bulunan 300 adet topun önüne Macar Ordusunu getirerek yanlardanda sıkıştırarak ve bataklığa yol bırakarak Macar Ordusunu yok etmekti.Bataklığa ordu gönderilmemesinin sebebi Macar Ordusunun biraz kaçacak ümidi olsun ki ölümüne savaşılmasın ve kayıp artmasın isteniliyordu ve bunda başarılı olundu.

Ama dizide gösterilen gibi Osmanlı ordusu dağınık savaşmamıştı . Çünkü dizide deli askerlerinin içinde yeniçeriler , akıncılar hepsi birbirine karışmıştı ve tam bir rezaletti! İlk hücum sırasında Kanuni'nin İbrahim Paşa'ya mühim bir havadis verdiği rivayet edilir ama doğruluğu pek bilinmez . Osmanlı ordusu biraz savaştıktan sonra yavaş yavaş sağa ve sola doğru açılarak geri çekilme başlayacaktı ve Osmanlı ordusu ile Macar ordusu kopacaktı . Merkezdeki askerlerde geri çekilmişti ve II.Layoş Osmanlı ordusunun yenildiğini düşünerek ve Macar askerinin yendik düşüncesiyle dahada hızlanmasıyla topların namlusuna yakınlaşma dahada başladı . O sırada merkezdeki 300 top ve osmanlı ordusu hazırlandı . ve Macar ordusu artık 300 topun namlusundaydı . Toplar ateşlendi tüfekler patlatıldı ve Macar ordusu dağıtılmaya başlanmıştı artık . Hüsrev Paşa ve Malkoçoğlu Bali Bey sağ ve sol kenardan taarruza geçtiler taarruza geçen ordunun Macar ordusu üzerine yıldırım gibi düştüğünü söylenir çünkü bu ordu Macar ordusundan kat kat hızlı gidiyordu daha sonra Osmanlı ordusu merkezindeki yeniçeriler ve diğer askerlerde Merkezden macar ordusu üzerine gitti ve Kral Layoş , Başkomutan bir çok Macar askerinin Karasu bataklığında boğulduğunu görüyoruz , Bataklık planı işe yaramıştı , Koskoca Macar Ordusu 2 saatte yok edilmişti ve bu savaşda Osmanlı ordusunun bazı kaynaklarda 150 300 kadar asker kaybı bazı kaynaklarda 1000 2000 kadar asker kaybı olduğunu bildirilir fakat tek bir gerçek vardı ki oda koskoca Macaristan 2 saatte artık Osmanlı'nın eline geçmişti . Öyle bir zaferdi ki artık Osmanlı Padişahı bir fermanla Fransa'da 100 yıl dansı yasaklatabilecekti , Avrupa artık Osmanlı'dan uzak durmaya başlayacaktı . Bu savaşın şahsen ben 3 kişi tarafından kazanıldığını düşünüyorum . Kanuni , Pargalı ve Malkoçoğlu çünkü bu savaş taktiği uygulanmamış olsaydı belki Osmanlı ordusunda daha çok kayıp olacak yada savaş kazanılamayacaktı . Bu konuda Osmanlı deli , akıncı , topcu ve süvarilerinin hakkını yememek lazım çünkü Mohaç ovasını İslam ordusunun bayram kutlamasını sağlayanlar onlardı!
Bu savaş sonrasında Osmanlı - Avusturya savaşları daha da sık yapılmaya başlamıştır .
Gurur duyuyorum böyle bir savaşı 2 saatte bitiren Osmanlı İmparatorluğunun torunu olduğum için.

Bkınız ; Dünyanın en kısa meydan savaşı.

Sefa Enes Kılıç..
Bilgiler ve yorumlar tamamen şahsıma aitdir izinsiz kopyalanmaması rica olunur.

YORUM YAZ
TOPLAM 1 YORUM

Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.

  • - Misafir:09 Nisan 2013, Salı 04:44

    Bakınız; tarih mecmuası 2.cilt 345.sayfa