Ordu’da ilk matbaa 1910 yılında Ağyazar isimli birisi tarafından kurulmuştur. Bu matbaanın Suşehri’ndeki kolordu emrine alınması ile aynı yıl içinde Karnık Kalaycıyan “Petek “ isimli matbaayı kurdu. Petek matbaası elle işleyen bir küçük pedal makinesinden ibaretti.
Ordu ilinde ilk esaslı matbaa 1919’da kurulmuştur, O sıralarda bir gençlik teşekkülü olan İnkılab-ı İçtima-i Kulübü memlekete bir matbaa kazandırmak amacıyla 1.200 kuruşa matbaa satın almıştır.
Ordu’da ilk olarak 1919 yılında yayınlanan ve 1922 yılına kadar yayımını sürdüren Güneş Gazetesi,1920 yılında çıkan ve 1921 yılına kadar haftalık olarak yayınlanan Bucak,1922 Azim,1923’de Muvaffakiyet’i Milliye, Beyan-ı Hakikat,1925’de Tekâmül,1926 yılında Hadim-i Cumhuriyet,1927 yılında Güzel Ordu gazeteleri hep bu matbaada basıldı.1927 yılında yayın hayatına başlayan Güzelordu Gazetesi,1929 yılından itibaren Gazeteci Bilal Köyden’in kendi imal ettiği tahta makine ile ilk defa köyde yayınlanan bir gazete olarak tarihe geçmiştir. Söz konusu gazeteyi basan makinenin uzunluğu 2,yüksekliği1,5 metre olup, ağırlığı 35 kilodur. Sahife yatağı 2 demir yay üzerinde hareket eder.
Dişliler karyola çubukları bükülüp çivilenmek suretiyle vücuda getirilmiştir. Makine o dönemde 750 kuruşa mal olmuştur. Gayet hassas ayarı çok kolay, şimdiye kadar bin hesap 27,900 defa hareket ettiği halde arıza yapmamış. Tabı zahmetli olmasına rağmen saatte 140 nüshanın her iki tarafını basmaktadır. Kumpas tahtadan; çift balya kuşağından antenlinler mukavvadandır. Merdane kalıbı tenekeden, garanitorlar tahta parçasındandır. Tezniyat (süsleme) yerine (s,Ş) harfleri kullanılıyordu. Gazetenin başlığını ve diğer klişelerini ise şimşir ağıcından ortaokul resim öğretmeni Mehmet Rıfat (ATAOĞLU) yapardı. 28 Kasım1928’de 55.sayısının ardından kapanan Güzelordu, 25 Mart 1929 ‘da Uzunisa köyünde bu tahta makine aracılığıyla yeniden yaşam bulur. Bugün Türkiye genelinde ünlü olan Gazetecilerimizden başta Oktay EKŞİ, Hüsamettin ÇELEBİ olmak üzere bazı gazeteciler Gürses’in Ankara muhabirliğini yapmışlardır. Daha sonra Ordu il merkezinde şu gazeteler yayınlanmıştır.
Ordu İlinde Yayınlanan Gazeteler;
Ordu, Akobuz, Kooperatifçi, Birlik, Ordu Postası, Ordu Ticaret, İnan, Memleket, Ordu Havadis Metanet, Güneş,
Günlük Çıkan Gazeteler;
Haber (Orduda ilk çıkan günlük gazete), Boztepe, Zaman, Ordu Sesi, Halkın Sesi, Havadis, Gündem, Ordu Haber, Bugün, Merhale, Yeni Haber,
Haftalık Çıkan Gazeteler;
Büytün (Giresun’da basıldı, haftalık),Tekâmül, Atayolu, Millet, Alev, Vatan, Doğuş, Eser, Yeni Ordu, Güven, Kordontepe, Şelale,Özlem,
Kısa süreli olarak Radar, Merdane, Vona adı ile gazeteler de yayınlanmıştır.
Ayrıca değişik zamanlarda Tilki Maytap, Matrak adlı mizah gazeteleri de yayınlanmıştır. Yukarıda adı geçen Ordu Sesi ve onun 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren Tribün adı altında devam eden gazeteler ile Boztepe Matbaasına ve Karadeniz 52 gazetesine değinmekte yarar vardır. Ordu basın tarihinde ilk vasıflı gazete Ordu sesi gazetesidir. Ordu Sesi gazetesi 1973’de otomatik baskı makinesi getirmiştir.1980’de klişe atölyesi kurmuş ve ilk defa günlük olarak fotoğraf koymaya başlamıştır. Bu gazete Ordu’da ilk defa Trigromi (renkli) tekniğindeki baskıyı gerçekleştirmiştir.15 Kasım 1983 tarihinden sonra Tribün adını alan gazete Ordu’da ilk defa 1993 yılında aşağıda da değinileceği gibi deneme mahiyetinde Tribün gazetesi ofset olarak basılmış, sürekli olarak ise 1995 yılından bu güne kadar basılmaya devam etmektedir. Ordu’da ilk seri Basın Kartını 1967 yılında Sesi gazetesi kurucusu ve başyazarı olan Merhum Rıza Şimşek, ikinci olarak da 1977’de Oğlu Atilla Şimşek almıştır.
Ordu’ya1993 yılında Boztepe matbaa ve Ambalaj Sanayi Anonim Şirketi kurulmuş, sanayiyi ilgilendirmekle birlikte Karadeniz bölgesinde ilk defa karton ambalajları üretimine başlamıştır. Ordu’da matbaalar arasında ilk defa ofset baskıyı gerçekleştiren Boztepe Matbaası’dır. Bunu daha sonraki yıllarda Engin Matbaası ve Karadeniz 52 gazetesi izlemiştir. Ordu Gazeteciler Cemiyeti 1984 yılında kurulmuş olup, halen faaliyetini sürdürmektedir
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.