Küreselleşme son yılların en popüler kavramlarından ve tartışma konularından biri. Küreselleşme (diğer adıyla globalleşme) üzerine birçok kitap, binlerce makale yazıldı, sayısız konferans, seminer vb. düzenlendi. Küreselleşmenin lehinde, aleyhinde birçok görüş, tez ileri sürüldü. Dünyanın heryerinde başta sendikalar olmak üzere sivil toplum örgütleri ve özellikle sol partiler konuyu.
tartıştılar ve bu konuda izleyecekleri stratejiyi belirlemeye çalıştılar. Tüm bu çabalara karşın, küreselleşmenin nedenleri, etkileri ve sonuçları hakkında yoğun tartışmalar sürdüğü gibi, küreselleşmenin anlamı ve tanımı hakkında bile tam görüş birliği oluşmadı.Öncelikle şöyle bir tanım yapmada fayda var,küreselleşme;ideolojik açıdan değerlendirildiğinde, kapitalist sistemin kendisini devam ettirebilmesi için daha çok üretmek ve daha çok mal satmak ihtiyacını karşılamak amacıyla dünya pazarında serbestleşme ve sınırların kaldırılması sürecidir.Küreselleşme herkese hoş çağrışımlar yaptıran bir sözcük. Herkes kendi bağlı olduğu inanç sistemi veya ideoloji açısından, küreselleşme kavramına sıcak bakmasını tahrik eden ve mümkün kılan nedenler bulabilir. Fareli köyün kavalcısının kavalından da herkesin kulağına hoş gelen nağmeler döküldüğü içindir ki bütün köyün çocuklarını peşinden sürükleyebilmişti.Önemli olan zaten tüketim yapabilen bireyi ortaya çıkarmaktır.Piyasa ve ekonomik gelişmeler herşeyin yerini almaya başlamıştır.Artık önemli olan askeri güç değil ekonomi ve sermayedir devletler ne kadar parasal güce sahipse o kadara güçlüdür.Sermayen ne kadar çoksa o kadar güçlüsündür.Artık küreselleşme hayatın içindedir herşeyimizi şekillendirici etkidedir.Örneğin yaşadığımız alanda ki alışveriş merkezlerinin çokluğu,gökdelenler,iş merkezleri,bankalar vb.bunların hepsi bize küreslleşme boyutunun ne kadar büyük etkilerinin olduğunu göstermektedir.Eskiden aile toplantıları insanlara yeterken şimdi alışveriş yaşam merkezleri bize bir kimlik kazandırmaktadır.Giydiğimiz kıyafetlerden,bulunduğumuz ortamdan,hatta kullandığımız kelimelere kadar küreselleşmenin etkilerini görmek mümkündür.
Bu durum bayrakları, vatanları ve ordularıyla bağımsız olan ülkeleri istemedikleri bedelleri ödeme mecburiyeti ile karşı karşıya bırakmaktadır. Ve bu süreç çok hızlı ilerlemektedir. Gelişmekte olan ülkeler bu anlamda küreselleşmenin kıskacına düşme tehdidi ile karşı karşıyadır. İleri teknoloji ürünlerinin ve iletişim teknolojilerinin birbiri ardınca yenilenerek dünyaya sunulması bitmez tükenmez ihtiyaçlar listesi oluşturmaktadır.Özellikle Türkiye tamamen dışa bağımlı bir toplum haline gelmektedir.çünkü ülkede sermaye ve küresel güçler ne derse o olmaktadır.Bu geişmiş ülkeler içinde bazen geçerlidir.
Örneğin; ABD'DE küresel güçler zaman zaman etkili olabilmektedir.Küreselleşme bu boyutlara ulaşmışken Türkiye’nin daha büyük risk altında olduğunu dememiz heralde yanlış olmaz.Çok geniş dev bir fırtına gibi olan küreselleşme daha ne kadar ilerler bilinmez ama yeni bir yaşam biçimi halini aldığı unutulmamalıdır...
Yorum yapmak için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Yada Misafir Olarak Yorum Yapabilirsiniz.Üyeliğiniz varsa üye girişi yapabilirsiniz. Yeni üyelik için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
sizin gibi gençlerin bu bilinçtte olması gelecek adına umut verici...