Mersin'in sahillerindeki koruma alanlarına üremek üzere çıkış yapan 970 anaç kaplumbağanın bıraktığı yumurtalardan şimdiye kadar 100 bin kaplumbağanın denizle buluştuğu bildirildi.
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü sahilinde yaptıkları temizliğin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sene üreme sezonunda Kazanlı, Davultepe ve Alata kumsallarındaki yavrulardan 100 bin yavru kaplumbağanın sağlıklı çıkış yaparak denizle buluştuğunu söyledi.
Sorumlu oldukları üç noktada hem anaç kaplumbağaların hem de yavru çıkışlarının geçen yıllara oranla daha fazla olduğunu vurgulayan Ergene, şöyle devam etti:
"Deniz kaplumbağaları haziran ayı itibariyle sahillere çıkarak yumurtlamaya başladı. 45 günlük süre içinde yavrular yumurtadan çıkarak denizle buluştu. Alata kumsalı özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanlarının başında gelmekte. Bu sahile her yıl yaklaşık 200 civarında yuva olur. Bu yıl da 210'a yakın bir yuva tespiti yapıldı. Bu yuvalardaki yavru çıkışlarının sonlarına gelindi. Alata sahilinde yaklaşık 60 bin yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) yavrusu sağlıklı bir şekilde denizle buluştu. Kazanlı ve Davultepe sahillerindeki yuvalardan ise 40 bine yakın caretta caretta yavrusu sağlıklı bir şekilde denize ulaştı. Biz Kazanlı, Davultepe ve Erdemli Alata kumsallarında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu üç alanda yuva sayısı hakikaten yüzümüzü güldürecek sayılara ulaştı. Kazanlı kumsalında 670, Alata kumsalında 210, Davultepe kumsalında ise yuva sayısının 100'e yaklaştı. Bu demektir ki 10 binlerce yavruyu yine denize sağlıklı bir şekilde ulaşmalarını sağladık. Şimdiden gelecek yılda çıkışları takip etmenin heyecanını birlikte yaşayacağız."
Vatandaşlardan denize çöp, poşet ve pet şişe atmamalarını isteyen Ergene, kaplumbağaların özellikle poşetleri deniz anası zannedip yediğini ve öldüğünü anlattı.
Yaptıkları eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının sonuç vermeye başladığını vurgulayan Ergene, "Biz insanlarımızdan, hem çevreye hem deniz canlılarına özellikle de nesli tükenme tehlikesi altındaki kaplumbağalara karşı duyarlı olmalarını istiyoruz. Önemli olan kumsallarımızı temiz bırakmak, balıkçılarımızın da ağlarına takılan anaçları ve yavruları kurtarmalarını yeniden hayata dönmelerini sağlamalarını istiyoruz" diye konuştu.