Yıldırım, Abdullah Gül Üniversitesi Yerleşkesi içerisindeki Cumhurbaşkanlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi açılış törenine katıldı.
Törendeki konuşmasına açılışa katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başlayan Başbakan Yıldırım, müze ve kütüphanenin, Kayseri'nin sanayi, ticaret şehri olmasında büyük katkısı olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası Kampüsü'nde açılıyor olmasının ayrıca önemli olduğunu dile getirdi.
Cumhuriyetin ilk tesislerinden biri olan fabrikanın yıllarca Türkiye'nin kalkınması ve sanayileşmesi için hizmet ettiğini belirten Yıldırım, bugün de bir başka şekilde milletin hizmetinde olduğunu ifade etti. Başbakan Yıldırım, "Bu durum Cumhuriyet kurumlarının devamlılığının da bir göstergesidir. Bu kesintisiz hizmet anlayışını, bu devamlılık zihniyetini, mensubu olduğumdan gurur duyduğum AK Parti'de de görmek mümkündür. İşte şu an saygı değer Cumhurbaşkanımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan burada ve işte kendileriyle ilk günden itibaren yol arkadaşlığı yapan AK Parti hareketi iktidarında başbakan, cumhurbaşkanı görevi yapan Sayın Abdullah Gül Bey burada, diğer bütün yol arkadaşlarımız burada. Kayseri'de AK Parti hareketini başlatan bütün yol arkadaşlarımız burada. Hep beraberiz, buradayız, tıpkı ilk gün olduğu gibi bugün de yine yan yana, birlikte hep beraberiz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daima "AK Parti bir vefa hareketidir." ifadesini kullandığını anımsatan Yıldırım, "İşte bu tablo da bir kez daha bu sözlerinizin bir teyididir. Allah'a hamdolsun, Allah birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin." dedi.
- "Vesayet heveslilerinin marifetleri saymakla bitmez"
AK Parti'nin kurulduğu ilk günden itibaren hayalleri gerçeğe dönüştürmek için bir yandan milletin beklediği eser ve hizmetleri başarıyla yerine getirirken diğer yandan da demokrasiye, geleceğe yönelik şer odaklarıyla mücadele ederek bugünlere geldiğini belirten Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha ilk günden partimizin kurucusu, liderini partiden uzak tutmaya çalışan bir hukuk faciasından başlayıp 14 yıllık süre içerisinde birçok engellemeleri hep beraber yaşadık. En son 15 Temmuz'daki kanlı Feto darbe girişimine kadar uzanan vesayet heveslilerinin marifetleri saymakla bitmez. Bu oyunlar, bu kumpaslar 14 yıllık iktidarımızda hep var oldu. Buna karşılık biz de 15 yıldır bir yandan millet iradesini vesayet odaklarına karşı korumak için mücadelemizden, azmimizden asla hiçbir şey yitirmedik diğer yandan da aziz milletimizin hayallerini gerçeğe dönüştürmenin gayreti içerisinde olduk."
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün karşı duruşlarıyla bu mücadeleye en büyük katkıyı verdiklerini söyleyen Yıldırım, "Allah kendilerinden razı olsun." dedi.
- "Biz mazisi olan atiyiz"
Başbakan Yıldırım, açılışı gerçekleştirilecek eserin yakın tarihte çok önemli hizmetlerde bulunmuş devlet adamlarına, "devletin bir cemilesi" olduğuna işaret ederek, müzenin aynı zamanda Türkiye'nin siyasi tarih müzesi olma özelliğini de taşıdığını bildirdi.
Müzede 1950-2014 yılları arasındaki Türkiye siyasi tarihinin en güzel şekilde anlatıldığını belirten Yıldırım, "Bunun önemi şu, biz mazisi olan atiyiz. Gençlerimize, gelecek kuşaklara, geçmişte yaşanan acı olayları, güzel olayları hatırlatmak, geleceğimizi daha sağlıklı inşa etmek için bu ve buna benzer eserlere daha fazla ihtiyaç var." diye konuştu.
Müzedeki sunumlarda, Abdullah Gül'ün hayatı, siyasette izlediği yol ile AK Parti iktidarları ve cumhurbaşkanlığı dönemlerinin kapsamlı bir şekilde yer aldığına işaret eden Yıldırım, "Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi, dünyadaki örnekleri seviyesinde ülkemizde az bulunan tematik müzelerden ve kütüphanelerden bir tanesi olmaya adaydır." dedi.
Yıldırım, 9 bölümden oluşan müzede, demokrasiyle örülmüş bir hayat, değerler manzumesi ve geleceğin liderleri gibi bölümlerin de yer aldığını belirterek, sosyal bilimlerin belirli alt dallarındaki ihtisas kütüphanesinin bilim insanlarına hizmet edeceğini ve Gül ile ilgili belge, bilgi ve fotoğraflara da arşivde yer verileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığına bağlı faaliyet gösterecek müze ve kütüphanenin 7 bin metrekare alanlı üç binadan oluşacağını dile getiren Yıldırım, "15 Temmuz alçak darbe girişiminin müzede ayrı bir bölüm olarak ele alınması ve bunun gelecek kuşaklara aktarılması yönündeki gayretlerden dolayı teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, "15 Temmuz, yakın tarihimizin en büyük kahramanlık destanıdır. Dünyanın güçlükle anlayabildiği aziz Türk milleti, silaha karşı, tanka karşı, topa karşı iman gücüyle, memleket sevdasıyla, bayrak sevdasıyla meydana inmiş, darbecilere darbeyi indirmiştir. Bu olay bu kadar nettir. Bu vesileyle ülkemizin birliği, bütünlüğü, bekası için 15 Temmuz gecesi verilen kurtuluş mücadelesi sırasında hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet gazilerimize esenlikler diliyorum." dedi.
Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki mimari anlayışın en güzel örneklerinin de bu binada ziyaretçiler için ayrı bir ilgi alanı olacağına işaret eden Başbakan Yıldırım, "15 Nisan 2017'den itibaren Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi'nin ziyaretçi akınına uğrayacağını düşünüyorum. Sadece Kayserili hemşehriler değil Türkiye'nin her köşesinden vatandaşlarımız burayı keyifle gezecekler, ziyaretçiler burada demokrasi tarihimizdeki önemli bir keside şahitlik edeceklerdir." ifadesini kullandı.