Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 485 işçinin sağ olarak çıktığını, 284 işçinin hayatını kaybettiğini anlattı.
Bakan Yıldız, vefat eden 284 işçiden şu ana kadar sadece bir işçinin ailesine teslim edilmediğini söyledi.
Kaza öncesi firmanın 787 içinin içerde olduğu bilgisini aldıklarını, bu işçilerden dışarı çıkanlar sonradan geri dönenler olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, şehit olan işçilerin isimlerinin AFAD'ın internet sitesinde yayımlandığını, isteyen kuruma da bu isimlerin gönderildiğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "Yangının önemli ölçüde söndürüldüğünü ve karbonmonoksit oranının belli bir orana düştüğünü, arama kurtarma ekibinin daha rahat çalıştığını söyleyebilirim" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "İçeride 17-18 civarında işçi kardeşimizi kurtarmakla meşguluz. İçeride yüzlerce işçi bulunduğu iddialarını katiyen yalanlıyorum.Tehlikeli ve risk teşkil etmeyen bölümlere, arama ve kurtarma faaliyetlerinin bulunmadığı yerlere savcılık ve bilirkişi girmiştir. 3 iş müfettişi, 4 bilirkişi, 2 de savcı bulunmaktadır" dedi
Yıldız, bazı sivil toplum kuruluşlarının otobüslerle Soma'ya gelmek istediğini, burada numayiş yapılmasını doğru bulmadıklarını, kurtarma ekibi adı altında gelenlerin buna dikkat etmesini istedi. Bugüne kadar suskun kalmalarının madencilere olan saygılarından dolayı olduğunu söyledi.
SOMA FACİASI EZBER BOZDU
Bakan Çelik de Türkiye'nin en büyük maden kazalarından birini yaşadığını, Türkiye'nin büyük üzüntü içinde olduğunu, madende kalan 18 işçiye ulaşmak en büyük hedefleri olduğunu söyledi. Çelik konuşulacak çok konu olduğunu ancak bunun yeri ve zamanı geldiğinde herkesin konuşacağını söyledi.
Maden ocağının kurtarma çalışmanın yapıldığı alanın müsait hale gelir gelmez yeni bir teftiş kurulunun hemen buraya gelip incelemelerde bulunacağını söyleyen Çelik, bu kazanın ezber bozan bir kaza olduğunu, bura ile ilgili birçok spekülatif değerlendirmeler yapıldığını anlattı. Çelik burası ile ilgili en ufak bir ayrıntıyı ıskalamadan olayın ortaya çıkarılması için çaba sarfedeceklerini söyledi.
FACİADA KİMİN HATASI VARSA
Çelik, işyeri takip defterleri ilgili her konuda savcılığın inceleme başladığını, kayıtdışılığın söz konusu olmadığını belirterek "Bir yanlışlık varsa bunların sonuna kadar gidileceğini belirtmek istiyorum" dedi. Bakan Çelik sosyal güvenlikle ilgili, mağdur ailelere ulaşacaklarını ve herhangi bir aksaklığa müsade edilmeyeceğini söyledi. Çelik, facia ile ilgili kimin hatası varsa bunu ortaya çıkaracaklarını söyledi.
Bakan Yıldız, Soma faciası ile ilgili her şeyin şeffaflık içinde süreceğini burası ile ilgili Meclis'te soruşturma komisyonuna destek vereceklerini söyledi. Yıldız, herkesin duyduğu hassasiyetin Başbakan Erdoğan tarafından da duyulduğunu, burada herhangi bir ihmal varsa bunun ortaya çıkarılması için talimatları olduğunu söyledi. Kamu ve özel hiç farketmeden ihmali olanın ortaya çıkarılacağını söyledi.
Bakan Çelik, İş Sağlığı Güvenliği yasasının çıkarılması için çok çaba harcadıklarını, buna rağmen böyle bir facianın yaşandığını bunun için herkesin iş sağlığı konusunda daha çok hassasiyetlere sahip olması gerektini söyledi.
17 VEYA 18 MADENCİ İÇERDE
Bakan Yıldız, maden faciasının neden kaynaklandığına ilişkin her türlü çabanın gösterileceğini, önceliklerinin oradaki madencilerin tümünü çıkarmak olduğunu ondan sonra da tüm incelemenin gecikmeden başlatacaklarını belirterek "Bugün hala burada çok daha fazla sayıda insan olduğuna ilişin söylentiler artniyetten kaynaklanmaktadır. İçerde hummalı bir çalışma var. İnşallah bu gece yapılacak çalışma ile kalan madencilerimizi ailelerine teslim etmek istiyoruz" Yıldız, içerden çıkan madencilerle ilgili DNA testleri yapıldığını, 100 üzerinde insan sayısının söylentiden ibaret olduğunu anlattı.