Tarsus Özel Yıldırımhan Bahar Ortaokulu’nda 5. ve 6. sınıf öğrencileri arası ‘tohum sergisi’ yarışması düzenlendi.
Fen ve teknoloji zümresi öğretmenleri tarafından, görerek ve uygulayarak öğrenmek, çevredeki tohumları fark etmek amacıyla yapılan yarışmaya öğrenciler birbirinden güzel çalışmalarıyla katıldı. Okuldaki diğer öğrencilerin ve velilerinde beğenisine sunulan tohum sergisi, büyük ilgi gördü. 5’inci ve 6'ncı sınıf öğrencilerinin bireysel olarak katıldığı yarışmada 63 tohum çalışması yer aldı.
Sergide, öğrencilerin tohumlarda fen ve teknoloji dersi konularını anlatan, farklı görsellerin kullanılması sergimizi daha da renklendirdi. Birbirinden güzel çalışmalar arasında birinciyi seçmekte jüri üyeleri oldukça zor anlar yaşadı. Yapılan değerlendirme sonucunda en çok puan alan Nuri Sinan Özdemir’in tohum çalışması birinci, Hüsne Simge Bayar’ın tohum çalışması ikinci, Zeynep Hunay Özdemir’in tohum çalışması üçüncü oldu. Yarışmada dereceye giren öğrenciler çeşitli hediyeler ile ödüllendirildi.
Fen ve teknoloji öğretmeni Fatih Mehmet Oflaz, bitki ve hayvan türlerinin o ülkenin ve dünyanın biyolojik çeşitliliğini oluşturduğunu söyledi. Özellikle tarım, eczacılık, tıp, hayvancılık, ormancılık, balıkçılık ve sanayide kullanılan türlerin ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Oflaz, “Ülkemiz, Avrupa ve Asya kıtaları arasında bir köprü görevi görmekte olup ayrıca çok değişik bitki örtüsüne sahiptir. Bütün Avrupa kıtasındaki 12 bin tür bitkinin yüzde 30’unun sadece bizim ülkemizde bulunuyor. Bu yüzden biyolojik çeşitlilik adına Türkiye eşsiz bir ülke.” dedi.
Yarışma hakkında bilgi veren Okul Müdürü Bekir Güleçyüz, yarışmanın, çevreyi gözlemleyip, kavrayabilmenin güzel bir yöntemi olduğuna dikkat çekti. Projedeki amacın öğrencilere fen ve teknoloji dersini sevdirmek olduğunu belirten Güleçyüz şöyle devam etti: "Yarışma ile görerek, uygulayarak ve konu hakkında çalışma yaparak öğrencilerin, ceviz, fındık gibi besinlerin de tohum olduğunu kavramaları, bağımsız iş yapabilme gücü ve işbirlikçi çalışma yöntemlerini anlama, özgün tasarımlar geliştirme alışkanlıkları kazandırmak amaçlanmıştır." diye konuştu.