ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2014 Salı 01:17

Başbakan Erdoğan'dan çok önemli açıklamalar

Başbakan Erdoğandan çok önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan, ATV ve A Haber'in ortak yayınında canlı yayında sorulara cevap verdi.


Cumhurbaşkanlığı seçimine kısa bir süre kala, Başbakan Erdoğan atv-a haber ortak canlı yayınına katılıyor.

10 Ağustos'taki seçim öncesi son durum ne?

Köşk seçimleri sonra AK Parti nasıl şekillenecek?

İsrail'in Gazze'deki katliamı ile ilgli hangi adımlar atılacak?

Gazeteci Mehmet Barlas soruyor Başbakan Erdoğan cevaplıyor.

BAŞBAKAN İLE CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ

Yarı başkanlık ve başkanlık sistemine ilişkin soruya değinen Başbakan Erdoğan Türkiye'de Cumhurbaşkanı Başkomutan, ama yargıda başka noktada.

'Bakanları ben tayin ederim, Eliçileri ben tayin ederim " şekilde Atatürk ile Celal Bayar arasındaki görüşmeyi anlatan Mehmet Barlas Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasındaki ilişkiyi sordu

-Emniyet müdürünü, bir valiyi atayamazsınız, Cumhurbaşkanının onayı şart. Ahmet Necdet Sezer ile sorunlar yaşandı. Özellikle Merkez Bankası başkanı atamasında büyük sorun yaşandı. Sezer'i seçtirenler Anayasa Kitapçığı sorunu yaşandı. Biz uyumlu çalışma istesek de YÖK vb atamalarda büyük sıkıntılar çıktı.

TÜRKİYE İÇİN BAŞKANLIK VE YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ ZORUNLU

Putin ile Medvedev modelinin Türkiye'ye yansıyıp yansımayacağı sorusuna ise Başbakan Erdoğan :Putin'in yetkileri yazılı olan yasalardan çok başka noktada. Biz Yeni anayasa çıkarmak için çok çaba harcadık. Temennim odur ki Türkiye'nin beklediği yeni anayasayı Meclisimiz çıkaracaktır. Benim arzum Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmektir. Ancak Partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu nasıl düşünür bilemiyorum. Bana göre başkanlık veya yarı başkanlık sistemi Türkiye'ye adımları çok daha hızlı arttıracağına inanıyorum.

3 DÖNEM KARARINDA SON SÖZÜ SÖYLEYECEK YER

-Recep Peker olayını hatırlatan Barlas geçmişte siyasette aynı düşüncede olanların zamanla birbirinden koptuğu hatırlatılması üzerine Erdoğan:

Bizimle ters düşenler geçmişte parti içinde çok önemli noktalarda olmasına rağmen kaybetmişlerdir. O kişilere farklı tekliflerde bulunuldu, dürüst davranmayan kaybetmeye mahkumdur. Cumhurbaşkanı olduktan sonra parti içinde sorun yaşanacağı düşüncesinde değilim. Bu partiyi kurarken 3 dönem şartını Bülent Bey, Abdullah Bey'le birlikte koyduk. Bunu da hücre tazelemek için bunu gerekli gördük. Bugün ise 3 dönem şartı yüzünden tahrike olan arkadaşlar var. Ancak bunun nihai kararını parti kongresi verir. Benim yaptırdığım araştırma bunun kalmasından yana. Kimsenin çakılı kalmasını istemiyorlar. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin durumu belli.

Biz Türkiye'de seçme ve seçilme yaşını bu yüzden sürekli aşağı çekmeye çalışıyoruz. Avrupa'da 27 yaşındaki bakanla görüştüm. Oysa bizde durum çok daha değişik. Bizde gençlere güven bir türlü kabullenilmiyor.

-Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı görevi başlayacak. 28 Ağustos'a kadar da başbakanlık görevi sürecek. Hükümet ne olacak.

28 Ağustos'tan sonra bir başbakan ataması konusunda ise Erdoğan "Öncelikle Cumhurbaşkanlığı konusunu halletmemiz lazım. Başbakanlık'la ilgili benim anket değerlendirmem çok farklıdır. Cumhurbaşkanlığı görevini aldığım takdirde parti başkanlığımdan düşüyorum. Parti Genel Başkan Vekili yetkiyi alır ve Genel Kurul kararı alabilir.

GENEL BAŞKAN VE BAŞBAKAN AYNI İSE HÜKÜMET GÜÇLÜDÜR

Erken Genel Seçim konusunu gündeme almanın doğru olmadığını söyleyen Erdoğan, "Bir yıl içinde yerel seçim, sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi, buna bir de erken seçim almak doğru değildir. Bunun bütçe dengeleri içinde gitmesi gerekir. Türkiye'nin 2015 yılında seçime gitmelidir. Başbakan kabinesinde değişiklik isterse yapar ve hükümeti normal seçim takvimine götürecektir. Genel Başkanı ayrı başbakanı ayrı bir hükümet doğru değildir. Başbakanı ve genel başkanı aynı olan hükümetler daha güçlüdür.

ESKİ HUKUKUMUZ OLAN KİŞİLERLE KARŞI TEK HATAMIZ

Barlas "Eski hukukunuz olan kişiler vesayet rejimi ve Kürt sorunu konusunda sizinle birlikte idi. Siz bu engelleri kaldırınca eski hukukunuz olan kişilerle ayrı düştünüz. Sizce hata değilmiydi" sorusuna Erdoğan:

Herhalde tek hatamız buydu. Bizim yaptığımız çabaları anlamış olsalardı durum böyle olmazdı. Kürt kardeşlerimiz çok farklı değerlendiriyor. Biz Hakkari'de havalimanı yapıyoruz. Tehdit üzerine tehdit, biri gidip biri geliyor. Ama biz bunu yıl sonuna bitirmeyi hedefliyoruz. Biz oralarda kalan personelimizin istekleri doğrultusunda onlara lojmanlar yaptık. Bizim Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok. Biz onları kullanan örgütle kavgamız var.

CEMAATLE SORUN DERSANELERLE BAŞLADI

-Dersaneler kapatılmasaydı kuzu gibi sizin peşinizde miydiler

-Aynen öyle, dershaneler onların en büyük kaynağı idi. Ama bizim vatandaşımızın en büyük sıkıntısı da bundan kaynaklanıyordu. Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum. Alt yapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Yurt dışına dahi gitmeye gerek kalmadan Türkiye'de bu alanda büyük bir patlama yaşanacak.

Cemaat ve muhalefet partilerinin tek tarafta olması sizi ürkütmüyor mu sorusuna ise Erdoğan

-Bu bizi ürkütmüyor aksine kırbaçlıyor. Sivas'ın ilerisine gidemiyorlar. Diyarbakır'da ancak salon toplantısı yapabildi. Ben onların da Türkiye'nin her yerinde var olmalırını istiyorum. Cumhurbaşkanı adayı olarak muhalefetin adayı oralarda miting gibi hiçbirşeye girmiyor.

İHSANOĞLU'NUN ZİYARETLERİYLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME

İhsanoğlu'nun aday olmasını bekliyor muydunuz

-Doğrusu hiç beklemiyordum. Ancak adı açaklanınca memnun oldum. Bize başka türlü istihrabat gelmişti. Ekmel beyin babası CHP zulmünden kaçarak Türkiye'den gitmişti.

-İhsanoğlu'nun, Anıtkabir, eski cumhurbaşkanları ve Özal ve Menderes'i ziyaretine ne diyorsunuz
Bunlar tamamen geçmiş dönemin figürleri, Ama Özal'ın Erbakan'ın mazarını ziyaret etmesi güzel şeyler. Ama yeni Türkiye yeni şeyler bekliyor. Vatandaş artık istismarı çok iyi anlıyor. Seçime dayalı olarak bunları yapmak vatandaşı etkilemez. Vatandaşa olduğun gibi görüneceksin.

-Ortadoğu'da Sünni politika güttüğünüz söyleniyor. Esed, Sisi sünni ama onlara karşısınız. Siz neden anlaşılmıyorsunuz Kötü niyet mi başka bir amaç mı

ONLARIN ANLADIĞI DEMOKRASİYİ ANLAYAMIYORUM

-Benim Esed ile ileri derecede dostluğum vardı. Bu zulümler olmasaydı dostluk sürerdi. Kendisine elemanları gönderdik. Herşeyi tartıştık. Ahmet bey 6 saat kendisiyle görüştü. Bir ramazan akşamı idi yarın cuma bir talimat verin bombalar bitsin dedim. Ertesi gün, cami çıkışında insanları bombaladılar. O günden bugüne süreç farklı şekilde gelişti. Sisi konusuna gelince, Sisi Mursi'nin Milli Savunma Bakanı idi. Mursi ile görüşmede resmi elbiselerle onun yanında idi. Sünnilikse mesele Mürsi sünni. Demokrasi diyenler demokrasiyi katlediyorlar. Veya güdümlü demokrasiden yanalar. Ben bu yüzden Obama'yı Mısır, Suriye Irak meselesinde anlamıyorum. Biden ile bu konuyu görüşüyorum. Ben adalet bekliyorum. Putin ile görüşüyorum. Putin ile de ABD'nin arası açık. Ukrayna'da gelişmeler malum. Ukrayna'nın lideri ile temaslar kurduk. Sorunu nasıl çözeriz arayışındayız.

Hamas ile El Fetih arasındaki görümmeyi anamuhalefetin adayı ben yaptım diyor. Dürüst ol, bu işi ilk başlatan Melik'tir. Olay tıkanma noktasına gelince biz devreye girdik. Kudüs yıldızı almak marifet değil.
Dış konjoktür Türkiye'nin iç konjoktörü kadar önemli. Geçmişte bunun çarpıcı örnekleri var.

-Dış konjoktör o dönemler Türkiye içinde etkili olmuştur. Ancak bu dönem için geçerli değil. AK Parti'nin kapatılma davası, 27 Nisan süreci, dış konjoktörün yansıması olmuş ama hiçbiri başarılı olamadı. Hatta 'Kapatın şu partiyi' demişler. Ama onların hesabını halk bozdu. Dış konjoktör iktidardakı partiyi kapatma girişimi hüsranla bitti. 17 Aralık ve 25 Aralık dış konojoktör bağlantılıdır Ama istedikleri olmadı.

17 Aralık dönemi sırasında bizim Afrika ziyaretimiz vardı. Bazı arkadaşlarımız ziyaretin iptalini istediler biz gitme kararı verdik. Ancak o dönem İçişleri Bakanımız bu işin altından kalkamadı. Bizim ziyaretimiz dönüşünde havaalanında karşılama ve milletin gösterdiği teveccüh olayın çok farklı olduğu ortaya çıktı. Onlar kendi kalabalıkların Türkiye gibi göstermeye çalıştılar. Ama istedikleri olmadı.

O dönemin bir savcısı twtter üzerinden tehditler savuruyor. Böyle bir adam adalet dağıtamaz. Parelel yargı bu ülkenin ulusal güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir. Hükümet millet bu işin mücadelesini vermeye mecburuz. Aksi takdirde bunun bedelini çok daha ağır öderdik. Dershane meselesi bu yüzünden iyi oldu. Biz irine toplu iğneyi dokundurduk. İrin patladı, şimdi temizleme aşamasındayız.

Yargının bu konu ile ilgili alacağı karar çok önemli. Kırmızı bülten kararı çıkması halinde yerinde duramayacaktır. Bununla birlikte, böcek soruşturmasında ismi geçen birisi yurt dışına kaçmış.

-Türkiye'deki Museviler bizim vatandaşımızdır bizim güvencemiz altındadır. Bunlarla ilgili zaman zaman bize yakışmayan açıklamalar var. Bu derneklerin bizim vatandaşlarımıza yönelik yaptıkları açıklamaları asla kabul etmiyorum. Bizim bu konuda attığımız adımlara zarar veriyorlar. İsrail devletine ve yönetimine ne yapacaklarsa yapsınlar yönetime ne diyecekse desinler.

Antisemitizme karşı olduğumuz ABD'deki saldırıdan sonra söyledik. Ama İslamafobiaya da karşı olduğumuzu da söyledik. Bugün İsrail'de bir kadın milletvekili çekinmeden Filistinlilere yönelik ahlaksız ifadeler kullanıyor. Bugün, Güney Amerika kıtası, Katar, Çin'den tepkiler geldi.  

BEDELLİ ASKERLİKLE İLGİLİ SON DÜŞÜNCELER

-Yıllardır Türkiye'de bedelli askerlik konuşuluyor. Türkiye'de profesyonel askerlik konusu hep konuşuluyor ama bir adım atılmıyor. Siz bu konuda bir söz söylemiyorsunuz. Söylediğinizde o işi yapıyorsunuz. Bu iş ne olacak. Türkiye'de yurt dışında çalışanlara kolaylık getiriliyor, ama içerdekilere bu sorun halledilmiyor.

-Bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları yaparız. Zaman zaman bunu Genelkurmay Başkanımızla görüştüğümüz de oldu. Bizim ordumuz yarı profesyonel durumunda. Bugün asker sayımız jandarmayı da kattığımızda rakam ciddi boyutlarda. Tam profesyonel orduya gidince ne kadar asker gerek 300-400 bin mi o sayıda asker var. Ama asker sadece askeri eğitimle sınırlı değil.

MB-İngiltere'nin hava kara deniz asker sayısı 99 bin dolayında. Ege'de bir sorun olsa asker yüzerek geçecek değil. Teknik imkan için dışarıya muhtaç değil miyiz

-Patriot füzesi, kullanıcılar tarafından kurulur. Biz istesek de onları alırız. Ama Nato çerçevesinde atılan adımlar var. Türkiye'de bir jandarma sorunu var. Bunun çözümü için adımlar atmak durumundayız. Jandarma tamamen İçişleri Bakanlığı'na devredilmek durundadır. 30 tane büyük şehir var. Güvenliği sadece polisle çözülemez. Sınırları da kara kuvvetleri ile güvenlik altına alınmalıdır.

-TİB'in kapatılarak MİT'e devredilmesi konusu gündeme geldi

-MİT'in insiyatifinde çalışmaların sürdürülmesi gerektiğine inanıyorum

GÜL İLE ERDOĞAN ARASINDA SORUN YAŞANACAĞI İDDİASI

-Gül ile sizin arasında sorun olacağı soruluyor

-Bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Ben insanın fıtratındaki nefisten korkuyorum. Biz gerektiğinde herşeyi konuşuruz. Bir ara dönem var. O ara dönem de 10 ay. Ara dönem için tahrik söz konusu olmamalıdır. Biz partiyi ben merkezli kurmadık. Biz merkezli kurduk. Biz kollektif akılla bu noktaya geldik. Biz istişaresiz attığımız adım yoktur. Biz 27 Nisan olayında saatlerce konuştuğumuz oldu. Hareket düşman olanlar bu tür adım atabilirler. Bizim hedefimizde öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimi var. Seçimden sonra da cumhurbaşkanı yine tek başına hareket etmez. mutlaka istişarelerle hareket edecektir.

-Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürü olduğu dönemde hastanelerin hali ama bugün ile kıyaslanabilir mi

-Görüntülerde vatandaşların hali ortada. Kendisi hala partiye genel başkan olamadı. Sorunları çözmek yerine nüfusun artmasından yakınıyor.

-Seçim için bütün büyükşehirleri dolaşacağız. Finali seçimden bir gün önce Konya'da yapacağız. İstanbul'da büyük bir miting yapmak istiyoruz. Ziyaret ettiğimiz iller var ve hepsinde çok iyi izlenimlerle ayrıldım.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER