ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Aralık 2013 Perşembe 18:21

Başsavcı: Savcı kendi başına soruşturma açamaz

Başsavcı: Savcı kendi başına soruşturma açamaz

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ilk kez açıklamalarda bulundu.


İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı, TMK Savcısı Muammer Akkaş'ın yazılı açıklamasından sonra jet bir basın açıklaması yaptı. Çolakkadı "savcılar rast gele soruşturma başlatamaz" dedi.

Başsavcı'nın konuşmasından satırbaşları;

-Başsavcıların savcılar üzerinde denetim yetkisi vardır. Soruşturmayı başsavcıların yetki verdiği kişiler yapar. Savcılar kendi başlarına soruşturma açamaz.

-Bürolar halinde iş birliği ile çalışıyoruz. Dün açıkladığımız gibi Cumhuriyet Savcıları önemli olayları en kısa sürede Başsavcı ya da başsavcı vekilini bilgilendirir.

-Kuralların geçen yıl ortaya konduğun ve bundan tüm savcıların haberi olduğunu söyledi. Her önüne gelen soruşturma açarsa kaos olur.

-2 yıldır Hiç bilgi verilmeden yapılmış soruşturmalar var. Başkaları bunun içine girmiş.

-Savcılar rastgele soruşturma yapamaz.

-Hukuka uygun soruşturma yürütmeyenlerin soruşturmalrı başka savcılara verilir.

-Medyanın gücü ile savcı çalışır mı, soruşma ortada yapılabilir mi?

-Kimseden emir almam 35 yıldır kimseen emir almadım. Soruşturmalar yapılacak ne fazla ne eksik.

HSYK'DAN YÖNETMELİK AÇIKLAMSI

HSYK, yolsuzluk operasyonu sonrasında değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği'nin yargı bağımsızlığı, Anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu vurguladı.

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine başlatılan 17 Aralık operasyonu sonrası gözlerin çevrildiği Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan (HSYK) uyarılar geldi. Yazılı açıklama yapan HSYK, operasyon sonrasında değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği'nin yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, Anayasa ve kanun hükümlerine açıkça aykırı olduğunu vurguladı. Operasyon sonrası devletin değişik kademelerinden soruşturma savcılarına gelen eleştirilere de yanıt verilen açıklamada, "Tüm yetkililerin, basın mensuplarının ve kamuoyunun yargıyı yıpratacak, töhmet altında bırakacak tutumlardan kaçınması yargı camiasının ortak beklentisidir" denildi. Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"YÖNETENLERİ DE YARGI DENETLER"

Devlet organları ve idare makamları da bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır. Yasama ve yürütme organlarına karşı bağımsızlığı korunan yargı, yönetenlere karşı yönetilenlerin güvencesidir. Hukuka aykırı eylem ve işlemlerde bulunulması halinde yönetenlerin de herkes gibi yargı tarafından denetlenmesi demokratik hukuk devletinin gereğidir.

"TÖHMET ALTINDA BIRAKACAK BEYANLARDAN KAÇINILMALI"

Özveri ve titizlilikle görev yapan tüm yargı mensuplarını zan altında bırakan beyan ve yazıların, hukukun üstünlüğü ve çağdaş demokrasinin unsuru olan bağımsız yargıya zarar vereceği hususu da gözden ırak tutulmamalıdır. Bu nedenle; yargı bağımsızlığını ihlal etmeden, yargıya duyulan güveni zedelemeden varsa yanlışlıkları ortaya çıkarmak ve gereğini yapmak başta HSYK'nın görevidir. Tüm yetkililerin, basın mensuplarının ve kamuoyunun yargıyı yıpratacak ve töhmet altında bırakacak tutumlardan kaçınması da yargı camiasının ortak beklentisidir.

"YÖNETMELİK ANAYASA'YA AYKIRI"

Adli görevi bulunmayan mülki idare amirlerinin de bilgilendirilmesini içeren yönetmeliğin 2. ve 3. maddeleri yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkeleri ile anayasanın ve CMK'nın ilgili hükümlerine açıkça aykırıdır.

"ŞİKAYETLER TİTİZLİLİKLE İNCELENİR"

Hakim ve savcıların suç işleyip işlemedikleri, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığı araştırma ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri HSYK'nın görevleri arasındadır. Hakim ve savcılar hakkında bugüne kadar gelen tüm ihbar ve şikayetleri titizlikle değerlendirilmiş ve ilgili kanunlarda yer alan disipline ilişkin hükümler uygulanmıştır.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER