Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "paralel yapının" telefon dinlemelerine ilişkin, "Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada" dedi.
Atalay, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin milletvekilleriyle bir araya geleceği toplantı öncesinde genel merkezin girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin "7 bin kişinin yasa dışı dinlendiği ortaya çıktı. Bununla ilgili ne diyorsunuz" sözlerine Atalay, "Görüyorsunuz işte, ne diyebilirim ben" yanıtını verdi.
Söz konusu olayda dinlenen kişilerin isimlerinin gazetelerde yer aldığını, bu listelere bakıp bakmadığının sorulması üzerine Atalay, "Tamamına bakamadım. Şu anda bir değerlendirme yapmam gerekmez, esasen değerlendirilecek bir şey de yok. Yani her şey ortada" diye konuştu.
Başka bir gazetecinin "Komisyonda ulusal denetim konusunda bir değerlendirmeniz olmuştu güvenlikle ilgili bu konuyu biraz açabilir misiniz" sözlerinin ardından şunları kaydetti:
"Herhalde MİT yasa teklifini görüşürken komisyonda söylediğim hususu kast ediyorsunuz. O konuda bazı ülkelerde uygulamaları var. Biz ilke olarak AK Parti ve Hükümet, milli iradenin temsilcisi olan Meclis'i her konuda en yetkili merci olarak görüyoruz. Dolayısıyla güvenlikle ilgili de Meclis'te üst bir denetleme kurulu olmasını doğrusu düşünüyoruz. Meclis'te bütün partilerin içinde temsil edildiği, güvenlikle ilgili konularda bir denetim komisyonu gibi bir oluşum, bazı ülkelerde örneği var, ama bunun biraz çalışılması gerekiyor. Bu tabii MİT yasa teklifinin içine onu koyma imkanımız olmadı. Çünkü diğer güvenlik birimlerimizle birlikte bunun biraz çalışılması ve olgunlaştırılması gerekiyor. Şu safhada onu yetiştirebileceğimizi sanmıyorum. Üzerinde çalışıyoruz, onu ifade etmiş olayım."
"Bu yalnızca AK Parti'nin problemi olmaktan çıkmıştır"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, telefon görüşmeleri yasadışı dinlenenlere ilişkin, "Bu yalnızca AK Parti'nin problemi olmaktan çıkmıştır" dedi. Bakan Yıldız, "2,5 yıldan beri resmi, 5 yıldan beri de gayriresmi dinlendiğimi tahmin eden ve öngören birisiyim" dedi.
Kişilik haklarına saldırı
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "paralel yapı"nın telefon dinlemelerine ilişkin haberlerle ilgili, "Bu dinlemeler temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına bizim yaptığımız yasalara da aykırı. Kişilik haklarına saldırıdır" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen kahvaltılı toplantıya katılmak üzere, AK Parti Genel Merkezi'ne gelen milletvekilleri, gazetecilerin, "paralel yapı"nın telefon dinlemeleri iddialarına ilişkin soruları yanıtladı.
TBMM Başkanvekili Yakut, Türkiye'de hukuk dışı yapılan her şeyin yanlış olduğuna vurgu yaptı.
"Bu dinlemeler eğer bir olayın takip edilmesi ve hakim kararları olmadan yapılmışsa hukuk dışıdır" diyen Yakut, şunları kaydetti:
"Zaten delil olarak da hiçbir yerde değerlendirilemez. Bu dinlemeler temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına bizim yaptığımız yasalara da aykırı. Kişilik haklarına saldırıdır. Dolayısıyla dinlenen her kimse hukuk dışı yapılmışsa bunlar, teker teker dinleyen kişiler hakkında cezai hem de tazminat anlamında davalarını açarlar ve kazanırlar da ama Türkiye'nin bu noktaya gelmesi yani hukuk dışı yapılanmalarla gerek adliyelerde gerekse emniyetteki haksız ve hukuksuz dinlenmesi doğrusu geldiğimiz noktada Türkiye'ye yakışmıyor."
"Son derece vahim durumlar"
AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu da söz konusu dinlemeleri özel hayata müdahale olarak gördüklerini ifade etti.
Uslu, bir gazetecinin, "basında dinlenen kişilerin yer aldığı listeyi görüp görmediğini" sorması üzerine, şöyle konuştu:
"Kabaca baktım benimle ilgili gözükmüyor. Daha önce 28 Şubat sürecinde sendika başkanıyken benimle ilgili dinlemeler olmuştu. Bunlar son derece vahim durumlar. Özel hayata müdahaleye yönelik tüm bu girişimlerin yasa dışı olduğunu, illegal olduğunu herkes biliyor. Hatta ahlaki olmadığını herkes biliyor. O açından bizim çıkardığımız yasaların bir bölümü, özel hayatı korumak adına, kişi haklarını korumak adına gerçekleştiği için zannediyorum devlet gereken önlemleri alacak."
Eski Sağlık Bakanı Akdağ
Eski Sağlık Bakanı ve Erzurum Milletvekili Recep Akdağ da yasa dışı dinleme yapanların hukuku ağır biçimde çiğnediğine dikkati çekti.
"Bu haberler üzerine hukukun harekete geçip meseleyi incelemesi gerekiyor" diyen Akdağ, gazetecilerin, kendisinin de dinlenip dinlenmediğine dair endişe duyup duymadığını sorması üzerine, şunları söyledi:
"Henüz bakmadım bilmiyorum. Listede benim ismimin olup olmaması önemli değil. Bu kadar çok insan yasa dışı dinlenmişse gerçekten bu büyük bir vahamet. Hukukun üzerine gereğince gitmesi gerekir."