Yeni torba yasa talepleri içinde yer alan üniversiteli işçilerin memurluk istekleri de karşılık buluyor. Takvim'in haberine göre, bu konuda maliyet hesaplarının da olduğu geniş bir çalışma başlatıldı. Kamu kurumlarında çalışan bu personel üniversite mezunu olmalarına rağmen işçi statüsünde bulunuyor.
KAPSAM GENİŞLEDİ
Bu çalışanlar işçi kadrosunda memurlar ile aynı işi yapıyor. Daha önce sadece KİT personelinin kapsamda olması planlanan bu çalışmanın genişletileceği ve belediyelerdeki personel ile tüm kamu kurumlarındaki çalışanları da kapsayacağı belirtiliyor. Çalışmanın memurişçi ayrımını kaldırarak kamu çalışanı kavramı gelmesi projesiyle bağlantılı olduğu da belirtiliyor. Konunun taşeron çalışanların sorunlarıyla birlikte çözüleceği de gelen bilgiler arasında.
STATÜ DEĞİŞSİN
Kamuda işçi statüsünde çalışan üniversite mezunu personel, "Çalıştığımız kurumlarda birçoğumuz 657 işi yapmakla birlikte, ünvansız (vasıfsız) işçi statüsünde değerlendirilen biz üniversite mezunları, nakil, tayin gibi memur özlük haklarından, faydalanamamaktayız. Bizler diploma meslek unvanlarımızı kullanamıyoruz. Bu yüzden statü değişikliği istiyoruz" diyorlar.
GÜVENLİKÇİYE YÜKSEK MAAŞ
İçişleri Bakanlığı güvenlik şirketleri ile özel güvenlik görevlilerinin çalışma usulleri yeniden düzenliyor. Taslağa göre büyükşehir statüsündeki illerde çalışan silahlı özel güvenlik görevlilerine verilecek ücret, net asgari ücretin yüzde 70 fazlasından, silahsız olarak çalışacak olanlara verilecek net ücret, net asgari ücretin yüzde 40 fazlasından az olamayacak. Diğer illerde silahlıya net ücret asgari ücretin yüzde 30 fazlasından az olamayacak.