Kayseri’nin en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Külte Kaniş Karum’da 66 yıldır devam eden kazılarda bugüne kadar sadece 23 bin 500 tablet bulundu. Birçok tarihi eserle birlikte bu tabletler Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde ve deposunda saklanıyor. Uzun yıllardır depoda bekletilen tarih Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi Kayseri Kalesi’nde yaptığı kültür merkezi dönüştürme çalışması sayesinde artık sergilenebilecek.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Kalesi’nde yaptığı yeni düzenleme çalışmalarını kısa sürede tamamlayarak burasını bir kültür merkezi haline getirecek. Belediye, burada yaptığı çalışma ile toprak altından çıkartılmış ama karanlık depolarda bekletilen çok sayıda tarihi eseri de insanlarla buluşturarak görücüye çıkartacak. Karanlık depolarda bekletilen tarih, kale içindeki çalışmaların tamamlanmasıyla gün yüzüne yeni çıkmış olacak.
Kayseri Arkeoloji Müzesi envanterinde yaklaşık 34 bin 300 eser kayıtlı bulunuyor. Müzede bu eserlerden sadece 850’si sergilenebiliyor ve insanlar yakından görme fırsatı buluyor. Kayseri’nin en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan ve şehrin 6 bin yıllık geçmişini aydınlatan Kültepe Kaniş Karum’da yapılan kazılarda da çok sayıda eser çıkartıldı. Bu eserlerin hepsi Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde. Çok sayıda eser bu müzesinin depolarında bekletiliyor ve tarihi eserler aracılıyla insanların tarihi bilgileri öğrenme imkanı da kısıtlanmış oluyor. Kültepe’deki kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserlerin neredeyse yüzde 90’lık bölümünün depolarda olduğu tahmin ediliyor. Büyükşehir Belediyesi, kale içinde yaptığı çalışma sonrasında depoda bekleyen bu eserlerin neredeyse tamamı Kaleiçi Kültür Merkezi’nde oluşturulacak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.
Belediyenin, Kayseri’deki müzede yer alan eserlerin sergilenerek yeniden tarihin gün yüzüne çıkartılmasının yanında Ankara’da yer alan bu eserlerin de yeniden çıkarıldıkları topraklara getirilmesini sağlayacak.