Milli imkanlarla geliştirilen taarruz ve taktik keşif helikopteri T-129 ATAK, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kara Havacılık Komutanlığı'nda düzenlenen ATAK Helikopteri Teslim Töreni'nde, ATAK helikopterlerinin ülke, millet, Türk Silahlı Kuvvetleri için hayırlara vesile olmasını diledi.
Bugün milli savunma adına son derece önemli, tarihi günler birine şahitlik ettiklerini belirten Erdoğan, ATAK Helikopter Projesi kapsamında üretilecek 59 helikopterden 3'ünün bu törenle TSK envanterine kaydedildiğini söyledi. Erdoğan, bu helikopterleri kullanacak pilotlara ve TSK'ya başarı dileklerini iletti.
"Bizim için bir nevi istiklal ve istikbal mücadelesi"
ATAK Helikopter Projesi'nin, ülkeyi gelmiş olduğu noktadan daha da ileri taşıyacağı yönündeki inancını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaç duyduğu savunma sistemlerinin, yerli imkanlarla karşılanması, göreve geldiğimiz günden bu yana temel önceliklerimizden biri oldu, olmaya devam edecektir. Biliyoruz ki yerli sanayimizin geliştirilmesi, silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarının yerli firmalarımız tarafından özgün ürünlerle karşılanması, bunun altını özellikle çiziyorum, bizim için bir nevi istiklal ve istikbal mücadelesidir. 12 yıldır hep bu bilinçle hareket ettik. Yerli firmalarımıza, kendi insanımızın potansiyeline güvendik. Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarının, yurt içinden karşılanması, ordumuzun modernizasyonu, her alanda çok kritik, çok büyük çaplı projeler başlattık. Kara, hava, deniz platformu, insansız hava araçları, uydu teknolojileri, muhabere elektronik ve bilgi sistemleri gibi birçok alanda önemli projelere imza attı. Başlattığımız bu projeler, artık meyvelerini vermeye başladı."
Milli tank ALTAY, milli gemi MİLGEM, insansız hava aracı ANKA, başlangıç temel eğitim uçağı HÜRKUŞ'un son dönemde yerli imkanlarla hazırlanan projelerden sadece birkaçı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:
"İşte bugün bu başarı zincirine yeni bir halka daha ekliyoruz. ATAK Projesi kapsamındaki ilk helikopterimizi, silahlı kuvvetlerimize dahil etmenin bugün bahtiyarlığını yaşıyoruz. ATAK helikopterinin bugün geçmişini bilenler, bugünlere hiç de kolay gelinmediğine, çok büyük emekler sarf edildiğine şahitlik ettiler. Yıllarca ilerleme sağlanamayan diğer pekçok proje gibi bu projeyi gerçek anlamda hayata geçirmek bizlere nasip oldu. 2004 yılında bu konuda verdiğimiz stratejik kararla çıktığımız yolda işte bugünlere geldik. Burada hep birlikte şahit olduğumuz tablo, verdiğimiz kararın ne kadar doğru, ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor."
"Bize çok büyük güç katacaktır"
ATAK helikopterlerinin, görev bilgisayarı dahil olmak üzere cihaz ve ekipmanlarının çoğunun Türk mühendislerce tasarlandığına vurgu yapan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Modern elektronik ve silah ekipmanlarıyla donatılan helikopterlerimiz, terörle mücadelede ve ülke bütünlüğümüze yönelik eylemlerde inanıyorum ki bize çok büyük güç katacaktır. Bunun yanında helikopterlerimiz sınırlarımıza yönelik her türlü saldırıda caydırıcı güç oynayacak, barış ortamının güvence altına alınmasına da katkı sağlayacaktır. 2004 Mayısı'nda, aldığımız kararla yalnız helikopter üretimi değil insansız hava aracı ve modern tankın üretimi için de yeni bir yol haritası belirleme çalışmalarına başladık.Helikopter projemiz için Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı personelimiz hakikaten özverili bir çalışma yaptı. Bu çabalar neticesinde böyle büyük proje için kısa sayılabilecek bir sürede ihaleyi gerçekleştirdik. Sözleşmeyi imzalayarak, takvimi başlattık."
Projenin, başından itibaren dost ve müttefik İtalya ile ortak kurguya dayandığını anlatan Erdoğan, şöyle dedi:
"İtalyan dostlarımızın temel helikopter bilimindeki tecrübelerini kendi mühendislerimizin becerileriyle birleştirdi. İlk bu ATAK helikopteriyle İtalya'da tanıştığım gün gerçekten 'acaba bunu ülkemizde nasıl üreteceğiz' diye bunun düşüncesi içerisindeyim o zaman Agusta Westland yetkilileriyle görüştüğümüzde daha sonra onları buraya davet edip buradaki çalışmaları Savunma Sanayi Müsteşarlığımızdaki arkadaşlarımızla yürütmeleri ve burada karşılıklı bir dayanışma, sonuçta günümüzün en modern taarruz helikopterlerinden birini ülkemize kazandırmış olduk."
Uluslararası ortaklı projelerin hedefleri ve yaşanan gecikmelerin herkesin malumu olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, farklı ülke ve kültürlere sahip firmaların çalışanlarının bir araya gelerek böyle bir sonuca ulaşmış olmasının, en az projenin kendisi kadar takdire şayan bir durum olduğunu vurguladı.
"Ülkemiz ve milletimiz için iftihar edilecek bir durumdur"
Projenin Türkiye'de helikopter sanayi altyapısının kurulması açısından da son derece önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade eden Erdoğan, helikopterin tek üretim hattının Türkiye'de kurulduğunu, dolayısıyla üçüncü ülkelere satılacak helikopterin de yine bu üretim hattından çıkacağını dile getirdi.
"Türkiye ATAK Projesi ile artık helikopter satın alan bir ülke konumundan helikopter üreten ve helikopter satan bir ülke konumuna yükselmiştir" vurgusunu yapan Erdoğan, bunun herkes için büyük bir başarı, tarihi bir adım, ülkemiz ve millet için iftihar edilecek bir durum olduğunu kaydetti.
ATAK Projesi'nin, yalnızca silahlı kuvvetlere katacağı güç nedeniyle değil savunma sanayine yönelik rol modellik göreviyle de stratejik öneme sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, projede emeği geçen tüm kurumlara ve çalışanlara teşekkürlerini iletti, ATAK helikopterinin silahlı kuvvetlere ve Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni etti.