ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Mart 2013 Cumartesi 22:15

Direksiyon eğitimi kursların bulunduğu ilçeler merkezlerinde verilecek

Direksiyon eğitimi kursların bulunduğu ilçeler merkezlerinde verilecek


Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği taslağında, sürücü adaylarının eğitimi için 10 bin metrekarelik pist kurulması zorunluluğunda değişiklik yapıldı. Buna göre eğitim pistleri, kursların bulunduğu ilçe merkezlerinde açılacak. Kurumların direksiyon eğitim alanı, bakanlıkça belirlenen standarta uygun şekilde en az 5 bin metrekare olacak.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün taslağında, daha önce il sınırlarında ve en az 10 bin metrekare alan üzerinde kurulması istenen eğitim pistleriyle ilgili bir düzenlemeye gidildi. Kursların, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerin merkezi yerlerinde 10 bin metrekarelik boş alan bulunamamasıyla ilgili görüşlerini dikkate alan bakanlık, bu konuda değişikliğe yaptı. Buna göre direksiyon eğitim alanı, kursların bulunduğu ilçe sınırları içinde olacak. Büyükşehir statüsündeki illerde faaliyette bulunan kurumların direksiyon eğitim alanının ise büyükşehiri oluşturan ilçelerin sınırları içinde kurulacak. Kurumlar direksiyon eğitim alanlarını ve dinlenme tesislerini, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde düzenleyecek.

EĞİTİM PİST ALANI, 10 BİNDEN 5 BİN METREKAREYE DÜŞÜRÜLDÜ

Kursiyerlerin direksiyon eğitimi gördükleri süre içinde eğitim alanındaki uygulamaların sağlıklı yapılabilmesi için kursta görevli bir kişi, direksiyon eğitim alanı sorumlusu olarak görevlendirilecek. A1 (motorlu bisiklet) , A2 (motosiklet), B (otomobil), F (lastik tekerlekli traktör) ve H (özel tertibatlı olarak imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil) sınıfı sertifika verecek kursların eğitim alanı en az 5 bin, C (kamyon), D (çekici) ve E (otobüs) sınıfı sürücü sertifikası eğitimi verecek kurslarınki ise en az 10 bin metrekare olacak. Sertifika sınıflarına göre 5 bin veya 10 bin metrekarelik alanlar, en çok iki kurs tarafından kullanılabilecek. Sadece A1, A2, B, F ve H sınıfı sertifika eğitimi verenlerin eğitim alanının ikiden fazla kurs tarafından kullanılabilmesi için 5 bin metrekareye ilave olarak her biri için 2 bin 500 metrekare daha istenecek. C, D ve E sınıfı sertifika eğitimi verenlerin alanını ikiden fazla kursun kullanılabilmesi için 10 bin metrekareye ilave olarak her biri için yine 2 bin 500 metrekare inşa edilecek. Birden fazla kurs tarafından kullanılan direksiyon eğitim alanlarının kiralık olması halinde, kiracıların muvafakatı alınmak kaydıyla arsa sahibiyle her kurs için ayrı ayrı sözleşme yapılacak.

'DİREKSİYON EĞİTİM ALANINDA ÇALIŞMAYAN KURSLAR DERHAL KAPATILMALI'

Ankara Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Cengiz Güler, yaptığı açıklamada yönetmelik taslağında simülatör kullanımı konusunda düzenlemeler bulunmasına rağmen pistlerin kalkmasının söz konusu olmadığını söyledi. Güler, “Kurslara, direksiyon eğitim alanında çalışma zorunluluğu getirilmeli. Berlin’de 400 bin metrekare alan, sürücü eğitimi ve sınav için düzenlendi. Brüksel’de stadyum büyüklüğünde alan, aynı amaçla düzenlendi. Lüksemburg’da 36 bin metrekare alan, ileri sürüş teknikleri ve stajyerlik sınavı, 60 bin metrekare de sürücülüğü yeni öğrenenler için düzenlendi. Arabayı güvenli çalıştırma ve hareket ettirme, direksiyon eğitim alanında yapılmalı. Rampada duruş, kalkış ve hareket, iki araba arası park etme, döner kavşak ve hemzemin geçit eğitimleri, direksiyon eğitim alanı olmadan nasıl verilebilir? Bir TIR geri manevrayı, bir otobüs muhtelif manevraları ve hareketleri nerelerde yapabilir? Direksiyon eğitim alanı olmayan, eğitim alanında çalışmayan kurslar derhal kapatılmalıdır.” şeklinde konuştu. 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER