ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Nisan 2014 Salı 12:20

Düzensiz uyku kanser yapıyor!


Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Andaç Argon, vücudu kanserden koruyan melatonin salgısının sadece gece salgılandığını belirterek düzensiz uyku ile kanser ilişkisinin kanıtlandığını söyledi. Argon, “Işıksız ortamda günde 7 saat uyuyun. En geç gece yarısı saat 01.00’de uykuya geçmemiz lazım ki bizi kanserden koruyan melatonin hormonu salgılanmaya başlasın.” dedi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Andaç Argon, kansere davetiye çıkaran çevresel faktörlerden korunmanın yolları hakkında bilgi verdi. Günde 30 dakikadan fazla telefonla konuşulmaması gerektiği ve mutlaka kulaklıkla konuşulması gerektiğini belirten Argon, “Elimizden düşüremediğimiz cep telefonundan işe başlayabiliriz. Günde 30 dakikadan fazla telefonla konuşmayın ve mutlaka kulaklıkla konuşun. Evde cep telefonu yerine ev telefonunu kullanmayı tercih edin. Ütü, saç kurutma makinesi ve su ısıtıcısı gibi hemen her gün kullandığımız küçük ev aletleri ciddi derecede elektromanyetik radyasyon yayıyor. Özellikle kadınların zamanlarının önemli bir kısmı mutfakta geçiyor. Isıtıcıları bulunduğunuz ortamdan 2 metre uzaklıkta olmasına dikkat edin. Gece yatarken odanızda kablosuz modem, cep telefonu vs bulundurmayın.” diye konuştu.

Vücudu kanserden koruyan melatonin salgısını sadece gece salgılandığını ifade eden Argon, “Uykusuzluğun kanserle ilişkisi kanıtlanmıştır. Gece uykusu ciddi oranda kanserden koruyan bir faktördür. En geç gece yarısı saat 01.00’de ışıksız bir ortamda uykuya geçmemiz lazım ki bizi kanserden koruyan melatonin hormonu salgılanmaya başlasın. Erişkinlerin günde 7,5 saat aralıksız uyumaları zorunludur. Gündüz telafi uykuları aynı faydayı sağlamaz. Vücut kanserden koruyan melatonin salgısını sadece gece ve karanlıkta salgılıyor. Bu nedenle gece çalışanlar ve uykusuz kalanlarda kanser riski düzenli uyuyanlara göre daha fazla.” şeklinde konuştu.

Stresten uzak durulması ve tek bir tane bile sigara içilmemesi gerektiğini aktaran Argon, “Eğer yaşamımızda ciddi stres oluşturan bir faktör varsa en iyisi ondan kurtulmaktır. Bu mümkün değilse stresle baş etme yöntemlerini uygulamalıyız. Örneğin; düzenli spor yapabilir, seyahat edebilir, hobiler edinebiliriz. Sanatla ilgilenebilir, çeşitli sosyal faaliyetlerde bulunabiliriz. Bunlar bizi günün stresli rutininde kurtaracaktır. Ruh sağlığımızı tehdit eden stresler için kesinlikle profesyonel destek almalıyız. Çalışmalar gösteriyor ki; günde tek bir tane sigara içilmesi bile kansere sebebiyet verebilir. Üzerinde öldürür yazan bir suyu kimse içmek istemez öyleyse üzerinde öldürür yazan sigara neden içiliyor? Kaç tane içtiğiniz önemi yok. Sigaradan ve sigara içilen ortamlardan uzak durulmalı.” dedi.

Haftada 3 gün spor yapılması gerektiğini söyleyen Argon, “Gerek ideal kilomuzu korumak, gerekse de bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için düzenli spor yapmalıyız. Haftada en az 3-4 gün, ideali her gün yapılacak olan yarım saatlik tempolu koşu aslında yeterlidir. İlaveten yapılacak aletli, aletsiz egzersizler sağlığımıza ek katkılar sağlayacaktır. İşe gidiyormuş gibi spor salonuna gitmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.” diye belirtti.



 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER