Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francis’e 10. Pius’un Sultan II. Abdülhamid Han’a gönderdiği mektubu hediye etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve dün Ankara’da bir dizi temaslarda bulunan Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, temaslarına İstanbul’da devam ediyor. Dün Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ziyaret eden Papa Francis’e, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in hediyesi ise günün konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Papa Francis’e Papa 10. Pius’un Sultan 2. Abdulhamit’e gönderdiği mektubun yer aldığı tabloyu hediye etti. Görmez, hediyeyi takdimi sırasında, "Seleflerimizi hayırla yad edelim ki ilişkilerimizi daha iyi noktalara götürelim" dedi.
Görmez, Papa Francis’un heyetindekilere de oltu taşından yapılmış tespih ve kol düğmesi hediye etti. Papa Francis’te, Diyanet İşleri Başkanı Görmez ve başkan yardımcılarına birer hediye verdi.
1903-1914 yılları arasında papalık yapmış olan ve asıl adı Giuseppe Melchiorre Sartoolan olan 10. Pius tarafından 34. Osmanlı Padişahı ve 113. İslam Halifesi 2. Abdülhamid’e gönderilen mektup şöyle:
“Padişah Hazretlerinin iltifatlarını bildirir namelerini aldık. İşbu nameleri Antakya Rum Melkit Patriği Siyril biraderimizin tarafımıza tebliğ ettiği hükümdarlık şefkatinin yeni bir delilidir. Adı geçen Patrik, huzurunuza çıkma şerefine nail olduğunda ne derece iltifata mazhar olduğunu haber verdikten başka, samimi teveccühlerinin memleketlerinde bulunan Katolik dostlarına şamilolduğunu da bildirmiştir. Bunun için cihanı fetheden yüce Cenaplarına şu güzel işaretlerden dolayı sonsuz teşekkürlerimizi arz eder ve yüce teveccühlerinin memleketlerindeki Katolikler hakkında gittikçe artması temennileri arkasından bahtiyarlıklarının tam olması, padişah hazretlerinin nihayetsiz mutluluğu ve bahtının açık olması için dua ederiz.”
Mektup, Başbakanlık Osmanlı Arşivi Yıldız evrakı perakende kısmı Name-i hümayunlar bölümünden çıkarılıp, taranarak dijital ortamda Sufiyane’ye teslim edilmiştir. Baskı için yapımı yüz seneyi aşkın aharlı kağıtlar Hattat Mehmed Özçay’dan temin edilmiştir. Kağıtlar Hattat Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer’e ait olup, terekesinden torunu vasıtası ile Mehmed Özçay’a geçmiştir. Yazıldığı döneme ait kağıtlara baskısı yapılan bu iki mektup, atölyede çerçeve içerisine yerleştirilirken asitsiz bant ve paspartu kullanılmıştır. Çerçevesi el varağı ahşap çerçeve olup, müze cam kullanılmıştır.