ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Haziran 2014 Salı 08:39

Her 12 askerden biri bakın ne düşünüyor!

Her 12 askerden biri bakın ne düşünüyor!

Asker Hakları Platformu, Nisan 2012-Nisan 2013 arasında internet sitesine gönderilen ihbarları içeren ikinci hak ihlali raporunu açıkladı.


Asker Hakları Platformu, Nisan 2012-Nisan 2013 arasında internet sitesine gönderilen ihbarları içeren ikinci hak ihlali raporunu açıkladı. Raporda göre, siteye 653 başvuru ulaştı.

Başvurucu askerlerden 274’ü hakaret, 193’ü dayak, 183’ü orantısız ceza ve 158’i de yeterli sağlık hizmeti alamamaktan yakındı. Her 12 başvurucudan biri, intiharı düşündüğünü belirtti. Raporda, TBMM’nin asker intiharları konusunda yeterli denetimi sağlayamadığı vurgulanırken, zorunlu askerliğin ve askeri yargının kaldırılması, TSK’nın da şeffaflaşması önerildi.

BİR YIL İÇİNDE 653 BAŞVURU YAPILDI

Asker Hakları Platformu’nun açıkladığı raporda şunlara vurgu yapıldı: “Platforma bir yıl içinde 653 başvuru ulaştı. Bu başvurular birden çok şikâyeti içeriyor. Şikâyetlerden 274’ü hakaret, 193’ü dayak, 183’ü orantısız ceza, 158’i sağlık hizmeti alamama, 94’ü tehdit, 92’si aşırı fiziksel aktiviteye zorlama, 49’u şahsi işe koşturma, 48’i uykusuz bırakma, 30’u devrecilik şeklinde gerçekleşti.

ERLERİN YANI SIRA SUBAYLAR DA ŞİKAYETÇİ

Kötü muamele iddiasına ilişkin şikâyetlerden 143’ü subaylardan, 152’si astsubaylardan, 75’i uzman çavuşlardan, 67’si erlerden geldi. Orantısız cezaya yönelik 183 şikâyetten 123’ü ise disiplin koğuşuna ilişkin uygulamalardan kaynaklanıyor. Başvuruculardan 115’i psikolojik, 82’si ise fiziksel hasar gördüğünü belirtti.

EN ÇOK BAŞVURU ANKARA'DAN 

En yoğun başvuru Ankara , İstanbul , İzmir, Kıbrıs, Erzurum, Şırnak, Hakkâri, Kars, Hatay ve Kırıkkale’den geldi. 32’si intihar ve şüpheli ölüm olmak üzere, toplam 36 ölüm olayı ile ilgili başvuruda bulunuldu. Şikâyetlerden üçü eğitim zayiatı, biri döverek öldürme, 24’ü de intihar olarak kayda geçti. Başvuruculardan 54’ü, yani her 12 askerden birinin intiharı düşündünü belirtti.” 

HAKARET, DAYAK VE CEZA

Başvuru yapan askerlerin yüzde 42’si hakaret, yüzde 30’u dayak, yüzde 28’i orantısız ceza, yüzde 24’ü sağlık hizmeti alamamak, yüzde 14’ü aşırı fiziksel aktiviteye zorlanmak, yüzde 14’ü tehdit edilmek, yüzde 7’si rütbeli personelin şahsi işlerine koşturulmak, yüzde 7’si de uykusuz bırakılmaktan şikâyet etti.

“Kişiler çaresizlik hissine çok kolay savrulabilmekte, ‘İntihar etmeyi düşünüyorum’ gibi radikal ifadeleri rahatlıkla telaffuz edebilir noktaya gelebilmektedir” denilen rapora göre, 54 başvurucu zorunlu askerliği sırasında intihar etmeyi düşündüğünü belirtti. Bu sayı, her 12 zorunlu askerden birinin intihar etmeyi düşündüğünü gösteriyor.

Başvurular kapsamında, 32’si intihar ve şüpheli ölüm olmak üzere toplam 36 ölümle sonuçlanan vaka da yer aldı.

İLGİNÇ BAŞVURULAR DİKKAT ÇEKTİ

Raporda yer verilen başvurulardan bazıları şöyle:

- Van Başkale Karakolu’nda askerler dayak ve psikolojik işkenceye maruz bırakılıyor. 3 intihar vakasıyla karşılaştım ama en ilginci terhisine 26 gün kalan kısa dönem bir askerin intiharıydı. İsteyen istediğine dayak atabiliyor.

- Askerliğim Edirne Keşan olunca Çanakkale Gelibolu Cezaevi’ne naklettiler. 4 gardiyan öldüresiye dayak attı. Beyin travması geçirdim. Halen şuurumda sorunlar yaşıyorum. Allah rızası için yardım istiyorum. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER