Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Şu anda Şanghay İşbirliği'nin zaten gözlemci ülkesiyiz, orada yapılacak olan, herhangi atılacak olan bir adım Türkiye'nin başka bölgelerle olan ilişkisini ortadan kaldıracak anlamına gelmez. Bu, Türkiye'nin elindeki imkanın bir tezahürüdür. Gelişmeleri zaman içerisinde göreceğiz." dedi.
Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) yönelik açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin tarihi, kültürü, jeopolitiği, geçmişi ve bugün elinde olan potansiyel imkanları itibarıyla dünyanın bütün bölgeleriyle eş zamanlı ve çok taraflı olarak ilişki kurabilecek ender ülkelerden birisi olduğunu ifade etti.
"Bunlar Türkiye'nin elinin kuvvetli olduğunu gösteren işaretlerdir"
Kurtulmuş, "Türkiye'nin bu anlamda Avrupa'yla da Batı'yla da Doğu'yla da İslam dünyasıyla da Türk dünyasıyla da Şanghay İşbirliği Örgütü'yle de diğer ülkelerle de ilişkileri eş zamanlı olarak devam eder, devam ediyor zaten ve bunlar bu anlamda Türkiye'nin elinin kuvvetli olduğunu gösteren işaretlerdir. Türkiye'nin, bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği bir niyeti var. Bildiğiniz gibi şu anda Şanghay İşbirliği'nin zaten gözlemci ülkesiyiz, orada yapılacak olan, herhangi atılacak olan bir adım Türkiye'nin başka bölgelerle olan ilişkisini ortadan kaldıracak anlamına gelmez. Bu, Türkiye'nin elindeki imkanın bir tezahürüdür. Gelişmeleri zaman içerisinde göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Bir gazetecinin, erken yaşta evlenenlerin mağduriyetiyle ilgili düzenlemeye ilişkin Başbakan Yıldırım'ın AK Parti grubuna muhalefetle görüşülmesi talimatı verdiğini hatırlatarak "AK Parti'nin muhalefetle bir görüşmesi olmayacak mı? Muhalefetin iddiası, 'maddelerin üzerinde görüşmeler tamamlandı, yarın yapılacak görüşmede tümü üzerinde görüşmeler tamamlanacak, dolayısıyla AK Parti'nin bu teklifi geri çekmesi gerekir, yeni önergenin görüşülmesi söz konusu olmayabilir' yönünde bir görüş var." şeklindeki ifadeleri üzerine Kurtulmuş, "Biz 'Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisinin teklifleri varsa bunları getirsinler' derken zaten bir diyalog zeminini işaret etmiş oluyoruz. Dolayısıyla yarına kadar Meclis'in aritmetiği bakımından söylüyorum, Meclis'in takvimi bakımından söylüyorum, yarına kadar bu konuyla ilgili ümit ederiz ki gelişmeler olur." diye konuştu.
Yeni Anayasa kapsamında MHP ile yapılan görüşmelere ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, görüşmelerin olumlu bir yönde ilerlediğini belirterek MHP'ye yeni anayasa teklifinin verildiğini söyledi.
Kurtulmuş, MHP'nin henüz teklifi değerlendirip son noktayı koymadığını ifade ederek "Milliyetçi Hareket Partisi bir karar verecek, son noktayı koyacak, ondan sonra 330 aşılacak olduğu anlaşıldığı takdirde tabii ki hızlı bir şekilde konu Meclis gündemine getirilecektir." dedi.
ÖTV artışı
"Araç fiyatlarında ÖTV artışı öngörülüyor mu?" şeklindeki bir başka soruya ise Kurtulmuş, "ÖTV ile ilgili düzenlemenin Bakanlar Kurulu yetkisine devredilmesiyle ilgili yasal düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçti, henüz Cumhurbaşkanımızın onayından geçmedi. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın onayından geçmesinden sonra yasalaşmış olacak. Yasalaştıktan sonra da ÖTV oranlarının hangi ürünlerde ne olacağıyla ilgili Maliye Bakanlığımız bir çalışma yapacak. Maliye Bakanlığımız bu çalışmasını Bakanlar Kuruluna getirecek, Bakanlar Kurulu kararıyla Maliye Bakanlığının ortaya koyduğu teklif kabul edilir, hangi, ne şekilde kabul edilirse, kabul edildiği şekliyle de kesinleşmiş olacak." yanıtını verdi.
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında okullara kamera konulmasına ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, bu konuyla ilgili çalışmaların hızlı bir şekilde yapıldığını anlatarak şöyle konuştu:
"Bazı okulların çevresinde bu tür kamera imkanları var. 54 bin 500 okulun her birinin etrafına koymayı planlıyoruz. Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde bu planlanır. Zaten uyuşturucuyla mücadele üst kurulunun bu mücadele kapsamında yapacağı çalışmaları 1 Aralık'ta İçişleri Bakanı ve Sağlık Bakanının da katıldığı bir toplantıda ele alacağız. Daha sonra yapılacak 'Uyuşturucuyla Mücadele Şurası' ile birlikte konu Türkiye kamuoyuna getirilerek çok kapsamlı, çok taraflı sadece polisiye tedbirler bakımından değil, her alanda mücadele edilmesi için de ilgili gerekli çalışmalar sürdürülecektir. Bu söylediğimiz konu sadece okul çevreleriyle ilgili 'Güvenli Okul' kapsamında gündeme getirilmiş bir konudur."