ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2014 Cuma 09:19

IŞİD'de Türk var mı?

IŞİDde Türk var mı?

Musul'da ki Türk konsolosluğunu basarak tüm personeli rehin alan terör örgütü IŞİD, Türkiye gündemine otururken, bu terör ötgütü içinde Türk olup olmadığı da ayrı bir merak konusu olrak karşımıza çıkıyor.


Yurtdışından ve Türkiye’nin çeşitli illerinden örgüte katılan Türklere ‘emirlik’ adıyla makam veriliyor. Hatay’daki kaçak mazotu IŞİD pazarlıyor.Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın yaparak tüm personeli rehin alan Radikal dinci terör örgütü IŞİD’in içinde üç bine yakın Türk bulunduğu tespit edildi. IŞİD için Finlandiya, Fransa, Cezayir, Almanya ve Balkanlardan “savaşçıların” Suriye’ye geçiş yaptığı kaydediliyor.

Finansal olanaklarını arttırmak için ekonomik kaynaklara el koyuyor

Suriye’de iç savaşla birlikte etki alanını genişleten IŞİD’in ekonomik kaynaklara el koyarak finans olanaklarını artırması da dikkati çekiyor. Halen Hatay bölgesinden Türkiye’ye Kaçak olarak sokulan mazotun gelirinin de doğrudan IŞİD’e gittiği ve örgüt tarafından kaçak mazot ticaretinin yönlendirildiği belirtiliyor.

Türkler yasadışı yollarla da Suriye’ye geçti

Milliyet'in haberine göre, IŞİD’le ilgili güvenlik birimlerinin hazırladıkları değerlendirme raporlarında, örgüte katılmak amacıyla Türklerin yasal yolların dışında yasadışı yollarla da Suriye’ye geçtiği belirtilirken, örgüt yönetiminin Türk vatandaşlarına “emirlik” adıyla makam verip sorumlu konumuna getirdiği kaydediliyor. Suriye’ye geçen Türklerin bir bölümünün daha önce Afganistan ve Pakistan’da El Kaide kamplarında eğitim gördüğünün anlatıldığı raporlarda, örgüte katılımların genellikle İstanbul, Bursa, Eskişehir, Bingöl, Adana, Gaziantep ve Bitlis’ten olduğu kaydediliyor.

 Interpol devrede

Suriye’ye geçen Türklerin IŞİD’e ait kamplarda silahlı eğitim gördüğü belirtilen raporlarda, yurtdışından da birçok ülkenin vatandaşının da silahlı mücadelede yer aldığı kaydediliyor. Son bir yıl içinde sayıları üç bine yaklaşan yabancı uyruklu IŞİD üyesinin yakalanması için Interpol devreye girdi. Özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri, hem Türkiye’den hem de Interpol’den, Suriye’deki çatışma bölgelerine giden vatandaşları konusunda bilgi talebinde bulunuyor. Bazı ülkelerin ise bu amaçla doğrudan Milli İstihbarat Teşkilatı ve Adalet Bakanlığı’nı devreye soktukları ifade edilirken, bugüne kadar 300’e yakın yabancı uyruklunun ifadesine başvurulduğu öğrenildi.

Türkiye’ye  sokulan kaçak mazotun geliri nereye gidiyor?

IŞİD’in kontrol ettiği bölgelerdeki ekonomik kaynakları kullanarak finans sorununu çözmesi dikkati çekiyor. IŞİD’in, Suriye’nin Rakka bölgesindeki petrol ticaretini yöneterek gelir elde ettiği raporlara yansıdı. Bu çerçevede, halen Hatay’dan Türkiye’ye kaçak sokulan mazotun gelirinin doğrudan IŞİD’e gittiği ve örgüt tarafından bölgedeki kaçak mazot ticaretinin yönlendirildiği kaynaklarca belirtiliyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER