Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3 gün önce "İstanbul'da 106 noktadan 81'i temiz, diğer yerler denize girmek için tehlikeli" açıklaması yaptı. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ise, "Denize girilemeyecek yerler olarak nitelendirilen 25 noktanın plajları kapsamadığını, derelerin denizlere karıştığı yerler" olduğunu duyurdu. İstanbul sahillerinde 81 nokta denize girilebilir nitelikte.
Sıcaktan bunalan İstanbullulara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden iyi haber var; İstanbul'daki plajların tamamı yüzmeye uygun.
İl Yüzme Suyu Komisyonu tarafından İstanbul sahillerinde belirlenen noktalardan numuneler alınarak analiz çalışmaları yapıldı.
İstanbul genelinde sahillerden alınan deniz suyu örnekleri, toplam kaliform, fekal kaliform ve fekal streptok olmak üzere üç farklı kategoride incelemeye alındı.
Ve sonuç;
İstanbul'da 2013 yılında yüzme alanı olarak tespit edilen 81 plaj ve sahil noktasında sezon öncesi yapılan analizler, 75 alanın "iyi kalite", 6 alanın da" yeterli kalite" düzeyinde olduğunu ortaya çıkardı.
Buna göre, 81 sahil noktasının tamamının yüzmeye elverişli olduğu tespit edildi.
İşte İstanbul'un "temiz" plajları:
Büyükada Seferoğlu Tesisler önü
Büyükada Yörükali Plajı
Heybeliada Su Sporları Kulübü önü
Arnavutköy Durusu Karaburun önü
Beykoz Riva Elmasburnu Plajı
Büyükçekmece Gürpınar Sahili
Sarıyer Rumeli Kavağı Plajı
Şile Akçakese Akkaya Plajı
Tuzla Marmados Sitesi önü
İstanbul'da "denizi orta derecede temiz" olan sahil noktaları arasında Suadiye ve Sarıyer Demirciköy Plajı, Florya Silivri sahil şeridi de var.
Denizi orta derecede temiz olanlar...
Burgazada Su Sporları Kulübü önü
Kınalıada Vapur İskelesi önü
Florya Güneş Plajı
Beylikdüzü Gürpınar Sahili Halk Plajı
Büyükçekmece Mimarsinan Sahili
Çatalca Karacaköy Evicik Plajı
Caddebostan Plaj - Büyük Kulüp arkası
Suadiye Plajı
Sarıyer Demirciköy Uzunya Plajı
Silivri Gümüşyaka Belediye çadır yeri mevkii
Ağva halk plajı Çamlık mevkii
Tuzla Belediyesi halk plajı
Yüzme alanlarını etkileyebilecek dere, foseptik ve yağmur suyu kanalları gibi "kirlilik izleme noktası" olarak tanımlanan 25 sahil bölgesinin de düzenli olarak takip edildiği, periyodik analizler yapıldığı belirtildi.
Yüzme sezonu öncesi mayıs ayı ortasında başlayan numune analiz çalışmaları, 15 günlük periyodlarda, eylül ayı ortasına kadar sürdürülecek.
İstanbullular, denize girilebilecek yerleri ve güncel analiz sonuçlarını, www.istanbulhalksagligi.gov.tr internet adresinden de takip edebilecek.