Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, 110 yangın ihbar hattını arayan bazı kişilerin asılsız farklı isteklerde bulunduklarını söyledi. Doğan, "Sobam çok kızardı gelin soğutun", "İçim yanıyor, sigaram yanıyor, gelin söndürün" diyenler ve saatin kaç olduğunu, havanın nasıl olduğunu, ezanın okunup okunmadığını soranların bile bulunduğunu belirtti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 28 itfaiye grubu, 400 personel ve 74 araç ile 17 ilçedeki ihbarlara koşuyor. Yangın ihbarlarının yanı sıra asılsız ihbarla da uğraşan itfaiye ekipleri ilginç istekler de alıyor. 110 ihbar hattını, “Yarın hava nasıl ?", "Saat kaç ?", "İçim yanıyor, sigaram yanıyor gelin söndürün", "Beni yarın saat 7’de uyandırabilir misiniz?", "Sobam çok kızardı gelin soğutun", Sabah ezanı okundu mu?” diyerek arayanların olduğunu belirten belirten Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, dalga geçmek ya da küfür etmek için arayanların da bulunduğunu kaydetti.
Özellikle ankesörlü telefonlardan çocukların çok fazla aradığını ifade eden Doğan, “Teşkilat olarak en küçük ihbarı bile ciddiye alıyoruz. Bir çocuk gülerek bize gerçek bir ihbarda verebilir. İtfaiye olarak yanlış veya doğruluğuna bakmaksızın tüm ihbarları değerlendirmek zorundayız. İtfaiye komuta merkezimize gün içinde yüzlerce ihbar geliyor. 2013 yılında 4 bin 871 ihbarın 230’u asılsız. İlginç isteklerle arayanların sayısı günde 2-3 tane olabiliyor. Bunların bir kısmını telefon kulübelerinden gelen yanlış ihbarlar oluşturuyor. Bu ihbarları da genel olarak çocuklar yapıyor. Bu yüzden asılsız ihbarlar 110 numaralı hattı meşgul ediyor. Bu yüzden aileler özellikle çocuklarını acil hizmet veren numaralar konusunda bilinçlendirmeli” dedi.
ASILSIZ İHBAR SAYISI 25’TEN 5’ E DÜŞTÜ
Asılsız ihbarların çoğunluğunun anlaşılabildiğini dile getiren Doğan, asılsız ihbarın kör ihbar olduğu tek ihbarın ardından yeni ihbarlar gelmediğini kaydetti. Bazı ihbarların da organize şekilde gerçekleştiğini dile getiren Doğan, olayın ancak ihbar yerine gidildiğinde anlaşılabildiğini vurguladı. Asılsız ihbarların önüne geçmek için arayan numaranın görülebilmesini sağlayan bir sistem kullandıklarını ve ses kaydı gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Doğan, yeni sistem sayesinde günde 25 olan asılsız ihbar sayısını 5-6’ya indirmeyi başardıklarını söyledi. Doğan, asılsız ihbarda bulunan ve hattı meşgul edenleri geri arayarak uyardıklarını ve gerekirse şikayet ettiklerini sözlerine ekledi.