ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Ocak 2013 Perşembe 15:53

Karadayı gözaltında! Tarihi tesadüf...

Karadayı gözaltında! Tarihi tesadüf...

Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın gözaltına alındığı tarih akılları karıştırdı. Bu tesadüf mü?


Eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 28 Şubat soruşturması kapsamında İstanbul'da gözaltına alındı.  28 Şubat soruşturması kapsamında bugüne kadar 90 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında dönemin 2. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 60 kişi tutuklanmıştı. Bu arada ilginç bir tarihi tesadüf de yaşandı.

TARİHİ TESADÜF

Bundan tam bir yıl önce 05 Ocak 2012'de cumhuriyet tarihinde ilk kez emekli bir genelkurmay başkanı İlker Başbuğ terör örgütü yöneticisi olmak suçlamasıyla savcıya ifade vermiş ve tutuklanmıştı.

Bir yıl sonra hemen hemen aynı tarihlerde yine bir emekli genelkurmay başkanı ifade için savcıya gidiyor. Tutuklanıp tutuklanmayacağı kesin olmazken tutuklanacağı yönündeki bilgiler ağırlıkta geliyor. 

YARDIMCISI İHBAR ETTİ

Emekli Orgeneral Çevik Bir, yaptığı açıklamada, süreçte her hangi bir suç fiili olmadığını savunarak "Her şey emir komuta zinciri içerisinde gerçekleşti" demişti. Bazı sanıklar da "Batı Çalışma Grubu"nun Genelkurmay yönetiminin bilgisi dahilinde kurulduğunu ifade etmişti.
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Karadayı hakkında yaptığı 11 sayfalık suç duyurusunda bulunmuştu. Çevik Bir, BÇG'nin nasıl ve hangi emirler doğrultusunda kurulduğunu ayrıntılarıyla anlatıp "Karadayı'nın soruşturulması yasal bir zorunluluk" demişti. Bir, "Emri veren Genelkurmay Başkanı. Biz içerdeyiz ama o dışarda. Neden hala Karadayı'yı almıyorlar" dedi.

ERBAKAN'IN YANI BAŞINDAYDI

28 Şubat döneminde, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın Anıtkabir defterini imzaladığı o anlarda dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı da Erbakan'ın hemen yanı başında bulunuyordu.

KARADAYI VE AKŞENER 28 ŞUBAT KOMiSYONUNDA İFADE VERMİŞTİ

 28 Şubat komisyonu, döneminin iki önemli ismi Meral Akşaner ve İsmail Hakkı Karadayı'yı dinlemişti. O dönemi farklı cephelerde yaşayan iki ismin buluştukları tek ortak nokta ise 'darbeler kötüdür' olmuştu.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, İstanbul'da eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'yı ve dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’i dinlenmişti.

Akşener ve Karadayı'nın ağzından duyduklarının çok güzel sözler olduğunu ifade eden Komisyon sözcüsü İdris Şahin şöyle konuşmuştu: “İkisi de bu ülkede, bir daha darbenin olmaması gerektiğini çok net bir şekilde ifade etti. Ve özellikle de hukuk devletinin tam olarak oturması halinde de, kimsenin darbeye teşebbüs edemeyeceğini de açık yüreklilikle bizimle paylaştılar. Bunları komisyonumuz adına son derece anlamlı buluyoruz. Bu çalışmalarımız devam ettikten sonra, gelecek nesiller için çok güzel bir raporu, komisyon olarak sunmuş olacağız.”

EMEKLİ ORGENERAL KARADAYI'NIN 28 ŞUBAT DEĞERLENDİRMESİ

İdris Şahin, gazetecilerin, “Karadayı 28 Şubat'ta yaşananları bir darbe olarak görüyor mu?” sorusu üzerine, “28 Şubat'ta kendisi aktif olarak görevde bulunduğu için bu süreci darbe olarak nitelendirmiyor. Ancak, demokrasiye yapılan her türlü müdahaleye de karşı olduğunu, özellikle ifade ediyor. Siyasetin sivillerin işi olduğunu, askerin kesinlikle siyasetin içerisine çekilmemesi gerektiğini, o günkü şartların çok farklı değerlendirildiğini ve o ortama geliş sürecindeki bir kısım etkenlerin 28 Şubat kararlarının alınmasında etkili olduğunu ifade etti” diye konuşmuştu. Bundan sonraki süre içerisinde ne siyasilerin o günün şartlarına göre yanlışlar yapacağını düşünüyorum, ne de askerlerin bundan sonraki süreç içerisinde o günü bir daha yaşayacağını düşünüyorum” şeklinde çok net bir mesaj verdiğini anlatmıştı.

62 KİŞİ TUTUKLANDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında bugüne kadar emekli Orgeneraller Çevik Bir, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Çetin Doğan, Teoman Koman; Korgeneraller Yıldırım Türker, Tevfik Özkılınç, Mustafa Bıyık ile emekli Korgeneral, MHP Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 62 zanlı tutuklandı.
    
TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi.
    
''Postmodern darbe'' olarak da adlandırılan 28 Şubat'a ilişkin soruşturma, Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusunun ardından başlatıldı.
    
Akyol, Nisan 2011'de başsavcılığa verdiği şikayet dilekçesinde, ''1995 genel seçimlerinde birinci parti olan Refah Partisi ile ikinci olan Doğru Yol Partisi'nin koalisyon yaparak kurdukları 54. hükümetin 28 Şubat 1997'de yapılan darbeyle görevden uzaklaştırıldığı'' ifade edilerek, bunun ''Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde düzenlenen ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırma ve görevlerini engelleme suçunu oluşturduğu'' kaydedildi ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu kişiler hakkında soruşturma açılması istendi.
    
İlerleyen süreçte, Türkiye'deki değişik cumhuriyet başsavcılıklarına bulunulan suç duyuruları dilekçeleri de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki soruşturmayla birleştirildi.
    
Bu arada, Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı da 28 Şubat'ın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?

İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1953 yılında Uçaksavar Okulu'ndan mezun oldu. Çeşitli Topçu Birliklerinde görev yaptıktan sonra 1963 yılında Kara Harp Akademisi'ni, 1967 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'ni, 1975 yılında Milli Güvenlik Akademisi'ni bitirdi.

Kurmay subay olarak değişik komutanlıklarda Şube Müdürlüğü, Kara Harp Okulu'nda öğretmenlik, Orta Doğu Ülkelerinde Askeri Ataşelik, Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Hareket Başkanlığı Plan Prensipler Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu ve 1977 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanlığı ve Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı görevlerini yaptı ve 1981 yılında Tümgeneral oldu. Tümgeneral olarak Kıbrıs'ta iki yıl Tümen Komutanlığı yaptı ve bilahare Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı'na atandı.

1985 yılında Korgeneral oldu ve bu rütbede iki yıl Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 1989 yılına kadar Korgeneral olarak iki yıl, 30 Ağustos 1989 yılında terfiini müteakip, Orgeneral olarak da 1 Ocak 1991 tarihine kadar Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu tarihte 1. Ordu Komutanlığı'na tayin oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı 30 Ağustos 1993 tarihinden itibaren bir yıl süreyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

30 Ağustos 1994 tarihinden geçerli olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı. 28 Şubat süreci'nde Genel Kurmay Başkanlığı yapmaktaydı. Çesitli basın organlarında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile işbirliği yapıp, Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbe'yi engellediği ortaya atılmıştır.

Medyaya yansıyan ses kasetlerinde ise İsmail Hakkı Karadayı'nın 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu etkileyerek demokratik süreci engellediği iddia edilmistir. Karadayı, bu ses kasetlerinin montaj olduğunu ifade etmis ve iddiaları reddetmiştir.
30 Ağustos 1998 itibariyle yaş haddinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup Fransızca bilmektedir. 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER