Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün parlamentoya gölge düşürdüğünü iddia etti. Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanının hükümetle pazarlık yapmak gibi bir görevi yoktur. Gölgeyi düşüren kişi de Sayın Cumhurbaşkanı'dır.” dedi.
Kılıçdaroğlu, Point Otel’de sağlık çalışanları ve sivil topluk kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesi Kılıçdaroğlu, açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, “Bir dikta yönetimiyle karşı karşıyayız. Böyle bir yapıyı içimize sindirmemiz mümkün değil. Devletin savcısı, Recep Tayyip Erdoğan’ın savcısı gibi hareket ediyor. Mahkemeler korkudan karar veremiyorlar. Demokrasi konusunda ağır bedeller ödemiş bir toplumuz biz. Siyasetçileri darağacına gönderdik. Şimdi yeniden makarayı tersine sarıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, “Mahkeme kararıyla yapılan bir dinlemenin ses kayıtlarını yayınladık. Şimdi o ses kayıtlarını yayınlayanlara doğrudan müdahale ediliyor. Savca çağırıyor neden bunları yayınladınız diye? O savcıya sormak gerekiyor sen kimin savcısısın? Sen Recep Tayyip Erdoğan’ın mı savcısısın. Savcı fezlekeyi imzaladığı andan itibaren o fezleke artık kamunun malıdır. Adı yolsuzluğa bulaşan bakanlara bakın. Hala toplumun içinde geçiyorlar.” şeklinde konuştu.
“Medyanın üzerinde baskı var.” diyen Kılıçdaroğlu, “Doğrudan başbakanın telefon edip, müdahale ettiği bir süreci yaşıyoruz. Böyle bir süreci tarihimizde hiç yaşamadık. Hiç bir başbakan doğrudan telefon edip yayın akışına müdahale etmedi.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanına seslenen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Eğer o koltukta oturuyorsa, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edecekse bütün bu baskılar konusunda biraz daha sesini çıkarmak zorundadır. Cumhurbaşkanlığı makamı bütün bu olup bitenlerin karşısın suskun durma makamı değildir. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil ediyor Sayın Cumhurbaşkanı, 76 milyonu temsil ediyor. Hükümetle pazarlık yapmak gibi bir görevi yoktur. Parlamentonun iradesine gölge düşmüştür. Gölgeyi düşüren kişi de Sayın Cumhurbaşkanı'dır. Bunun da altının özenle çizilmesi gerekiyor. Yasa önünüze gelirse ya onaylarsınız ya da tekrar görüşülmek üzere tekrar parlamentoya gönderirsiniz. Sıkıntılar var, doğru değil, arkasından da imzayı basacaksınız, olmaz. Verdiğiniz sözün arkasında duracaksınız. Siz Cumhurbaşkanısınız. Cumhurbaşkanları bireysel koltuk peşinde koşmazlar. Derin bir kriz yaşıyor Türkiye.”