ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mart 2014 Perşembe 10:36

Memur istifa etse de emekli olabilir

Memur istifa etse de emekli olabilir

1 Ekim 2008'den önce memur olmuş, en az 10 yıl memur olarak çalışmış ve meslekten atılmamış kişiler primlerini dışarıdan yatırarak emekli olabiliyor.


İsteğe bağlı prim ödemede memurlar için bir istisna söz konusu. 1 Ekim 2008'den önce memur olmuş, en az 10 yıl memur olarak çalışmış ve meslekten atılmamış kişiler primlerini dışarıdan yatırarak emekli olabiliyor.

Sosyal Güvenlik Reformu sonrasında isteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir değişiklik oldu. Buna göre 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin primleri 4/b’li yani Bağ -Kur’lu olarak değerlendiriliyor.

Bu tarihten önce isteğe bağlı sigortalının talebine göre SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak primlerin değerlendirilmesi mümkündü. Yani kişi eğer isterse SSK’lı isteğe bağlı, isterse Bağ-Kur’lu isteğe bağlı sigortalı olabiliyordu.

20 yıl çalışmak şart değil

İsteğe bağlı sigortalılık konusunda önemli bir istisna, memurlar yani 4/c’liler için söz konusu. En az 10 yıl memurluk yapmış, daha sonra memurluktan istifa etmiş bir kişi SGK’ya başvurarak keseneklerini ve kurum karşılıklarını ödeyerek emekli olabiliyor. 

20 yıl çalışmak ve belirli bir yaşı doldurmak durumunda olan memur, en az 10 yılını bir fiil memur olarak çalışarak ve kesenekleri çalıştığı kamu kurumu tarafından ödenerek, kalan 10 yıl kesenekleri kendi cebinden ödeyerek, doldurması gereken yaşı ise hiç prim ödemeden bekleyerek emekli olabilir. 

Bu şekilde iştirakçiliğin devam etmesi için en önemli şartlardan birisi memurluktan atılmamış, istifa ederek ayrılmış oluyor. Memurluktan atılanlar, memur olmak için gerekli şartları kaybedenler bu uygulamadan yararlanamazlar. 10 yıldan kısa süre memur olarak görev yapanlar iştirakçiliklerini devam ettiremiyor. 

Sigortalılıkları Emekli Sandığı’na tabi olarak devam edeceklerin ödeyecekleri para, memuriyetten ayrıldıkları zamanki kadrolarının karşılığı olan dereceye göre belirleniyor. Kendi cebinden kesenek ödeyene her yıl bir kademe, her üç yıl için bir derece veriliyor. 

Emekli ikramiyesi istifa öncesine göre hesaplanıyor

İştirakçilikleri devam edenlerin kendi ceplerinden ödeyecekleri kesenekler, ikramiyesinin hesabında dikkate alınmaz. Yani kişi emekli ikramiyesini ödediği primlerle yükseltemez. Emekli ikramiyesi, istifa etmeden önceki çalıştığı süreye göre hesaplanır. 

Uygulamadan yararlanmak için, memuriyetten ayrıldıktan sonra en geç 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmak zorunluluğu var. Memuriyetten ayrıldıktan sonra 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmayanlar ne yazık ki, bu haklarını kaybediyorlar. Kendi cebinden kesenek ödeyerek Emekli Sandığı’na tabi iştirakçiliği devam edenler, keseneklerini toplu veya aralıklı olarak 6 aydan daha uzun süre ödemezlerse, iştirakçilikleri sona erer.

1 Ekim 2008 sonrası ilk kez memur olanlar, 5510 sayılı Kanuna tabi oldukları için, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu uyarınca düzenlenmiş isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanamazlar. Bu nedenle ancak 1 Ekim 2008’den önce ilk kez memur olmuş, en az 10 yıl memurluk yapmış, memurluktan atılmamış, memurluktan ayrıldıktan sonra SSK’lı veya Bağ Kur’lu olarak çalışmamış ve en geç 6 ay içerisinde SGK’ya başvurmuş kişilerin isteğe bağlı iştirakçi olması mümkündür.  

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER