Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’da Cumhurbaşkanı Mursi’nin yargılanacağına dair kendilerine bazı bilgilerin geldiğini söyledi. Böyle bir durumun yanlış olacağını dile getiren Erdoğan, “48 saat içinde yargılanacağına dair bazı şeyler kulağımıza geliyor. Bu, çok yanlış bir adım olur. Şu anda attıkları adımın meşruiyeti anayasal değildir.” dedi. Erdoğan, Mısır’dan herhangi bir sığınma talebinin kendilerine gelmediğini de belirtti.
Başbakan Erdoğan, Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra ile bir araya geldi. İki başbakan, görüşmenin ardından birlikte basın açıklaması yaptı. Başbakan Erdoğan, iki ülkenin ikili ilişkilerini geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Tayland Başbakanı ile 2012 yılında bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, “Demokrasi Forumu’nda bir araya gelmiştik. Burada başlattığımız, daha öncelerine dayalı bir diyalogdur. Herhangi bir sıkıntı yaşamadığımız Tayland ile aramızdaki bütün ilişkileri daha geliştirmenin gayreti içindeyiz. Aramızdaki ticaret hacmi bir buçuk milyar doları görmüş durumda. Bunu daha ileri taşımanın gayreti içinde olacağız. İnşaat sektöründe Tayland başarılı bir ülke. Bu alanlarda güçlü işbirliği oluşturma imkanımız var. Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerle ikili ilişkilerimizi geliştireceğiz.” ifadelerini kullandı.
TAYLAND BAŞBAKANI: MARMARAY BENİ ÇOK ETKİLEDİ
Tayland Başbakanı Shinawatra ise toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ben bu ülkeyi ziyaret etmekten büyük onur duyuyorum. Türkiye, güçlü ekonomik başarıları ile önemli başarılara imza attı. Gerçekten İstanbul’da olmak büyük bir zevk. Kültürel miras açısından çok canlı olması sebebiyle önemli. Tayland ve Türkiye, çok yakın ve dostane ilişkiler içinde olmuştur. Başbakan ile ben bu ilişkileri ileri götürme kararı aldık. İlişkilerimizi genişletmek için bu görüşme önemli bir mekanizma oluşturacaktır. Ben de beraberimde önemli bir iş heyeti getirdim. Enerji, gıda, turizm alanında iş adamlarımız var. Farklılıklara saygıya inanan iki ülkeyiz. Ayrılıkçılık ve aşırıcılık konusunda kararlı ülkeleriz. Tayland, Türkiye’yi yeni İpek Yolu projesinden dolayı tebrik etmektedir. Marmaray Tren Tüneli beni çok etkiledi. Başbakan Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum.”
"MURSİ'NİN YARGILANMASI YANLIŞTIR"
Başbakan Erdoğan, konuşmaların ardından, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Mısır’daki gelişmelere ilişkin sorular üzerine Erdoğan, şöyle cevap verdi: “Halkın iradesine saygı, anayasal meşruiyet içinde kalınmasıyla ortaya konulabilir. İki yıl öncesine kadar otokrotik bir sistem söz konusuydu. Bir yıl önce yapılan seçimde yüzde 52 ile seçilen cumhurbaşkanı var. 1 yılın sonunda bakıyorsunuz bazı gruplar beğenmediğini söyleyerek, ordu devreye giriyor. Cumhurbaşkanı Mursi, genelkurmay başkanını göreve getirmişti. Bu darbenin demokrasi tarihinde, darbeler zinciri içinde yeri vardır. Ama demokratik bir yaklaşım olarak yeri hiçbir zaman olmayacaktır.
Darbeciler halkası içinde yer alacaktır. Mursi ile ilgili hataları vardır diye yaklaşımlar dürüst yaklaşımlar değildir. Her siyasi liderin yanlışları olabilir, benim de yanlışlarım olabilir, bunun cezasını vermek, bunu siyasetten men etmek, bazı egemen güçlerin görevi değildir. O, halkın iradesi ile tecelli eder. Halk bir kenara koyar, dersini verir. Bizim demokrasi deneyimini çok defalar darbelerle kesintiye uğrayarak tokadını yemiş bir ülke olarak, bunları olumlu karşılamamız mümkün değildir. Ülkemizde bunları alkışlayanlar var, biz alkışlayanlardan olmayacağız. Bu sürece olumlu bakamıyoruz. Türkiye’ye sığınma teklifi olmadı. Böyle bir teklif şu ana kadar söz konusu değil. Başta Sayın Mursi olmak üzere şahıslarına yönelik duyduklarımız inşallah doğru değildir. 48 saat içinde yargılanacağına dair bazı şeyler kulağımıza geliyor. Bu, çok yanlış bir adım olur. Şu anda attıkları adımın meşruiyeti anayasal değildir. Bundan sonra Mısır’daki mevcut yönetim tartışılır hale gelecektir. Yapmaları gereken Mısır’da seçime gitmektir. Bunları cezaevine tıkamak suretiyle değil, açsınlar sandığı halk sandığa mahkum eder veya sandıktan çıkarır. Sandıktan başka yol demokrasilerde olmaz."
TOPLANTIDA TERCÜME KRİZİ
Öte yandan, toplantıda basın açıklamalarının ardından Başbakan Erdoğan, iki soru alınacağını ve ilk soru sorma hakkını konuk ülkenin basın mensuplarına tanıdı. Bu sırada konuk ülkenin basın mensubu Tay dilinde sorusunu sordu. Konuk ülkenin Başbakanı da soruyu Tay dilinde cevaplamak istedi. Bu sırada Erdoğan, konuk ülkenin Başbakan’ına tercümenin yalnızca İngilizce ve Türkçe yapıldığını aktardı. Bunun üzerine salondaki bir yetkili Tay dilindeki konuşmayı İngilizce’ye çevirince kriz çözüldü.