ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Ekim 2013 Perşembe 16:29

Polis duş aldıracak!

Polis duş aldıracak!

Polisin işi zorlaşıyor. Polis, yorgun sürücüyü araçtan indirip hava aldıracak, icabında duş aldıracak.


Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne çıkarılan Kurban Bayramı tatili sebebiyle yüzbinlerce vatandaş, uzaklardaki yakınlarına gidebilmek için yollara düşüyor.

Karayollarında trafik polisleri denetimleri artırırken Bursa'da ilginç bir uygulama hayata geçirilecek. Uykusuz sürücü araçtan indirilip, hava aldıktan sonra yoluna devam edecek, icabında isteyen sürücüler bölge trafik istasyonlarında duş alabilecek. Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Kurban Bayramı tatili sebebiyle sivil trafik polislerin de masi yapacağını belirterek, "Gece görevli ekiplerimiz sabaha karşı sürücülerin uykusuzluklarını ve yorgunluklarını üzerlerinden atabilmeleri için şoförleri araçtan indirerek hava almalarını sağlamaya yönelik kontrollerde bulunacaktır" dedi.

Kurban Bayramı nedeniyle, 11 Ekim-20 Ekim 2013 tarihleri arasında şehir içi ve şehirlerarası devlet karayolları üzerinde trafik yoğunluğunun artacak olması denetimleri de kaçınılmaz hale getirdi. Yolların kan gölüne dönmemesi için Bursa İl Emniyet Müdürlüğü de bir dizi uygulamayı hayata geçirecek. Tatilde, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminal'i giriş- çıkış trafik nokta görevlisince takoğraf kontrollerine titizlikle devam edilecek, çalışma sürelerine uymayan ve hız limitini aşan ve takoğraf cihazlarına müdahale edildiği tespit edilen araç sürücülerine gerekli cezai işlem uygulanarak gerekirse trafikten men edilecek. Şehirlerarası otobüs terminalinden çıkış yapacak araç sürücüleri nokta görevlisi tarafından alkollü, yorgun, uykusuz olup- olmadıkları kontrol edilecek aksi takdirde sefere çıkmalarına izin verilmeyecek. Şehirlerarası otobüs terminalinden çıkış yapacak otobüslerin şoförleri yakın takip edilerek, hatalı sollama, şerit ihlali gibi trafik kazalarına neden olan kuraldışı davranışlarından kaçınılması konusunda uyarılacak.

UYKUSUZ SÜRÜCÜ ARAÇTAN İNDİRİLECEK, DUŞ İMKANI SUNULACAK

Bayram tatili süresince her gün değişik saatlerde ve noktalarda radar ekiplerinin hız, kırmızı ışık ve ihbarlı kontrollerde bulunacağını belirten Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, sivil trafik polislerinin sivil araçlarla denetimlerde bulunacağını açıkladı. Kahya, "Gece görevli ekiplerimiz sabaha karşı sürücülerin uykusuzluklarını ve yorgunluklarını üzerlerinden atabilmeleri için şoförleri araçtan indirerek hava almalarını sağlamaya yönelik kontrollerde bulunacaktır. Dört ayrı bölge trafik istasyonunda sürücülerimiz dinlenebilecek. Her istasyonumuzda duş imkanı da sunuyoruz. Kendisini yorgun ve uykusuz hisseden sürücülerim buralarda dinlenip, duşunu alabilecek. Tatil süresince ekiplerimiz, büro hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilip, karayolu güzergahlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günleri olan 11 Ekim-20 Ekim 2013 tarihlerinde trafik denetimleri arttırılacaktır. Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uygun yerlerde konuşlanacak ekiplerimiz tarafından uyarılacak, gerektiğinde araçlardan inmeleri ve güzergah üzerindeki trafik kuruluşlarımız da dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır. Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek, vatandaşlarımıza emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler anlatılacak ayrıca yorgunluktan kaynaklanan kazaların önüne geçilmesi için yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri üzerinde takoğraf denetimlerine ağırlık verilecek ve bu sürücülerin 24 saat içerisinde sürekli 4,5 saat araç kullandıktan sonra 45 dakika mola vermeleri konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacaktır" dedi.

GSM KONUŞAN SÜRÜCÜ YANDI

Sürücüler üzerindeki algılanan yakalanma riskini arttırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde ihbarlı denetim yapılması için personel görevlendirildiğini anlatan Emniyet Müdürü Kahya, ekiplerin kazaların neden ve sonuçlarından etkin olan hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak, güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirilecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulayacağını dile getirdi. Radarlı hız tespit ekiplerinin özellikle hızdan kaynaklanan kazaların yoğunlaştığı bölgelerde seyir halinde bulunacağına dikkat çeken Kahya şunları kaydetti: "Başta hız ihlalleri olmak üzere, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali ve seyir halinde iken GSM (cep telefonu) ile görüşme, sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanımı gibi ihbarlı denetim konularına ağırlık vereceklerdir. Karayolları güzergahlarından geçiş yapan otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek, otobüslerin; takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), Zorunlu Mali Mesuliyet ve Zorunlu Ferdi Kaza Koltuk Sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu, teknik ve ışık donanımı kontrol edilecek, arıza ve eksiklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacaktır. Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşlarımızın zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacaktır."

Kahya, en önemli kaza sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Hatalı sollama, uykusuzluk ve dikkatsizlik, aşırı hız, yakın takip, alollü araç kullanmak, fazla yük taşımak, trafik kurallarını işaret ve levhalarını dikkate almamak, yol ve hava durumunu dikkate almamak, bazı ilaçları (ağrı kesici, sakinleştirici) kullandıktan sonra araç kullanmak, kavşaklarda kırmızı ışık ihlali ve kavşaklara kontrolsüz ve hızlı girmek, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak. Rutin araç bakımlarını yaptırmamak."

BEBEK VE ÇOCUKLARI ÖN KOLTUĞA OTURTMAYIN

Sürücülerin yola çıkmadan önce aracında tüm denetleme belgelerini yanında bulundurmaları, araçlarına istiap haddinden fazla yük ve yolcu almamaları gerektiğini belirten Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, çocuk ve bebeklerin kesinlikle ön koltuğa oturtulmaması gerektiğini kaydetti. Uzun yolda en az 150 kilometrede ortalama 15-30 dakika arasında mola vererek arabadan çıkılmasını tavsiye eden Kahya, "Sürücülerimizin; ellerini ve yüzlerini yıkamak suretiyle hava almaları ve ihtiyaçlarını karşılamaları, yolda giderken araç sürücülerinin cep telefonuyla konuşmaması gerekir. Sürücülerin konuşmalarını mola yerlerinde yapmaları, araç içerisinde stresli ve üzüntülü konuların konuşulmaması, araç sürücüsünün dikkatini dağıtacak her türlü hareketten kaçınılması, hız limitlerine ve takip mesafelerine uyulması, kavşaklara yaklaşırken yeşil ışık yansa bile hızlarını azaltmaları, kavşaklardan kontrollü ve dikkatli geçiş yapmaları gerekir. Sürücülerin alkollü iken araç kullanmamaları, yayaların karşıdan karşıya geçişlerde geçiş kurallarına ve ışıklara riayet etmeleri, gece sürüşlerinde aracın ışık donanımlarının çalışır durumda olması gerekir" diye konuştu.

KORSAN BİLET MAĞDURU OLMAYIN

Bisiklet ve motosiklet sürücü ve yolcularının kasklarını takmaları gerektiğini vurgulayan Kahya, şehirlerarası yolda otobüslerle seyahat edeceklerin kesinlikle korsan bilet konusunda dikkatli olmaları veya bilet almadan ayakta güvenliksiz bir şekilde yola gitmemelerini istedi. Kahya, otobüs firmalarının da seferlere mutlaka D1, D2 belgeli otobüsleri koymaları, dinlenmiş ve uykusunu almış çift şoförleri seferlere göndermeleri gerektiğine işaret eti.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER