ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Şubat 2014 Cumartesi 09:49

"Eğitimdeki sorunlar toplumsal mutabakatla çözülür"

"Eğitimdeki sorunlar toplumsal mutabakatla çözülür"


Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Genel Başkanı Osman Bahçe, hükümetin eğitimdeki sorunları çözmek yerine yeni sorunları ortaya çıkaracak düzenlemeler yaptığını söyledi. Kısa süre önce yeniden kurulmasına karşılık 24 bin üyeye ulaşan Aktif Eğitim-Sen’ın Genel Başkanı Bahçe, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla sorunları çözmek yerine ‘toplumsal mutabakat’ aranması gerektiğine vurgu yaptı.

Aktif Eğitimciler Sendikası Bursa buluşmasına Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tezcan ile birlikte katılan Osman Bahçe, sendikalaşma çalışmalarını anlattı. Teşkilatlanma çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Bahçe, tanıtım amacıyla illerinde tanıtım toplantıları düzenlediklerini ifade etti. Bahçe, sendikanın ilkeleri, sosyal sendikacılık kapsamında yapılan ve yapılacak faaliyetler, eğitimin ve eğitim çalışanlarının problemlerine nasıl çözüm üretecekleri, gündemdeki konulara bakış açıları ve geleceğe dair projeleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Kamuoyunda ‘dershane kanun tasarısı’ olarak bilinen yasa ile MEB’deki 100 bine yakın idarecinin görevden alınmasının hedeflediğine dikkat çeken Bahçe, şunları söyledi: “Mevcut okul ve kurum müdürlerinden bulundukları görevde dört yılını dolduranların derhal, dört yılını doldurmayanların da bu sürenin dolmasını müteakip görevleri sona erecektir. Görevde olan yöneticilerin müktesep hakları ellerinden alınacak. Bu durum yaklaşık 100 bin okul ve kurum yöneticisini etkileyerek eğitim kurumlarında büyük bir kaosa neden olacaktır. Bu durum yöneticilerin sürekli baskı altında tutulmasına, okul ve kurumların siyaset müessesesinin vesayet altına girmesine neden olacaktır. Bu ise kabul edilemez bir durumdur.”

Eğitim çalışanlarının en büyük sorununu tespit etmeye yönelik yapılan anketle ilgili olarak bilgi veren Osman Bahçe, şöyle devam etti: “Anket sonuçlarına göre mesleki itibar erozyonu yüzde 85. Gelir azlığı ise yüzde 15 oranında sorun olarak görülüyor. İnsan onurunun gerektirdiği üst düzey hak ve özgürlükleri ile devlet-millet kaynaşmasının ve sosyal adaletin sağlanması, toplumsal barışın tesis ve temadisi gibi üst düzey hedeflere ulaşabilmek ancak ve sadece kusursuz organize edilmiş eğitim-öğretim faaliyetleriyle mümkün olacaktır. Bu nedenle, eğitimin milli bir mesele olarak ele alınması ve siyaset üstü değerlendirilmelidir. Milletin menfaatleri bireylerin menfaatlerinden önce gelmelidir, kendi haklarımızı isterken başkalarının haklarına saygı duymak bir erdem olduğu, bireylerin, toplumun ve devletin tüm iş ve işlemlerinde adalet kavramı öncelikli davranması gerekir. Bu hususlar genelde akl-ı selim sahibi her insanın özelde de tüm eğitimcilerin kabul edeceği evrensel doğrulardır.”

Eğitimde mesleki itibarın korunması ve arttırılması için eğitimin tüm paydaşlarına sorumluluklar düştüğünü anlatan Bahçe, “Eğitimin en yetkili tarafı olarak Milli Eğitim Bakanlığının, eğitimi ve eğitimin sorunlarını eğitimin paydaşları ve millete rağmen ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla çözmeye çalışmak yerine ‘toplumsal mutabakatla’ çözme iradesini ortaya koyması, öğretmen yetiştirme sistemi, istihdam politikaları ve hizmet içi eğitim stratejilerini gözden geçirmesi gerekmektedir.”

Programın son bölümünde katılımcıların sorularına cevap veren Behçe, “Eğitim çalışanlarının özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler kapsamında öğretmen, akademisyen ve diğer eğitim çalışanlarının maaşları makul seviyeye yükseltilmeli ve eğitim çalışanları hak ettikleri hayat seviyesine ulaşmalıdır.” diye konuştu.

Toplantıda Aktif Eğitim-Sen Bursa temsilcisi İbrahim Kaygısız da sendikalarının eğitim camiasına yeni bir soluk getirdiğini ifade etti. Kaygısız, gücünü insan sevgisinden, saygıdan ve hoşgörüden alan bu anlayışla eğitim alanındaki köklü sorunlara çözüm yolları arayacaklarını ifade etti. Programın sonunda Aktif Eğitimciler Sendikası Bursa temsilcisi İbrahim Kaygısız Osman Bahçe’ye çiçek takdim etti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER