Sivas'ın Ulaş ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre, belediye başkanlığını kazanan CHP'nin adayı Hüseyin Gülkanat'ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle, AK Parti İlçe Başkanlığınca yapılan itirazın kabulüne oy çokluğuyla karar verildi.
AK Parti Ulaş İlçe Başkanlığı, seçimi 34 oy farkla kazanan CHP adayı Gülkanat'ın, önceki yıllarda yargılandığı bir davada ceza aldığı, bu cezadan dolayı sabıka kaydının bulunduğu ve seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle dün İlçe Seçim Kurulu'na dilekçeyle başvurdu.
Bu itiraz dilekçesini inceleyen kurul, Gülkanat'ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle, AK Parti İlçe Başkanlığınca yapılan itirazın oy çokluğuyla kabulüne karar verdi.
Kurul, bu kararına, önceki yıllarda "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandığı davada 1 yıl hapisle cezalandırılan ve 1 yıl süreyle memuriyetten yoksun kılınması kararlaştırılan Gülkanat hakkında, arşiv kaydına alınan söz konusu cezaların infazından sonra mahkemece verilmiş "memnu (yasak) hakların iadesine" ilişkin bir karar olmamasını gerekçe gösterdi.
Karara, karşı oy kullanan CHP'li üye Erhan Tekay, muhalefet şerhinde, "İtiraz edenlerin itirazlarının kabulüne ilişkin karara katılmıyorum. Bana göre itirazın reddedilmesi gerekir. Belediye Başkanı seçilen adayımız Hüseyin Gülkanat'ın hakkının iadesini istiyorum" ifadesini kullandı.
Kurulun kararı
Ulaş İlçe Seçim Kurulu'nun karar metninde, Gülkanat'ın adli sicil kaydının ve Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 1998/101 esas ve 1999/28 karar sayılı dava dosyasının incelendiği belirtildi.
Bu incelemede, Gülkanat'ın, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 765 sayılı TCK'nın 240/1 maddesi uyarınca 1 yıl hapis ve 860 bin TL ağır para cezasıyla cezalandırılmasına ayrıca 1 yıl süreyle memuriyetten yoksun kılınmasına, verilen hapis cezasıyla ilgili 647 sayılı yasanın 4. ve 6. maddelerinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildiğinin, kararın Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 05.10.2000 tarih, 2000/1427 esas, 2000/4749 karar sayılı ilamı ile onanarak kesinleştiğinin, hapis cezasının 22 Şubat 2002'de, adli para cezasının ise 2 Ocak 2001'de infaz edildiğinin anlaşıldığı kaydedildi.
Dosyanın incelenmesi neticesinde, Hüseyin Gülkanat'ın yasaklanmış haklarının geri verilmesi hususunda 7 Nisan 2011 tarihli dilekçesiyle mahkemeye başvurduğunun, Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 12.04.2011 tarih ve 2011/436 sayılı kararıyla talebin reddine karar verildiğinin, bu karara karşı talepte bulunan Gülkanat'ın avukatınca Tokat Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edildiğinin, bu mahkemenin 23.05.2011 tarih ve 2011/976 sayılı kararıyla itirazın kesin olarak reddedildiğinin, dosya içerisinde memnu hakların iadesine ilişkin herhangi bir kararın verilmediğinin anlaşıldığı ifade edildi.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesinde milletvekili seçilmeye engel hususların sayıldığı anımsatılan kararda, "Taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis veya süresi ne olursa olsun ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar milletvekili seçilemezler" hükmüne işaret edildi.
Anayasa'nın 76. maddesinde milletvekili seçilme yeterliliğinin düzenlendiğinin kaydedildiği kararda, "Anılan maddenin 2. fıkrasında taksirli suçlar hariç toplam 1 yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giymiş olanlar milletvekili seçilemezler" denildiği hatırlatıldı.
Kararda, şunlar kaydedildi:
"Her ne kadar Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan adayı Hüseyin Gülkanat, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan mahalli idareler seçiminde Ulaş ilçesi belediye başkanı seçilmiş ise de adı geçen adayın adli sicil kaydı ve kayda dayanak teşkil eden dava dosyasının incelenmesinde 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 1 yıl hapis ve 860 bin TL ağır para cezasıyla cezalandırılmasına karar verildiği, söz konusu cezaların infazından sonra arşiv kaydına alındığı ancak cezanın infazından sonra verilmiş 'memnu hakların iadesine' ilişkin bir kararın bulunmadığı, adı geçen adayın T.C. Anayasa'nın 76 ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11/e maddeleri gereğince seçilme yeterliliğine sahip olmadığı, burada tam kanunsuzluk halinin söz konusu olduğu, bu halde de itirazın süreye tabi olmadığı anlaşılmakla, itiraz edenlerin itirazlarının kabulüyle Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan adayı Hüseyin Gülkanat'ın seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle belediye başkanı seçilene verilecek tutanağın verilmemesine dair, Ulaş İlçe Seçim Kurulu Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Erhan Tekay'ın muhalefetiyle aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir."
Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Gülkanat'ın seçilme yeterliliğine sahip olmadığının ve tam kanunsuzluk halinin söz konusu olduğunun anlaşıldığı belirtilen karar metninde, AK Parti'nin itirazının kabulüne ve seçimi kazanan Gülkanat'a "belediye başkanı seçilene verilecek tutanağın" verilmemesine, Sivas İl Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz yolu açık olmak üzere, oy çokluğuyla karar verildiği ifade edildi.
Bu arada, Gülkanat, gerekli belgeleri İl Seçim Kurulu Başkanlığına sunduğunu ve kurulun kararı beklediğini söyledi.
Hüseyin Gülkanat'ın öz geçmişi
Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Çavdar köyünde 1947 yılında dünyaya gelen Hüseyin Gülkanat, ilkokulu Sivas'ta, orta ve lise eğitimini ise İstanbul'da tamamladı. Gülkanat, 1972 yılında İstanbul Yüksek Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. Ulaş'ta bir süre ticaretle uğraşan Gülkanat, 1994'te SHP'den Ulaş Belediye Başkanı seçildi. Bu görevini 1999 yılına kadar sürdüren Gülkanat, evli ve 5 çocuk babası.