Mardin'de 3 yıl önce başlanan 'Tarihi Dönüşüm Projesi' kapsamında SİT alanı niteliğindeki 8 tarihi çarşının alt ve üst yapı çalışmaları tamamlandı. Çalışmaların bitmesinin ardından; Cumhuriyet, Kasaplar, Hasan Ayyar, Aşağı, Marangozlar, Demirciler, Bakırcılar ve Sipahiler çarşıları yenilenen yüzüyle Mardin halkına hizmet vermeye başladı. Eski Mardin'deki beton binaların da yıkıldığı çalışmalarla; Kudüs'ten Venedik'ten ve Toledo'dan daha eski, daha zengin bir kültüre sahip olan Mardin'e daha çok turist çekilmesi hedefleniyor.
Mardin son 3 yılda adeta şantiyeye dönüştüğünü belirten Mardin belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Tarihi Dönüşüm Projesi ile birlikte Mardin'in çehresinin değiştiğini söyledi.
Bir yandan tarihi binaların üzerinde bulunan beton binaları yıkmak için çalışmalar bütün hızı ile devam ederken, bir yanda da şehrin alt yapısını yenilediklerini belirten Başkan Ayanoğlu" SİT alanında bulunan ve ticaretin kalbi durumunda ki sekiz tarihi çarşıda ki çalışmaları tamamladık. Su ve kanalizasyon şebekesi yenilenen çarşıların yer döşeme çalışmaları da tamamlandı.Tarihi dokuya uygun olarak taş döşemesi yapılan çarşılar daha güzel bir görünüme kavuştu. Bu yaptığımız çalışmaların esnafımıza daha fazla ticaret olarak dönecek. Halkımız daha güzel sokaklarda alışveriş yapacak." dedi.
50 yıl boyunca yerel yönetimlerin yapmış oldukları hataları şimdi kendilerinin çektiğini ifade eden Ayanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:" Mardin'in hem alt yapısı hem de üst yapısını yeniden şekillendiriyoruz. Şu ana kadar şehrin sokaklarına 550 bin metre parke taşı ile döşedik. 200 kilometre su ve kanalizasyon döşemesi yaptık. 1952 yılında yapılan Mardin'in alt yapısı, 60 yıl sonra tamamı yeniden kazılarak döşendi. Suyu, elektriği, kanalizasyonu, telefonu atık su tahliyesi bunlar tamamen yenilendi. Mardin'i adeta şantiyeye dönüştürdük. Bütün bunlar için şu ana kadar 80 milyon lira harcama yaptık. Bugün Mardin'de tespit edilen beton ev sayısı 2 bini geçiyor. Acil olarak yıkılması gereken ilk etapta 570 bina var. Bunları 2014 yılına kadar yıkmamız gerekir. Şu ana kadar 140 bina yıkıldı. İş makinası giremeyen dar çarşılarda son derece zorlu bir çalışma yapıyoruz."
İnanç ve kültür turizmine yönelik yapılan diğer çalışmalar kapsamında hiçbir ayrım yapmadan çalıştıklarını vurgulayan Başkan Ayanoğlu, şunları söyledi: "Son üç yılda cami, medrese, hamam, kilise tarihi evler ve çarşılar restore edildi. Mardin Valiliği ile ortak yapılan çalışmalar kapsamında tarihi dokunun korunması adına önemli projelere imza atıldı. Turizm de günden güne yıldızı paralayan Mardin'i geleceği hazırlamak için önemli projeler hazırlandı. Mardin sadece ülkemizin değil bir dünya kenti olacaktır. Kudüs'ten Venedik'ten Toledo'dan daha eski daha zengin bir kültüre sahip olan Mardin'in kaderi de değişecektir. İşsizlik sona erecek. İnsanlar birbirleri ile değil işleri ile, aşları ile uğraşacak. Mardin artık kabuğuna sığmıyor." diye konuştu.