Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Sakarya Arifiye'de 1. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda yerli Fırtına obüsünün yanı sıra Poyraz mühimmat ikmal aracını ürettiği tesisler görücüye çıktı.
1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanı Bakım Albay Ertuğrul Akkaya, TSK'nın gözbebeği tesisleri basına tanıttı. Albay Akkaya, tesislerde T–155 K/M Fırtına obüs ve Poyraz mühimmat aracı imalatının yanı sıra Leopard 1 tanklarının iyileştirmesi, zırhlı araçların motor, transmisyon, hız azaltan ve tali komple malzemelerinin yenilemesinin yapıldığını söyledi. Akkaya ayrıca, klasik optik sistemleri ile birlikte tırtıllı araçlarda kullanılan palet sistemlerinin imalat ve yenileştirilmesi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan yedek parçaların imalatını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bunun yanında Ordu Yağ Analiz Programı kapsamında yağ analizleri, kalibrasyon, teknik danışmanlık ve eğitim faaliyetleri yürütüyoruz.” dedi.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ
TSK’NIN YERLİ İMALATI FIRTINA OBÜS’ÜN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ
Albay Akkaya, Fırtına obüsünün 155 mm'lik her cins NATO mühimmatını kullanabilecek şekilde tasarlandığını, bu özelliği ile Fırtına'nın müttefik güçlerle ortak kullanıma imkân sağladığını belirtti. T-155 Kundağı Motorlu Fırtına Obüsü'nün tasarımı, prototip ve seri imalatının tamamen yurt içinde Türk mühendisleri ve işçisi tarafından gerçekleştirilen ilk Türk kundağı motorlu obüsü olduğunu vurgulayan Akkaya, “ Fırtına obüsü; bilgisayar destekli tasarım, analiz ve simülasyon programları kullanılarak geliştirilmiştir. T-155 Fırtına, dünya orduları içerisinde kendi sınıfında çok az silah sisteminde bulunan özelliklere sahiptir; yaklaşık 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusu ile 40 km üzeri atış menzili, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma, otomatik namlu yönlendirme sistemi ve otomatik mermi doldurma sistemi Fırtına'ya yüksek ateş gücü sağlamaktadır. 47 ton muharebe ağırlığına sahip Fırtına, 1000 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında hareket kabiliyetine sahiptir. 360 kilometre hareket sığasına sahip. Bu özelliği ile süratle mevzi değiştirebiliyor. Fabrikamızda tasarım ve imalatı gerçekleştirilen bu obüs ve Poyraz mühimmat aracı fabrikamıza çelik saç olarak giriyor ve yürüyen bir Fırtına olarak ve Poyraz olarak çıkıyor. ” diye konuştu.
POYRAZ MÜHİMMAT İKMAL ARACININDA İMALATI BAŞLADI
T-155 Kundağı Motorlu Fırtına obüsünün sahip olduğu üstün ateş gücünü her türlü arazide kesintisiz olarak idame ettirmek için gerekli mühimmat ikmal desteğini sağlamak amacıyla Mühimmat İkmal Aracı Projesi'ne 2009 yılında başlandığını hatırlatan Akkaya, “ Proje kapsamında aracın tasarım, ilk örnek geliştirme ve seri üretim çalışmaları 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nca yürütülüyor. İlk örnek imalatı 2013 yılında tamamlandı ve seri imalata başlandı. Poyraz Mühimmat Aracı, 96 adet 155 mm.lik her cins NATO mühimmatını taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Mühimmat ikmal noktasından almış olduğu 96 adet mühimmatı, Mühimmat Transfer Sistemi aracılığı ile bir Fırtına obüsün ihtiyaç duyduğu 48 adet mühimmatı 20 dakikada, her türlü arazi şartlarında mermileri otomatik barutları ise yarı otomatik olarak aktarabiliyor. 47 ton muharebe ağırlığında ve 750 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartında intikal edebiliyor ve yaklaşık 360 kilometre hareket sığasına sahiptir.” bilgisini verdi.
NANO TEKNOLOJİ İLE OPTİKTE DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULDUK
Tesislerin optik bölümünde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu tüm klasik optik sistemlerin tasarım, imalat ve yenileştirme işlemlerini yurt dışına bağımlı olmadan yapabildiğini de anlatan Akkaya şunları kaydetti: “ Çeyrek asrı aşkın tecrübesiyle, ülkemizde, yurt dışına bağımlılığı olmadan, komple klasik optik sistem tasarım ve üretimi yapabilen, opto-mekanik konusunda uzman personel yetiştiren yurt içindeki tek tesistir. Yüksek teknolojiye sahip, bilgisayar kontrollü tezgâhlarda nano teknoloji kullanılarak yapılan geçirgenlik ve yansıma kaplamaları ile istenen özelliklere sahip optik malzeme imalatı yapılabilmektedir. Tasarım ve imalatı yapılan optik sistemlerin her türlü zor şartlara dayanma yeteneği, uluslar arası çevre şartlan standardına uygun olarak yapılan, düşük ve yüksek sıcaklık, toz, nem, darbe titreşim gibi testlerle test edilmektedir. Üretilen malzemelerin her türlü arazi koşullarında kullanımı sağlanmaktadır."
YENİ TASARIM PALETLERLE TASARRUF SAĞLANDI
Palet tasarım ve imalatında Türkiye’de tek, dünyada sayılı tesislerden biri olan 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı'nda yüksek performans ve uluslararası kaliteye sahip, üretim hattı ile yüzde 100 yerli imalat gerçekleştirildiği bilgisini veren Akkaya “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan 19 farklı tip paletin 16’sı, gelişmiş tasarım ve analiz programları kullanılarak 7 tip palete indirilmiş, palet çeşitliliği azaltılarak tasarruf sağlanmış ve milli tasarım sayesinde dışa bağımlılıktan kurtulmuştur. TSK envanterinde bulunan tüm paletli araçların; yürüyüş sistemi ihtiyaçları özgün tasarımlarla 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından karşılanmaktadır. Paletlerin ve taşıyıcı tekerlerin üzerinde bulunan kauçuk yarı mamul kauçuk atölyesinde üretilmektedir. "