Buenos Aires'te Türkiye saatiyle 23.00'te 2020 Olimpiyat Oyunları'nın ev sahibi belli olacak. Tek bir dileğimiz var: Bugün olimpiyat bayramı olsun.
97 KADER OYU VAR
2020 Olimpiyat Oyunları'nda kader günü bugün... Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki 125. IOC Genel Kurulu'nda üyeler bugün 2020'nin ev sahibini belirleyecek. Peki oylamada neler olacak? IOC'nin toplam 103 üyesi bulunuyor. Aday kentlerin bulunduğu ülkelerin temsilcileri Uğur Erdener (Türkiye), Juan Antonio Samaranch Jr. (İspanya), Marisol Casado (İspanya), Jose Perurena (İspanya) ve Tsunekazu Takeda (Japonya) oylamaya katılamayacak. Tarafsızlık ilkesi gereği oy atmayan IOC Başkanı Jacques Rogge düşüldüğünde sayı 97'ye iniyor. IOC'nin Mısırlı ve Suriyeli üyeleri ise ülkelerindeki karışıklık nedeniyle Arjantin'de bulunmuyor.
YÜZDE 50 YOKSA 2. TUR
Aday kentin seçiminde 2 turlu oy sistemi söz konusu. Türkiye saati ile 21.45'te ilk tur oylama başlayacak. Aday kentlerden birinin ilk turda seçilmesi için oy kullanan üyelerin yarıdan bir fazla oyunu (salt çoğunluk) alması gerekiyor. Ancak hem İstanbul hem Madrid hem de Tokyo'nun iddialı konumda olması ve oyların dağılması nedeniyle hiçbir kentin ilk turda seçilmesine ihtimal verilmiyor. Bu durumda ilk turda en az oyun alacak olan kent elenecek. En fazla oy alan iki kent ise final oylamasına kalacak. Bu turda daha fazla oy alan kent, 2020 Olimpiyatı'nın ev sahibi olarak açıklanacak.
BAKAN SUAT KILIÇ VE KADİR TOPBAŞ AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi için seçimlerin yapılacağı Arjantin'de komite toplantısı açılış seremonisi Buenos Aires'teki Colombus Opera Evi'nde gerçekleşti. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da törene katıldı.
DAKİKA DAKİKA TARİHİ PROGRAM
08.00 Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gelişi
14.45-15.00: IOC Başkanı J.Rogge'nin açış konuşması
15.00-16.10: İstanbul'un son sunumu ve soru-cevap
16.25: İstanbul 2020 basın toplantısı
16.30-17.40: Tokyo'nin son sunumu ve soru-cevap
17.55: Tokyo 2020 basın toplantısı
18.00 - 19.10: Madrid'in son sunumu ve soru-cevap
19.25: Madrid 2020 basın toplantısı
21.00 - 21.30: IOC 2020 Değerlendirme Komisyonu raporu
21.30 - 21.45: Test oylaması
21.45 - 22.00: 2020 Olimpiyat Oyunları seçim oylaması
23.00 - 23.30: 2020 Olimpiyat Oyunları'nı kazanan kentin açıklanması
00.30 - 01.00: Ev sahibi kentin sözleşme imza tören ve
IOC-kazanan şehir ortak basın toplantısı
* Program Türkiye saatine göre verilmiştir
İSTANBUL'UN SEYİR DEFTERİ
7 Temmuz 2011: TMOK, İstanbul'u Türkiye'nin 2020 aday kenti olarak seçti
13 Ağustos 2011: Başbakan Erdoğan, tüm dünyaya İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na resmi adaylığını açıkladı.
8 Mayıs 2012: IOC Başkanı Rogge, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na da aday olan Türkiye'nin, olimpiyatı alması durumunda bu adaylıktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
23 Mayıs 2012: IOC, yaptığı eleme sonrası İstanbul, Madrid ve Tokyo'yu aday şehir olarak ilan etti. Roma çekildi, Doha ve Bakü elendi.
Aralık 2012: UEFA'nın Euro 2020'yi tek ülke yerine tüm Avrupa'ya yayma fikri, İstanbul'un elini rahatlattı.
7 Ocak 2013: İstanbul, aday şehir dosyasını Lozan'da IOC'ye teslim etti.
24-27 Mart 2013: IOC Değerlendirme Komisyonu, İstanbul'u ziyaret etti, olumlu izlenimlerle ayrıldı.
25 Mart 2013: İstanbul'un, adaylık sloganı 'Bridge together', Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından açıklandı.
Haziran 2013: IOC Başkanı Rogge ve Başkan Yardımcısı Bach, Gezi Parkı protestolarının İstanbul'un adaylığını olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.
25 Haziran 2013: IOC Değerlendirme Komisyonu raponu açıklandı. Her üç kentin de olimpiyat düzenleyebilecek düzeyde olduğu teyit edildi.
4 Temmuz 2013: İstanbul, Lozan'da IOC üyelerine başarılı bir sunum gerçekleştirdi.
İSTANBUL 5. KEZ ADAY
Türkiye'nin olimpiyata ev sahipliği macerası 20 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Dört kez üst üste adaylık yarışına giren, bunlardan ikisinde aday statüsü kazanan İstanbul, seçimlerde sadece bir kez tur geçebildi. İlk adaylık 2000 Olimpiyatı için çalışmalar 1992'de yoğunlaştı. Ancak ilk adaylığın tecrübesizliği sonucu fazla bir varlık gösterilemedi, 7 oy alan İstanbul ilk turda elendi. Oyunlar Sidney'e gitti. Dört yıl sonra yeniden aday adayı olan İstanbul, 2004 yarışında 'aday şehir' dahi olamadı. Bu kez 2008 adaylığı için kollar sıvandı ve ciddi bir çalışma içine girildi. İstanbul bu kez 17 oyla ilk turu geçti. 2. turda 9 oyda kalıp yine oyunlara mendil salladı. Gülen Pekin oldu.
2012'deki 4. adaylıkta da İstanbul, ön elemeyi geçemeyerek aday şehir unvanını elde edemedi. Üst üste yaşanan bu dört başarısız adaylık sonrası Türkiye nefes almak ve daha iyi hazırlanmak için 2016 için aday olmadı ve 2020 olimpiyat adaylığı çok daha güçlü bir şekilde kurgulandı.
İNGİLTERE'NİN EN ÇOK SATAN GAZETELERİNDEN THE TİMES, IOC'YÜ ÇAĞRIDA BULUNDU:
İSTANBUL'UN HAKKINI VERİN
IOC'nin yapacağı kritik oylama öncesi başyazısından bir değerlendirme yayınlayan gazete, "Olimpiyat hareketinin elinde gerçekten küresel olduğunu kanıtlamak için tarihi bir şans var. IOC oyunu İstanbul'dan yana kullanmalı" dedi
'BOĞAZİÇİ BİR HARİKA'
Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) bugün 2020 Olimpiyat Oyunları'yla ilgili karar, dünyanın da gözünü Buenos Aires'e çevirdi. İngiltere'nin en çok okunan gazetelerinden The Times, dünkü başyazısında adayları masaya yatırdı, İstanbul'a tam destek verdi. "Türk lokumu" başlıklı yazıda, "Olimpiyat hareketinin elinde gerçekten küresel olduğunu kanıtlamak için tarihi bir şans var" yorumu yapıldı. "Boğaziçi Köprüsü iki kıtayı birbirine bağlayan, hareketli bir su yolunun üzerinde yer alan ve muhteşem manzaralar sunan bir mühendislik harikası" ifadesine yer verildi.
MÜSLÜMAN DÜNYAYA MESAJ
Boğaziçi'nin olimpiyat oyunlarına katacağı farka dikkat çeken The Times, "Eğer İstanbul, 2020 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapma hakkı kazanırsa, Olimpik maraton Asya'dan Avrupa'ya bu köprü üzerinde koşulacak. İstanbul'un rakipleri ne sembolizm ne de saf drama açısından bunun gibi bir şey teklif edebiliyor" yorumunu yaptı. Yazıda, İstanbul'un 27 asırlık tarihinde hep bir dünya şehri olduğuna dikkat çekilirken, "Oyunların Türkiye'de yapılması, Müslüman dünyaya benzersiz bir mesaj verilmesi anlamına gelecek. Uluslararası Olimpiyat Komitesi oyunu İstanbul'dan yana kullanmalı" denildi.
MEDYA İLGİSİNDE OLİMPİYATLAR JAPONYA'NIN!
Arjantin'de düzenlenen 125. IOC Yönetim Kurulu toplantısına olimpiyatlara aday ülkelerin yanı sıra tüm dünya basını da büyük ilgi gösteriyor. Buenos Aires'teki medya merkezine akın eden yüzlerce medya mensubu, haber toplamak ve kulis bilgilerine ulaşmak için yarış içinde koşturuyorlar.
Medya ordusunda en büyük çıkarmayı Japonya yapmış görünüyor. 600 kişilik bir ekiple sahaya inen Japon medyası tüm gelişmeleri adeta dakika dakika kayda alıyor. Türkiye ise medya ilgisi anlamında ikinci sırada yer alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile St. Petersburg'dan gelen gazete ve televizyonların genel yayın müdürleri dahil, toplamda 200'e yakın Türk medya mensubu olimpiyat sürecini yerinde takip ediyor. İspanya ise temsil edilen medya düzeyinde nispeten daha az aktif gözüküyor.
Ayrıca Reuters, BBC ve El Cezire gibi uluslararası medya kuruluşlarının yanı sıra Arjantin, Brezilya ve diğer komşu ülkelerden gelen gazete ve TV'ler de süreci yakından takip eden medya kuruluşları arasında yer alıyor.
Japon medyasından kendisine mikrofon uzatılan bir muhabir, elinde hazırladığı tablo ile dikkat çekiyor. Japonya'yı birinci, Türkiye'yi ikinci ve İspanya'yı son sırada gösteren TV muhabiri, neden böyle bir sıralama yaptığı sorusuna "Ben bir Japon'um ve Japonya'yı seviyorum. Türkiye ve İspanya ise sıralamada 2. ya da 3. olabilirler. Bu çok önemli değil ancak bu sıralamada değişmeyecek tek ülke Japonya'dır" şeklinde cevap verdi.
BBC VE REUTERS İSPANYA'YI, EL CEZİRE İSTANBUL'U TUTUYOR
Olimpiyat yarışında dikkat çeken bir başka unsur ise medyanın ülkelere yaklaşımı. BBC ve Reuters, Türk yetkililere genelde Suriye ve Gezi parkı ile ilgili sorular sorarak ilgiyi bu yönde topluyor. Japonya'ya yöneltilen sorularda da radyasyon sızıntısı dile getiriliyor. İspanya'ya ise ekonomide yaşadığı dalgalanma dışında ülkeyi köşeye sıkıştıracak önemli bir soru yöneltilmiyor.
Aday kentlerin Olimpiyat yarışında ülkelerin artı ve eksilerini Cihan'a değerlendiren El Cezire temsilcisi ise şunları söyledi:
"Sıralamayı bilemiyorum ancak Tokyo'nun önde olduğunu duydum. İstanbul'un da 2020 için ev sahibi olma konusunda iyi bir şansı var. Bu bizim için de harika olacak. İlk kez bir müslüman ülke oyunlara ev sahipliği yapacak."
El Cezire olarak Türkiye'ye taraf olduklarını belirten temsilci, şunları kaydetti: "Türkiye son 10 yıldır giderek büyüyor ve Avrupa'daki en büyük ülkelerden biri haline geldi. Ayrıca Türkiye heyetinin başkanının söylediği gibi İstanbul'un kendine has bir özelliği var. Sabahleyin bir oyunu Asya kıtasında, öğlenden sonra ise Avrupa kıtasında izleyebilirsiniz. Bu Madrid ve Tokyo'da bulamayacağınız bir özellik."
"Japonların daha önce bir olimpiyat organize etmiş olmaları onlar adına bir avantaj. Bu 40 yıldan fazla bir süre önceydi belki. Ayrıca Osaka'da 2007'de Dünya Atletizm şampiyonası düzenlediler. Bilirsiniz ki Atletizm, Olimpiyat oyunlarının neredeyse yarısını oluşturuyor. Böylelikle Olimpiyatları da organize edebilirsiniz."
"İspanya'nın belki bu kadar bir tecrübesi olmayabilir ama onların da avantajı var. Herşeyden önce büyük bir ülke ve tüm altyapısı unsurlarına sahip bir ülke."
"Türkiye'nin de en büyük avantajı, yeni bir bölge olması. Daha önce Rusya ve Katar'a da yeni bir bölge oldukları için böyle organizasyonlar verildi."