BTK Başkanı Acarer, Twitter yetkilileri ile yapılacak görüşmeye ilişkin, "Vatandaşların şikayetleriyle ilgili taleplerin kısa sürede yerine getirilmesini isteyeceğiz" dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, BTK'ya girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Twitter yetkilileriyle görüşmeye kimlerin katılacağı sorusuna Acarer, BTK ve TİB personeli ile belki Başbakanlıktan da bir iki kişinin görüşmede olacağını söyledi.
Mevcut sorunlarla ilgili görüşme yapacaklarını belirten Acarer, "Özellikle mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Sürekli dava konusu olan konularla ilgili, özellikle vatandaşların şikayetleriyle ilgili taleplerin kısa sürede yerine getirilmesini isteyeceğiz" dedi.
Twitter'dan 3 üst düzey yetkilinin geleceğini kaydeden Acarer, bu yetkililerin Türkiye'nin görüşlerini bildiğini ifade etti.
Öncelikle mahkeme kararlarının sonuçlanmasını istediklerini dile getiren Acarer, "Sadece mahkeme kararları değil bundan sonraki süreçlerde de benzer sıkıntılar yaşanabilir. Biz bunların toptan çözülmesini istiyoruz" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütli Elvan'ın görüşlerini ilettiklerini anlatan Acarer, "Bu bir sosyal sorun haline geldi. Biz bunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Twitter'ın uygulamadığı 100'e yakın mahkeme kararı var. Ama onun dışında vatandaşlardan gelen talepler var. O da önemli" diye konuştu.
Twitter yetkilileri ile yapılacak görüşmenin ortak uzlaşma ile sağlandığını ifade eden Acarer, görüşme sonrasında açıklama yapılacağını kaydetti.
Yetkililer BTK'da
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın üst düzey yetkilileri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) ayrıldı.
BTK'ya saat 14.00'da gelen Twitter'ın uluslararası kamu politikalarından sorumlu başkan yardımcısı Colin Crowell ve beraberindeki heyet, saat 17.40'da kurumdan ayrıldı. Heyeti, BTK Başkanı Tayfun Acarer uğurladı.
Acarer, Twitter yetkililerini uğurlamasının ardından basın mensuplarının görüşmenin nasıl geçtiğine ilişkin sorularına, "İyi geçti" yanıtını verdi.
Türkiye neler istiyor?
30 mart seçimleri öncesi bir süre erişeme kapatılan twitter için şirketin Türkiye'de yerel bir ofis açması ve vergi vermesi isteniyor..
Ayrıca ulusal güvenliği riske atan ve kişilik haklarına ve gizliliğe zarar veren tweetlerin kaldırılmas ve bu tweetlerin paylaşımını yapan hesaplara dair IP adreslerinin de Türk yetkililere verilmesi talepler arasında...
Türk yetkililer Reuters’a konuştu
Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, İlk görüşmenin "olumlu" geçtiğini söyleyerek "Amaç, şirketin vergisini ödemesi ve burada kendilerini temsil eden bir ofis açarak Türkiye'nin adil taleplerinin yerine getirilmesi konusundaki sorunun giderilmesini sağlamak" dedi.
Türk yetkili, hükümetin hesaplarına göre Twitter'ın Türkiye'de yılda 35 milyon dolar Reklam geliri elde ettiğini belirtti.