ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ağustos 2013 Salı 13:59

Uluslararası Hukuk Eğitim Programı


Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) aleyhinde ihlal kararı verilen birinci ülkeden, ikinci ülke konumuna gerilediğini belirterek, "Artık Strazburg Mahkemesinde aleyhinde en çok başvuru yapılan, en çok ihlal kararı verilen ülke klasmanında olmak istemiyoruz. 2 sene içeresinde biz ilk 5-6'da olmayabiliriz. Orta vadede Türkiye'nin AİHM ile ilgili hiçbir problemi kalmayacak" dedi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca düzenlenen II. Uluslararası Hukuk Eğitim Programı törenle başladı.
Törene, Adalet Bakanı Ergin'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven de katıldı.
Bakan Ergin, törendeki konuşmasında, programın çok büyük bir açığı kapattığını, yıllar yılı ihtiyaç duyulan bir hizmetin hayata geçirildiğini söyledi.
Türkiye'nin uzun yıllar yurt dışındaki vatandaşlarla irtibat kurmakta zorlandığını ifade eden Ergin, eğitim programını düzenleyenlere bu buluşmayı sağladıkları için teşekkür etti.
Göreve geldiklerinden bu yana yurt dışında bir yer açmaya çalıştıklarını kaydeden Ergin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki (AİHM) tablosunu değiştirmek için büyük çaba gösterdiklerini anlattı.
-"AİHM'deki çalışmalar hukuki çerçevede yürütülmeli"
AİHM'deki tablosu iyi olmamasına rağmen Türkiye'nin bu davaları yeterince takip edemediğini ve sonuç alamadığını ifade eden Ergin, AİHM'deki çalışmaların tamamen hukuki çerçevede yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin yıllar yılı AİHM'de aleyhinde en çok dava açılan ülkeler arasında ikinci, en çok ihlal kararı verilen birinci ülke konumunda bulunduğunu söyleyen Ergin, bu nedenle çok daha profesyonel yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Ergin, AİHM'deki dış politikayı ilgilendiren davalar dışındaki tüm dosyalarda savunmayı Adalet Bakanlığının üstlendiğini hatırlattı.
Türkiye'nin AİHM'deki karnesini düzeltmek için uzun yargılamalardan doğan tazminat haklarıyla ilgili tazminat komisyonu kurulduğunu anlatan Ergin, bu komisyon sayesinde AİHM'de Türkiye aleyhine açılan davalardan 3 bin 300'ünün Ankara'ya geldiğini belirtti. Sadullah Ergin, şunları söyledi:
"Yaptığımız çalışmalar sonucu Türkiye, AİHM'de en fazla aleyhine şikayet yapılan ülke sıralamasında, ikinci ülke konumundan üçüncü ülke konumuna geriledi. İnşallah üçüncü ve dördüncü ülke olacağız. Artık klasmanda olmak istemiyoruz. Ayrıca, ihlal aldığımız konu başlıkları üzerinde yapılan yoğun çalışmalar sonucu da ihlal sayılarında da düşüşler başladı. 3-4 sene öncesine kadar aleyhinde yılda 330-340 ihlal kararı verilen Türkiye, 2012 yılını 118 ile kapattı ve ilk defa yıl bazında birinciliği bir başka ülkeye verdik. Birinci olmadık da ikinci olduk. Bu bir trendin göstergesi. Biz artık Strazburg Mahkemesi'nde aleyhinde en çok başvuru yapılan, en çok ihlal kararı verilen ülke klasmanında olmak istemiyoruz. İnşallah bu trend başladı ve yakın gelecekte, çok uzak değil, 2 sene içeresinde biz ilk 5-6'da olmayabiliriz. Orta vadede Türkiye'nin AİHM ile ilgili hiçbir problemi kalmayacak."
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının tanınmasıyla AİHM'e yapılan direkt başvurunun da kesildiğini kaydeden Ergin, tüm bu yöntemlerin AİHM tarafından da etkili iç hukuk yolu olarak kabul edildiğini vurguladı.
Adalet Bakanı Ergin, II. Uluslararası Hukuk Eğitim Programı'na katılanlar için her bakanlığın imkanlarını seferber edeceğini dile getirerek, "Amacımız, yıllardan bu yana ülkemizi seven ve bizim de sevdiğimiz topluluklarla kucaklaşabilmek, dertlerimizi küçültmek ve geleceğe güvenle yürüyebilmek" dedi.
Törende, Bozdağ, Ergin ve Bağış, "Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlarımıza Yönelik Hukuki Çalışmalara İlişkin İşbirliği Protokolü" ve "Avrupa Birliği Leonardo da Vinci Projesi"ni de imzaladı.
-Bu yıl ikincisi düzenleniyor
Yurt dışında yaşayan ve bu ülkelerde bulunan hukuk fakültelerinde lisans, yüksek lisansı tamamlamış, bu ülkelerde hukuk alanında doktora eğitimine devam eden Türk vatandaşlarının katıldığı program, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Adalet Akademisi, Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinin işbirliğiyle düzenleniyor.
Bu yıl ikincisi düzenlenen program, hukuk alanında uluslararası çalışma olanaklarını ve usullerini tanıtarak, hak ve özgürlüklerin uluslararası düzeyde korunma mekanizmaları konusunda da kapsamlı bilgilendirme yapmayı amaçlıyor.
Teori dersleri verilecek ve Türkiye'deki yargı kurumlarına ziyaretler yapılacak program, İstanbul'da da düzenlenecek dersler ve ziyaretlerin ardından 1 Eylül Pazar günü tamamlanacak.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER