Van’da bu yıl ilki gerçekleştirilen I. Van Kitap Fuarı ‘Kitapla Barış’ sloganı ile düzenlenen törenle hizmete açıldı. ‘Kitapla Barış’ sloganıyla kapılarını ziyaretçilerine açan Van Kitap Fuarı, Türkiye'de ilk defa Türkçe ve Kürtçe yayın yapan yayınevlerini bir araya getirdi. Can, Timaş, YKY, İletişim, Profil, Nesil ve İş Bankası Yayınları'nın yanı sıra, Kürtçe kitaplar basan bölgenin en önemli yayınevleri Avesta, Aram, Ava, Ronahi ve Lis gibi yayınevleri de aynı fuarda kitaplarını birlikte sergiliyor.
Kültür Bakanlığı, Van Valiliği, Van Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Kültür Kenti Vakfı’nın işbirliği açılan fuar öncesi Van Ticaret Sanayi Odası (VATSO) Konferans Salonu’nda bir program düzenlendi. Toplantıya, Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ile Gülşen Orhan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Emniyet Müdürü Ümut Yurdakul, VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu, sivil örgütü kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve velileri katıldı.
Mirza Nadiroğlu, Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün birer kısa konuşma yapmasının ardından kürsüye gelen Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, kitapların yasaklandığı, yazar, şair, söz söyleyenlerin ve romancıların sürgün yaşadığı bir coğrafyada yaşadıklarını belirtti. Başkan Kaya, "Bu coğrafyada öyle şeyler söylendi ki sadece kitap yazdığı için kendi ülkesinde ölme hakkı bile tanınmadı insanlara. Biz o günlerden bugünlere yol aldık ve geliyoruz. Şüphesiz önemli bir süreçten geçiyoruz. Biz kitapla barışıyoruz ama toplumsal barışa da bir şans tanımamız lazım. Kitapla barışın da toplumsal barışa vesile olmasını sağlamamız içinde hepimizin diline ve tarzına dikkat etmesi gerekiyor. Hepimiz o eski köhnemiş yasakçı zihniyetten uzaklaşmamız lazım." dedi.
BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise ülkede halen kitapların ilk sayfalarında 'Türküm, doğruyum, çalışkanım, varlığım Türk varlığına armağan olsun' söylemleriyle resmi ideolojinin dayatıldığını belirtti. Üçer, ''Okumak faydalı, kitap önemli, güzel. Peki, yayın evlerinin sorunları nedir? Yazarlara şairlere yaklaşım nedir? Kitabı okuyanlara yaklaşım nedir? Ülkemizde biliyor musunuz sayısı yüz binleri bulan cezaevi sadece kitap okudu diye çocuk tutuklular var. Dünyanın hiçbir ülkesinde yoktur. Evet, güzel şeyler dile getireceğiz, umuttan bahsedeceğiz ama gerçekleri de göreceğiz." diye konuştu.
Daha sonra konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu ise "Yapılan araştırmalara göre millet olarak çok okumadığımız görülür. Tabi ki İslam’ın ilk emri okudur. Bunu söylemenin bir mahsuru yok. Bunu söyledik diye İslam’ın diğer emirlerini es geçiyoruz görmezden geliyoruz anlamına gelmez. Ama bugün kitap fuarını açıyoruz. Bizim kültürümüzde dinimizde okumak önemlidir. Okumak çok önemlidir. Ama maalesef çok okumuyoruz.'' şeklinde konuştu.
"Amacımız barışı kitaplarla güçlendirmek, kitap gibi büyük bir nimetle insanımızı buluşturmak." diyen Münir Karaloğlu, şöyle devam etti: "Barışın; yerin, göğün ve denizlerin derinliklerinde kök salmasını sağlamak. Kalbimizdeki merhamet adlı çınara kitapla su taşımak. Bu yıl ilk sayfalarını açan kitap fuarımıza, Türkiye'nin entellektüel hayatını gür ve bereketli kılan 70 yayınevi ve yüzlerce yazarımız katılıyor. Mütevazi bir başlangıç yaptığımız fuarımıza katkı sunan, omuz veren tüm kuruluşlarımıza, yazarlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bütün Vanlı kitap tutkunlarını, komşu illerimizden gelecek kitapseverleri, şehrimizde ağırlamaktan yeni bir kitap yazmış kadar mutluluk duyacağız."
Yapılan konuşmaların ardından açılış öncesi sergilenen folklor gösterisi izlendi. Daha sonra Van Valisi Münir Karaloğlu, Gülşen Orhan ve Mirza Nadiroğlu da halay çekti. Ardından birçok şair ve yazarın katılımı ile birlikte fuar açılış kurdelesi kesildi ve stantlar gezildi. Tüm stantları bir bir dolaşan protokol kitaplara bakarak, katılımcılara hayırlı olsun dileklerinde bulundu.
31 Mayıs'a kadar açık olacak fuara 70 yayınevi katılıyor. 120'ye yakın etkinliğin düzenleneceği fuarda; Reşit Haylamaz, Murat Menteş, Mustafa Armağan, Canan Tan, Ece Temelkuran, Altan Tan, Abdullah Yıldız, Ahmet Günbay Yıldız, Ahmet Tezcan, Ahmet Turgut, Bejan Matur, İhsan Süreyya Sırma, Kahraman Tazeoğlu, Nasuh Mahruki, Yavuz Bahadıroğlu, Nuray Sayarı, Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Tarık Tufan, Sinan Akyüz, Selim Temo, Erhan Afyoncu, Ahmet Tulgar gibi pek çok değerli yazar okurlarıyla buluşacak.