ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Mayıs 2014 Pazartesi 19:29

Yardım yapayım derken dolandırılmayın!

Yardım yapayım derken dolandırılmayın!

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından; devlete bağlı kurumlar, spor kulüpleri, ünlü isimler ve bağımsız bireyler tarafından birçok yardım kampanyası başlatıldı.


Soma’da, 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden faciası sonucu yaşamını yitiren 301 işçinin yakınları, faciadan yaralı olarak kurtulan işçiler ve aile yakınları için geniş bir yardım kampanyası başlatıldı.

Resmi olarak, TBMM'den yapılan yazılı açıklama ve Başbakanlık'tan yayınlanan genelge ile başlatılan yardım kampanyalarına, il valilikleri, birçok spor kulübü camiası, çeşitli meslek dernekleri, ünlü isimler ve verilen banka hesaplarına yapılan bağışlarla vatandaşlar da katılıyor.

“HER TÜR İHTİYAÇ, DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIYOR”

TBMM'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nca, Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden madencilerin acılı ailelerine destek olmak amacıyla yardım kampanyası başlatıldığı, kampanyaya ilk desteğin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından yapıldığı açıklandı.

Başbakanlık'tan yayınlanan genelgede de, kazada çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği, bir kısmının da yaralı kurtarıldığı hatırlatılarak, olay nedeniyle zarar gören veya yakınlarını kaybeden işçilerin, olay anından itibaren her türlü ihtiyaçlarının devlet imkânlarıyla karşılandığı bildirildi.

YARDIM KAMPANYALARININ SUİSTİMAL EDİLMEMESİ İÇİN…

Bölgeye yapılacak olan yardımların önemi ortada, ancak maden faciası sonrası yaşanabilecek olan yardım kampanyaları dolandırıcılığına karşı da dikkatli olunması gerekiyor. Yaşanan felaketler sonrası ortaya çıkan dolandırıcıların, yardım kampanyası adı altında topladıkları paralarla, insanları dolandırmaları ve teknik olarak yapılan yanlış yönlendirmelerle bu durumu suiistimal etmeleri konusunda bilinçli olmak şart. Bu konuda yasal çerçeveyi oluşturan ve güvenilirlik açısından kuralları belirleyen 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu, konuya ışık tutuyor.
Yardım kampanyalarını isteyen herkes düzenleyebiliyor mu? Bireysel olarak yardımda bulunmak için yapılması gereken ne? Bu tür dolandırıcılığa ne tür yaptırımlar uygulanıyor?

‘Yardım Kampanyaları’nın hukuki yönünü, hukuk profesörü Hüseyin Hatemi, AjansHaber’e değerlendirdi:

“HERKES YARDIM KAMPANYASI YAPABİLİR AMA…”

Kanunun içeriği hakkında bilgi veren Hüseyin Hatemi, herkesin yardım kampanyası başlatabileceğini belirterek, “Dernekler, kurumlar, vakıflar, gazete ve dergiler, spor kulüpleri yardım toplayabilirler ama yardım toplamak için izin gerekiyor. 2860 sayılı Kanun, izin alma zorunluluğu getiriyor.” şeklinde konuştu.
 

“KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK VE KURUMLAR İZİN ALMADAN TOPLAYABİLİR”

Kamu yararına çalışan dernek ve kurumların, izin almadan yardım toplayabileceğini ama bunun, İçişleri Bakanlığı’nın önerisi ile Bakanlar Kurulu’nca kabul edilmesi halinde olabileceğini belirten Hatemi, kamu yararına çalışan dernekler dışındaki derneklerin izin almaları gerektiğini tekrarladı.

İZİN MERCİİLERİ

Yardım kampanyası başlatmak için hangi merciden izin alınacağı konusunda; yardımların il, ilçe ya da birden fazla ilde olması ile farklılık göstereceğini belirten Hatemi, “Bir ilin, birden fazla ilçesinde yardım toplanacaksa o ilin valisinden, eğer ilçe sınırları içerisinde kalıyorsa ilçenin kaymakamından, yardım birden fazla ile yapılacaksa (gerçek veya tüzel kişilerin, yardım toplayanların) kayıtlı olduğu ilin valisinden izin alınır.” ifadelerini kullandı.

KAMPANYA NE KADAR SÜRER?

Yardım kampanyalarının süresi hakkında da konuşan Hatemi, “Süre 1 yılı geçemez, haklı sebeplerin bulunması halinde ise verilen süre 1 yılı geçmemek üzere uzatılabilir” dedi.

DENETİM NASIL OLUR?

Yardım kampanyası yapan kurum ya da derneğin, kampanya için bir kurul toplaması gerektiğini belirten Hatemi, bunun Kanun’da ayrıntılı olarak düzenlendiğini söyledi. Ayrıca bir denetim mekanizması olması gerektiğini vurgulayarak, “Yardımlar denetlenecek ve denetimin sonucu, denetçiler tarafından kendilerini görevlendiren makama rapor halinde sunulur.” diye konuştu.

“DEVLET MEMURU GİBİ CEZALANDIRILIRLAR”

Toplanan mal ve paraların devlet malı sayıldığını söyleyen Hatemi, "Mal ve paraları zimmete geçiren kişi, devlet malı sayıldığından, bir devlet memuru gibi cezalandırılır.” dedi.

“YOLSUZLUK YAPMAYA MÜSAİT BİR İŞ”

Hüseyin Hatemi, izinsiz yardım toplayanların para cezası ile de cezalandırılacağını belirterek, konu hakkında şunları söyledi:

“İzinsiz yardım toplayanlar, para cezası ile cezalandırılırlar. İzin verilen yer dışında yardım toplayanlar da para cezası ile cezalandırılır. İzin vereceklerin çok titiz davranması gerekir, yoksa bu iş yolsuzluk yapmaya müsait bir iştir.”

 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER