Amasya Belediyesi’nin kültür yayınları arasında yer alan ve DVD ortamında da sunulan ‘Milli Mücadele Yıllarında Amasya’ isimli kitap 6. baskısını yaptı.
Araştırmacı Yazar Hüseyin Menç tarafından kaleme alınan 'Milli Mücadele Yıllarında Amasya' isimli eser tamamı renkli toplam 648 sayfadan oluşuyor.
Kitapta, Milli Mücadele yıllarında olduğu gibi, Milli Mücadele sonrasında da şekillenen siyasi, kültürel ve sosyal olayları içerisinde barındırıyor. Milli Mücadele Yıllarında Amasya isimli eserdeki bilgilerin, belgelerin, vesikaların, hatıraların ve fotoğrafların gözden geçirilerek sarraf titizliğinde yeniden hazırlandığını belirten Menç, kitabın içerisinde çok iddialı bilgilerin olduğunu söyledi.
Osmanlı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhuriyet arşivlerini araştırarak bilinmeyen konulara ışık tutan kitabın içeriğini daha da zenginleştirdiklerini ifade eden Menç, “Toplam 35 yıllık bir çalışmanın emeği olarak bu eseri vatandaşlarımıza bir ışık niteliğinde takdim ediyoruz. İlk baskıdan sonra her şey bitmedi, ilk baskının önsözünde belirttiğimiz gibi 'Burada yer alan isimler son değildir. Daha binlerce Amasyalının inancı, teri, iman gücü de vardır' cümlesiyle daha fazla bilgi ve dokuman ihtiyaç duyulmaktaydı. Altıncı baskıya kadar geçen zaman zarfında yeni bilgiler, yeni fotoğraflarla ve orijinal belgelerin ilâvesiyle olaylar yeniden süzgeçten geçirilerek yazıldı. Bazı olaylar var ki, bunların sayfalara aktarılmasıyla beraber yalan tarihimize yeni belgeler kazandırılmış oldu. Hiçbir yerde rastlanılmayan ve yayınlanmamış fotoğraflarla, zenginleştirilen bu eser ile Amasya'nın tarihine ne denli katkıda bulunduğumuzun bilincindeyiz. Ayrıca bu alanda araştırma yapacak olanlara da yeni belgeler sunmuş olmanın onuru yakalanmaktadır.” dedi.
Üçüncü baskıdan itibaren Milli Mücadele'deki çeşitli cephelerde şehitlik mertebesine çıkan ve resmi kayıtlara geçirilen Amasyalıların listelerine yer verildiğini anlatan Menç, “Böylece kimi Amasyalıların, cephelerden geri dönmeyen yakınlarının hangi savaşta şehit düştüğünü tespit edebilme imkânı olacaktır. 1915 yılından başlayan araştırmamız, 1922 yılına kadar uzanmaktadır. Milli Mücadele devam ederken Amasya'da vuku bulan çeşitli siyasi, sosyal ve kültürel olaylara da pencere açıldı. Bir bütünlük içinde, ayrı başlıklar altında toplandı. Bu şekliyle daha farklı bir 'yakın tarih' ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.
Menç, ‘Milli Mücadele Yıllarında Amasya’ isimli eseri edinmek isteyen vatandaşların Amasya Belediyesi Kent Arşivi bölümünden ücretsiz temin edebileceklerini sözlerine ekledi.