Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ayşegül Sivri, kepçe kulak deformitesinin ameliyatla düzeltilebilen ve işinde uzman kişiler tarafından yapıldığında kesin ve kalıcı sonuç alınabilen bir problem olduğunu belirterek “Kepçe kulakları bulunan çocukların aileleri mümkün olduğunca erken bu duruma müdahale edip özellikle okul öncesi dönemde yani çocuk sosyalleşmeden tedavi yoluna gitmelidirler. Kepçe kulaklı çocuklar okul hayatına başladığında okula olan ilginin azalması, sosyal fobi gibi ilerde yaşanabilecek psikolojik sorunlara zemin hazırlanmaktadır” diye konuştu.
“KENDİLİĞİNDEN GEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Kulak gelişiminin doğumdan sonraki 4-6 yaşlarda tamamlandığını ve kepçe kulak deformitesinin kulakta işitsel ve fonksiyonel herhangi bir probleme yol açmadığını kaydeden Sivri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tedavi için önerilen zaman okul öncesi yaştır fakat aileler çoğu zaman bunu önemsememektedir ve dolayısı ile kişiler çoğu zaman estetik cerrahlara ileri yaşlarda kendi iradeleri ile başvurmaktadır. Kepçe kulağın düzeltilmesi ancak ameliyatla olmaktadır. Maalesef müdahale etmeden kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Günümüzde iple askılama yöntemi denilen ameliyatsız metotlar kullanılmaktadır fakat bu yöntemlerin kalıcılığı ameliyat ile düzeltmeye göre daha azdır. Zaman içinde kulağın eski haline dönmesi söz konusu olabilir.”
ERKEKLERDE DAHA TRAVMATİK OLABİLİYOR
Kepçe kulağın çocukluk çağlarında kişilerin üzerinde büyük bir psikolojik yük oluşturduğunu ifade eden Sivri, şu bilgileri verdi: “Özellikle ilkokul döneminde arkadaşları tarafından alay edilen çocuklarda kendine güvende kayıp, toplum içine çıkamama, derslerde başarısızlık, okula gitmeme isteği gibi psikolojik travmaya bağlı semptomlara yok açmaktadır. Erkekler ve kadınlarda eşit oranda görülebilen kepçe kulak deformitesi erkeklerde daha travmatik olabilmektedir. Çünkü uzun saçlar ile çoğu zaman bayanlarda kamufle edilip üzeri kapatılmaktadır. Fakat kepçe kulak deformitesine sahip kadınların da en büyük şikayeti saçlarını hiç toplayamamaktır."