Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Mersin’deki operasyonda yakalanan kaçak etlerin iyi kalitede ve sağlıklı olduğunu açıkladı.
Operasyonla ilgili yeni ayrıntıları paylaşan Canikli, kırmızı et yerine kullanılan tavuk kırpıntısının gümrükçüyü yanıltmak için kırmızıya boyandığını, vergi kaçakçılığı boyutunun araştırılması için Maliye Bakanlığı ile temasa geçtiklerini de kaydetti.
Bakan Canikli, Mersin Gümrüğü’nde başlatılan kaçak et operasyonuyla ilgili bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu. Kaçak bufalo etinin ucuz olduğu için Brezilya, Paraguay ve Uruguay’dan getirildiğini belirten Canikli, operasyondaki son aşamayı şu sözlerle anlattı:
“Operasyon isimsiz bir ihbar mektubuyla başladı. İsimsiz mektupları değerlendirmeye almıyoruz ama somut bilgiler olduğu için ince eleyip sık dokuduk. Gümrükçülerin tabiriyle iç piyasaya ‘salladıkları’ etleri hesabı kapatmak için tavuk kırpıntısıyla değiştiriyorlar. Ancak daha sonra kırpıntıyı antrepodan çıkaramadıkları için kayıtlarda mal şişiyor. Böyle bir şey olamaz. Bu nedenle arkadaşlar araştırmalara başlıyor. Önce paketler açılıyor, etler donmuş olduğu için önce kırmızı et sanılıyor. Daha sonra veteriner gözetiminde yapılan incelemede etlerin tavuk kırpıntısı olduğu anlaşılıyor.
KIRPINTILARI BOYAMIŞLAR
Bunun ardından gelişmeler çorap söküğü gibi geliyor. Tavukları boyayıp denetçileri yanıltmaya müsait hale getirmişler. Ancak henüz etlerin iç piyasaya götürüldüğüyle ilgili bir bulgu yok. Vergi kaçakçılığı boyutuyla ilgili Maliye ile temasa geçtik. Kazancın illegal olması vergilemeyi etkilemez. Etlerin çıkış yaptığı ülkelerdeki kayıtları da inceliyoruz. Ülkelerle tüm ürünler için kayıtları karşılaştıracağız. İthalat yapan firma 2013’te kurulduğu için daha geriye gidemedik. Ancak 2014 yılında 2 bin 400 ton ithalat yaptığı görülüyor. Etlerin içeriye sallandığı ihtimal dahilinde. Teorik olarak her yere satmış olabilirler.