Kamu yararına hizmet veren dernekler, kobiler, belediyeler ya da sivil toplum kuruluşlarının yararlanabildiği bu özel fon konusunda sarı-lacivertli kulübe olumlu yanıtın geldiği bildirildi.
Skorer'in haberine göre, yönetimin kulübün kamu yararına bir dernek ve aynı zamanda sivil toplum kuruluşu olduğunun altını çizerek geliştirdiği projeler için kısa bir süre önce destek istediği belirtildi. Geçtiğimiz hafta AB fonlarını yöneten yetkililer ile biraraya gelen sarı-lacivertlilerin ilk görüşmesi bir hayli iyi geçti. Sadece Fenerbahçeli sporcuların değil kamunun da faydalanabileceği “Gençlik Geliştirme Projesi”ni hayata geçirmeyi arzulayan yönetim sunumunu bu ay içinde yapacak. AB yetkilileri bu projeye destek verme kararı alırsa Türkiye’de ilk kez bir spor kulübü AB fonlarından yararlanmış olacak.
Bir anlamda bu kapının açılması diğer kulüpler için de örnek teşkil edebilecek. Alınacak para hibe olarak kullanılacak ve geri ödemesi olmayacak. Yönetim bu onayın çıkması halinde yeni ve farklı projeler geliştirerek bu fonlardan daha fazla faydalanmayı düşünüyor.
Helsinki'de başladı
1999 yılında Helsinki’deki AB zirvesinde Türkiye’nin resmen aday ülke statüsüne kavuşmasının ardından bu fonlardan faydalanma hakkı doğdu. Adaylık statüsü kazanmış ülkelere destek amacıyla oluşturulmuş bu fondan Türkiye gibi bir çok ülke yararlanıyor. Ancak rakamlar, diğer aday ülkelerin daha ciddi oranlar almayı başardığını gösteriyor.
Bu fonların amacı ise süreç kapsamında AB müktesebatına uyum sağlanması ve bunun için yapılacak siyasi, ekonomik, sosyal ve yasal düzünlemeler için o ülkeye mali kaynak sunulması. Sunulan proje çerçevesinde AB’den onay gelmesi halinde hibe olarak mali destek alınabiliyor.